detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
02.06.2020 10:43
Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України
Членство в міжнародній спільноті із захисту авторських прав CISAC отримала лише одна організація колективного управління з України
Жодна акредитована в Україні організація колективного управління (ОКУ) у музичній сфері поки не стала членом CISAC.

Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) подовжила членство у Міжнародній конфедерації товариств авторів та композиторів CISAC. Про це «Детектору медіа» повідомив керівник УААСП та вокаліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин.

CISAC є головним світовим органом із захисту авторських прав, що об’єднує провідні організації колективного управління з різних країн. На членство в організації цього року подали заявки три українські організації колективного управління - «Українська ліга музичних прав» (ULMR), «Українське товариство музичних та театральних авторів» (USMTA) та «Всеукраїнське агентство авторських прав» (UARA). Остання є акредитованою ОКУ у сфері «право слідування щодо творів образотворчого мистецтва».

29 травня пройшла генеральна асамблея CISAC, на якій УААСП отримала подовження членства  у міжнародній організації.  Нагадаємо, УААСП є членом міжнародного органу із захисту авторських прав з 1 червня 2018 року і має 100 міжнародних угод про співпрацю.

Однак організація колективного управління, яку очолює Валерій Харчишин, не стала постійним членом member, а має статус тимчасового члена рrovisional. Цей статус дається на два роки і може продовжуватись до здобуття постійного членства.

«Аргументами деяких учасників ринку було те, що отримати членство в CISAC - легко і це може зробити будь-яка ОКУ, але ж засідання останньої генасамблеї світового авторської конфедерації CISAC минулої п'ятниці - 29 травня - показало зовсім інше.

ОКУ має відповідати вимогам міжнародної конфедерації CISAC. Колективне управління правами - це дуже складний вид діяльності. Він вимагає знань, досвіду, професійного персоналу, технологічних рішень, автоматизованої системи розподілу, баз даних тощо.  У статусі постійного члена могла б зараз бути ГО УААСП, якби перемогла в конкурсі на акредитацію у сфері публічного сповіщення щодо авторських прав, який, на жаль, зараз заблоковано», - зазначив Валерій Харчишин.

УААСП була однією з ОКУ, яка претендувала на акредитацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства у сфері публічного сповіщення. Однак цей конкурс був заблокований через судові спори. Тому в медійній сфері наразі є лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП), яка збирає та виплачує роялті за авторські та суміжні права у сфері кабельної ретрансляції, та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення. Обидві отримали акредитацію навесні 2019 року.

Нагадаємо, організації колективного управління (ОКУ) – це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. Медіасфери торкаються кілька напрямків: кабельна ретрансляція та публічне сповіщення.

Відповідно, телеканали сплачують роялті за авторські права, радіостанції – за авторські та суміжні права (на твори, фонограми, виконання), а провайдери – за авторські та суміжні права під час кабельної ретрансляції каналів, які є в них у пакетах.

15 травня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який набув чинності 22 липня того ж року. Закон регулює діяльність організацій колективного управління. У документі визначається процедура акредитації таких організацій, різні види колективного управління правами та сфери управління. 

Детальніше про реформу авторського права читайте в матеріалі «Детектор медіа» «Реформа авторського права: як авторам отримати свою винагороду, а мовникам і провайдерам – її виплатити?» та в інтерв’ю заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитра Романовича.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY