Нацрада пропонує продовжити аналогове мовлення до кінця року

Нацрада пропонує продовжити аналогове мовлення до кінця року

8 Травня 2020
6080
8 Травня 2020
21:19

Нацрада пропонує продовжити аналогове мовлення до кінця року

6080
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення пропонує перенести остаточну дату вимкнення аналогового телебачення на 31 грудня 2020 року.
Нацрада пропонує продовжити аналогове мовлення до кінця року
Нацрада пропонує продовжити аналогове мовлення до кінця року

7 травня Нацрада на своєму онлайн-засіданні проголосувала за свої пропозиції про проєкту урядової постанови «Про внесення зміни до розділу І Плану використання радіочастотного ресурсу України».

Нацрада пропонує уряду продовжити до 31 грудня 2020 року строк використання технології аналогового телебачення для визначених Нацрадою частот на територіях, що межують з Російською Федерацією та окупованими територіями, та частот місцевих мовників, які не мають ліцензій на цифрове мовлення.

Проєкт урядової постанови передбачає продовжити використання аналогового ТБ до 30 червня 2020 року. Згідно з чинним Планом використання радіочастотного ресурсу України аналогові передавачі на прикордонних територіях і в місцевих мовників мали вимкнути ще 31 грудня 2019 року (але фактично мовлення продовжується).

Член Нацради Олександр Ільяшенко пояснив, що до 30 червня Нацрада не встигає забезпечити всіх місцевих мовників цифровими ліцензіями. Але сподівається це зробити до 31 грудня.

Нацрада замовила в «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) прорахунок цифрових частот у 65 населених пунктах для місцевих мовників. 12 частот Нацрада вже отримала і виставила на конкурс. Днями Нацрада отримала від УДЦР інформацію про решту заявок, повідомив пан Ільяшенко:

  • 35 частот – УДЦР отримав погодження від Генштабу, передасть Нацраді найближчим часом висновки про можливість використання частот;
  • 10 частот – УДЦР направив на погодження до ЗСУ;
  • 3 частоти – УДЦР пропонує перенести в інші населені пункти;
  • 5 частот – негативні результати погодження від Генштабу, висновків про можливість використання частот не буде. Це такі населені пункти: Івано-Франківськ, Одеса, Рокосово Закарпатської області, Бережани і Підзамочок Тернопільської області.

Нагадаємо, в ніч з 31 серпня на 1 вересня 2018 року було вимкнено аналогове телебачення по всій території України, крім територій з особливим режимом мовлення. Крім цього уряд зберіг до 1 травня 2019 року аналогове мовлення каналів Національної суспільної телерадіокомпанії України, місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій, і передавачів на кордоні з Російською Федерацією. 8 травня уряд продовжив до 31 грудня 2019 року остаточне вимкнення аналогового ТБ.

У грудні 2019 року Нацрада погодила проєкт постанови уряду, де остаточне вимкнення аналогового телебачення в Україні планувалося перенести з 31 грудня 2019 року на 30 червня 2020 року. Однак уряд досі не продовжив строки використання аналогового ТБ, хоча Концерн РРТ не вимкнув аналог, чекаючи на нову постанову.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6080
Читайте також
27.01.2020 13:24
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 120
10.04.2019 12:30
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду