Комітет інформполітики рекомендував передати майно державних кіностудій Мінкультури

Комітет інформполітики рекомендував передати майно державних кіностудій Мінкультури

27 Травня 2020
1356

Комітет інформполітики рекомендував передати майно державних кіностудій Мінкультури

1356
Члени парламентського комітету провели виїзне засідання на державних підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України».
Комітет інформполітики рекомендував передати майно державних кіностудій Мінкультури
Комітет інформполітики рекомендував передати майно державних кіностудій Мінкультури

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики під час виїзного засідання 20 травня прийняв рішення звернутися до Кабінету Міністрів з рекомендацією передати майно державних підприємств Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України» в управління новому Міністерству культури та інформаційної політики України. Про це повідомив Комітет.

За результатами огляду цих державних підприємств Комітет вирішив попросити Міністерство культури та інформаційної політики надати інформацію про стан розробки «Порядку передачі фільмів Державному фонду фільмів України», умови зберігання вихідних матеріалів фільмів і фільмокопій та положення про Державний фонд фільмів України. Комітет рекомендує провести аудит центрального і обласних відеоархівів, а також запропонувати концепцію та механізми зберігання майна державних кіностудій. Народні депутати констатували необхідність збереження фільмових колекцій цих підприємств у Держфонді фільмів.

Крім того, члени  Комітету вирішили  звернутися до правоохоронних органів з метою виявлення можливих фактів злочинної діяльності при процедурі санації. Зокрема, Національній поліції України рекомендовано розглянути можливість встановлення постійної охорони на територіях цих об’єктів з метою збереження національного культурного надбання. Міністерству юстиції Комітет рекомендував продовжити вживати відповідні заходи, спрямовані на захист національного культурного надбання, яке розміщене на території цих державних підприємств.

Комітет прийняв рішення взяти на постійний контроль подальше збереження Державного фонду фільмів, а саме фільмових колекцій державних підприємств «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематека України».

Учасники засідання оглянули зазначені державні підприємства і ознайомились із умовами зберігання фільмофондів. У виїзному засіданні взяли участь також керівники ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і ДП «Національна кінематека України», представники Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства юстиції, Національної поліції, СБУ, Фонду державного майна, Національної спілки кінематографістів, експерти у сфері кіно, журналісти.

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету гуманітарної та інформполітики Павло Сушко відзначив жахливий стан справ на цих об’єктах. «Державні підприємства повинні отримувати прибуток, однак у когось є бажання довести їх до банкрутства і продати за безцінь території та будівлі», – сказав він, додавши, що на ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» жахливий стан зберігання унікальних кіноплівок (не ведеться облік, записи не оцифровані і немає належної охорони).

За його словами, Комітет дасть доручення профільним міністерствам і правоохоронним органам розібратися, на яких підставах був укладений договір з інвестором, згідно з яким, за погашення боргів ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» він отримує територію підприємства під забудову. Він також зазначив, що у громади є підозра, що новий власник ДП «Національна кінематека України» фактично придбав не будівлі, які перебувають у поганому стані, а територію для зведення житлових будинків.

Раніше, «Детектор медіа» писав про проблемну ситуацію на державних кіностудіях, яка склалася вже давно.

Нагадаємо, раніше виїзне засідання планувалося провести 4 березня 2020 року, але його перенесли у зв’язку з проведенням позачергового засідання парламенту. Комітет ухвалив рішення провести засідання 16 березня 2020 року, але через карантин знову переніс.

Нагадаємо, ДП «Студія «Укртелефільм», яке має перетворитися в публічне акціонерне товариство і об’єднатися з ПАТ «НСТУ», перебуває на межі банкрутства, має арештовані рахунки і багато років судиться із забудовником.

Фото: Національна спілка кінематографістів України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1356
Читайте також
01.07.2020 18:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 365
27.05.2020 10:00
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
7 010
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду