Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети

Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети

11 Липня 2023
3558
11 Липня 2023
11:15

Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети

3558
Порушників законодавства очікує штраф до 30 тисяч гривень.
Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети
Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети

Сьогодні, 11 липня, в Україні починає діяти повна заборона реклами та виробництва для внутрішнього ринку пристроїв для куріння, електронних сигарет, рідин та контейнерів до них.

Саме з цієї дати набуває чинності закон №1978 «Про внесення змін до деяких законів України про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну», який Верховна Рада ухвалила наприкінці 2021 року, повідомляє Держпродспоживслужба.

Зокрема, закон забороняє:

  • розміщення інформації про виробників у місцях реалізації та поза їхніми межами;

  • розміщення інформації в інтернеті;

  • спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм або окремих осіб;

  • розміщення інформації щодо виробів у місцях проведення розважальних заходів, на транспорті та обладнанні;

  • надсилання повідомлень, поширення відео та ігрових матеріалів;

  • продаж та реклама нетютюнових виробів та послуг, які містять повідомлення або асоціюються з такими виробами або їх виробниками;

  • фінансова та інша підтримка заходів, діяльності окремих осіб або груп, зокрема політичних партій, спортсменів, навчальних закладів;

  • фінансування виробниками таких товарів, проведення інформаційних кампаній та заходів.

Відповідальність за порушення законодавства передбачає штраф у розмірі до 30 тис. грн за кожний факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу таких виробів.

У разі повторного порушення протягом року штраф збільшується до 50 тис. гривень.

Також закон забороняє продаж тютюнових виробів з певними добавками, сигарет і тютюну для самокруток, рідин до е-сигарет з нікотином або без.

Держпродспоживслужба нагадує, що з квітня 2023 року відновлено контроль за дотриманням антитютюнового законодавства. Підставами для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері антитютюнового законодавства є: самостійне звернення суб’єкта господарювання; доручення прем'єр-міністра України й звернення фізичної особи.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щорічна смертність від хвороб, спричинених курінням, в Україні сягає 130 тисяч осіб.  

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає тютюнову епідемію однією з найбільших загроз громадському здоров’ю, з якими коли-небудь стикався світ. Щороку вона приносить смерть більше ніж 8 мільйонам людей, у тому числі близько 1,2 мільйона смертей спричинені пасивним курінням.

Понад 80% з 1,5 мільярда споживачів тютюну по всьому світу проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходу, де тягар захворюваності та смертності — найважчий. 

Читайте також: 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», з 1 липня 2022 року відповідно до Закону України № 1019-IX електронні сигарети (ТВЕНи, glo, IQOS) прирівнюються до «тютюнових виробів». Їх заборонено рекламувати, а упаковки таких сигарет мають містити медичні попередження про шкоду для здоров'я.

«Детектор медіа» у співпраці з Центром демократії і верховенства права проводив щоквартальний моніторинг прихованої реклами електронних сигарет у медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду