Ткаченко наполягає на кримінальних справах за відчуження майна державних кіностудій

Ткаченко наполягає на кримінальних справах за відчуження майна державних кіностудій

28 Травня 2020
2281
28 Травня 2020
18:30

Ткаченко наполягає на кримінальних справах за відчуження майна державних кіностудій

2281
Він називає домислами припущення про його інтерес у забудові території кіностудій.
Ткаченко наполягає на кримінальних справах за відчуження майна державних кіностудій
Ткаченко наполягає на кримінальних справах за відчуження майна державних кіностудій

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко на брифінгу 28 травня заявив, що в ситуаціях з відчуженням майна державних підприємств «Українська студія хронікально-документальних фільмів» та «Національна кінематека України» «є всі підстави для порушення кримінальних справ».

За його словами, інвестор студії «Укркінохроніка», компанія «Зодча діадема», за 16 років дії інвестиційного договору заплатила всього 4 млн грн. Як писав «Детектор медіа», інвестиційний договір передбачав, що забудовник погасить заборгованість кіностудії та проведе її ремонт, а натомість отримає право побудувати на території студії житловий комплекс. Станом на 2020 рік на території кіностудії поки що нічого не збудовано.

«З 2004 року так званий інвестор заплатив усього 4 млн грн», – повідомив Олександр Ткаченко. За його словами, територія «Укркінохроніки», яка «фактично відправлена під забудову», – це близько 2 гектарів у центрі міста (у Печерському районі на вулиці Коновальця).

Інша державна кіностудія – «Національна кінематека України» – згідно з планом санації підприємства у 2019 році провела аукціон і розпродала більшу частину своїх приміщень. «Територія, яка була реалізована, – це близько 3,5 гектарів», – повідомив пан Ткаченко. Як писав «Детектор медіа», сума проданого майна – понад 32 млн грн, продано 14 з 18 приміщень державної кіностудії, які розташовані на понад половині земельної ділянки «Кінематеки».

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко сказав, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до правоохоронних органів: «Щоб вони розібралися, якщо є підстави для порушення кримінальних справ – порушували їх. Завдання комітету – взяти під контроль це, повернути державне майно державі, кіноспільноті. Кіностудії повинні займатися кіновиробництвом».

Утім, Олександр Ткаченко повідомив, що відповідні звернення до правоохоронних органів, у тому числі й Державного бюро розслідувань, ще готуються. 28 травня відбулася спільна нарада членів Комітету, представників Мінкульту, Мін’юсту, Держкіно, правоохоронних органів. За словами пана Ткаченка, в понеділок планується наступна онлайн-нарада, де Нацполіція запропонує подальший порядок дій.

Олександр Ткаченко і Павло Сушко відкинули звинувачення в рейдерському захопленні «Укркінохроніки», про що напередодні заявили співробітники студії. «Якщо це так, не було б розслідування Мінкульту», – сказав пан Ткаченко. «Дивно звинувачувати державу в рейдерстві», – сказав пан Сушко.

Олександр Ткаченко на брифінгу, між іншим, згадав ім’я забудовника, який може бути зацікавлений у будівництві на території «Укркінохроніки»: «Якщо за цим справді стоїть пан Денис Комарницький, то це історія пов’язана з політикою, і з кампанією, яка не розпочалася, щодо виборів мера Києва, як старий друг діючого мера».

Водночас журналісти на брифінгу зауважили, що поряд з «Укркінохронікою» відбувається активне будівництво, яке пов’язують з іншим забудовником – Андрієм Вавришем, разом з яким Олександр Ткаченко є акціонером Одеської кіностудії.

Олександр Ткаченко підтвердив, що Андрій Вавриш є партнером в Одеській кіностудії, але заперечив, що сам має стосунок до кіностудії: «Я не маю дотичності до Одеської кіностудії з 2006 року. За цей час, хоча вона наполовину приватна, жодних забудов (на її території) не було, там знімалися кінофільми».

Водночас він не зміг уточнити, скільки саме фільмів було знято на Одеській кіностудії за останні вісім років: «Наскільки я пам’ятаю, минулого року знімалися два чи три фільми, і цього року будуть зніматися два чи три фільми».

Олександр Ткаченко також назвав домислами припущення про його можливий інтерес у будівництві. 

Нагадаємо, 20 травня члени парламентського комітету провели виїзне засідання на державних підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України».

За результатами засідання вони вирішили запропонувати уряду передати майно цих кіностудій в управління новому Міністерству культури та інформаційної політики України. Також вирішили звернутися до правоохоронних органів щодо виявлення можливих фактів злочину.

«Детектор медіа» детально описав проблемну ситуацію на державних кіностудіях «Укркінохроніка» і «Національна кінематека України», яка склалася вже давно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2281
Читайте також
01.07.2020 18:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 326
27.05.2020 10:00
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
6 896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду