Законопроєкт «Про медіа»: огляд заборон і вимог до контенту

Законопроєкт «Про медіа»: огляд заборон і вимог до контенту

13 Березня 2020
3816
13 Березня 2020
12:15

Законопроєкт «Про медіа»: огляд заборон і вимог до контенту

3816
У законопроєкті «Про медіа» є низка статей, які регулюють обов’язковий та заборонений для поширення в медіа контент. І крім звичних норм, присутніх у чинному законодавстві, є й низка нововведень. Разом з очільницею Центру адвокації та лобіювання Національної асоціації медіа Ольгою Большакової «Детектор медіа» розповідає про ці норми.
Законопроєкт «Про медіа»: огляд заборон і вимог до контенту
Законопроєкт «Про медіа»: огляд заборон і вимог до контенту

Що буде заборонено поширювати в медіа

У законопроєкті «Про медіа», як і в чинному законодавстві, є заборона на заклики до насильства, дискримінаційні висловлювання, поширення порнографії, заперечення злочинів комуністичного та нацистського режимів, програми, у яких надаються послуги з ворожіння та гадання, поширення заборонених законом про кінематографію фільмів тощо.

Та в разі ухвалення документа на законодавчому рівні буде закріплено кілька нових обмежень, які зараз у законі не деталізовані або згадуються в нормативних актах регулятора.

1. Шкідлива інформація для неповнолітніх.

Усі обмеження контенту для неповнолітніх зводяться до чотирьох категорій:

  • те, що може спровокувати небезпечну поведінку (ризиковані види спорту, суїцид, наркотики тощо);
  • суспільно шкідлива поведінка (насильство, правопорушення, нецензурна лайка);
  • жахи, які можуть налякати неповнолітніх;
  • еротика.

Для всього контенту передбачено лише дві віково-часові рамки, які з 2016 року встановлені для фільмів і серіалів (а для програм зараз діють загальні обмеження про заборону поширення з 6:00 до 23:00 інформації, що може зашкодити дітям):

  • весь контент, розрахований на аудиторію не менше 16 років, поширюватиметься без обмежень;
  • програми (не фільми) для аудиторії 18+ можна буде ставити в сітку лише з 23:00 до 6:00, а фільми – лише з 22:00 до 6:00.

«Детектор медіа» нагадує, що така градація щодо фільмів уже викликала критику в експертному середовищі, яке пропонувало повернутися до часових обмежень на показ контенту для аудиторії «16+» (такі обмеження діяли до 2016 року). А для телепрограм експерти із захисту дітей від шкідливого контенту пропонували теж кілька віково-часових градацій.

Відповідно до законопроєкту, медіа самостійно визначатимуть, які програми небезпечні, і відповідно розміщуватимуть його в сітці. Але це вони робитимуть на основі критеріїв, які має розробити Національна рада з питань телебачення і радіомовлення спільно з органом спільного регулювання. Орган спільного регулювання, між тим, – це сама індустрія. Тобто критерії медіа теж розроблятимуть собі самі.

2. Розважальний контент у дні трауру та пам’яті.

Зараз ці правила регулюються актом Нацради. Відповідно до норм законопроєкту, лінійні медіа мають виключати розважальний контент із сітки впродовж 12 годин з моменту оприлюднення відповідного указу. Крім цього має бути припинена реклама з елементами гумору та еротики, о 12:00 має відбуватися хвилина мовчання, а впродовж дня на екрані має бути зображення палаючої свічки. У день трауру медіа матимуть право взагалі припинити мовлення.

«Можливо, із цих норм будуть виключені вимоги щодо рекламних роликів. Тому що найскладніше – відслухати і переглянути всі рекламні ролики, а далі внести зміни до сітки», – каже Ольга Большакова. За її словами, робоча група з розробки законопроєкту разом з Нацрадою також обговорювали можливість пом’якшити вимоги до медіа щодо днів пам’яті, оскільки «країна не може весь час перебувати у жалобі».

3. Пропаганда держави-агресора/окупанта.

Цій інформації присвячений окремий розділ законопроєкту, але він має тимчасовий характер. У ньому взагалі заборонено позитивне висвітлення держави-агресора/окупанта, таку інформацію можна подавати лише «збалансовано чи об’єктивно». «Як на мене це досить сумнівне формулювання. Адже якщо якийсь орган держави-агресора зробить щось хороше, то якщо йти буквально за вимогами закону, про це не можна буде повідомляти», – каже пані Большакова.

За її словами, ця норма включалася до проєкту саме для того, щоб вирішити спірні питання з показом, наприклад, пресконференції Володимира Путіна. Нагадаємо, через подібну трансляцію Нацрада перевіряла канал «Наш». «Пресконференція Путіна є суспільно важливою інформацією, особливо, якщо йдеться про Україну. І з того, що він говорить, можна зробити висновки, як він діятиме проти нас надалі. Але зараз є велика дискусія, чи можна такий контент показувати, тому в законопроєкт була додана ця норма», – пояснює юристка.

4. Законопроєкт забороняє для поширення програми незареєстрованих іноземних лінійних медіа, а також програми медіа держави-агресора/окупанта – за винятком випадків, обґрунтованих рішеннями Нацради. Деталей про останні в законопроєкті немає. Також немає відповіді на запитання, чи означає це, приміром, що «Інтер» не зможе показувати російський проєкт «Слідство вели з Леонідом Каневським», який зараз є ключовим у сітці?

Що будуть зобов’язані поширювати медіа

1. Вихідні дані. До традиційних вихідних даних додається ідентифікатор у реєстрі, за яким доступна вся інформація про медіа з реєстру. Онлайн-медіа теж мають оприлюднювати та регулярно оновлювати на своєму веб-сайті / онлайн-профілі: назву, поштову адресу, телефон, адресу електронної пошти та ідентифікатор у реєстрі (для зареєстрованих).

Ольга Большакова вважає небезпечною вимогу до онлайн-медіа розміщувати інформацію про авторів. «Заборона анонімних акаунтів – це дуже небезпечна річ, оскільки в нас багато сайтів, де обговорюються суспільно-політичні питання і критикується влада. Якщо вони перестануть бути анонімними, то рівень критики знизиться через страх», – вважає вона. Юристка сподівається, що ця норма буде виключена з тексту законопроєкту, який готують до другого читання.

2. Національний та європейський продукт.

Щодо нього в законопроєкті встановлені квоти. Натомість зникла квота на власний продукт. Лінійні медіа мають поширювати не менше 50% національного продукту та не менше 20% програм незалежних студій-виробників (у тижневому обсязі мовлення). Для нелінійних медіа вимоги дещо інакші: європейський продукт і програми незалежних студій-виробників мають становити кожна не менше 30% каталогу програм.

«Квота на продукт незалежних студій виробників – це європейській підхід. Він має на меті не дозволити повну монополізацію ефіру й дати можливість незалежним особам, які мають свою критичну точку зору, доносити інформацію до аудиторії», – пояснює Ольга Большакова. У законопроєкті визначено, що незалежна студія-виробник – це та компанія, яка не є пов’язаною особою того медіа, яке її поширює.

Квоти національного продукту не поширюються на тематичні медіа – критерії тематичних медіа та обсяги національного продукту для них визначатимуть Нацрада разом з органом спільного регулювання.

За результатами обговорення в регіонах робоча група з доопрацювання законопроєкту пропонуватиме авторам законопроєкту зробити винятки і для локальних медіа: залишити норму щодо незалежних студій-виробників лише для загальнонаціональних медіа.

3. Програми та музичні твори державною мовою. Мовні квоти повністю копіюють положення закону про мову.

4. Також обов’язковими для поширення є відповіді та спростування, інформація про дні трауру та пам’яті, офіційні повідомлення про надзвичайні ситуації.

Фото: blacksea.tv

Інфографіка: з презентації концепції законопроєкту, наданої народним депутатом Микитою Потураєвим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3816
Читайте також
09.04.2020 19:10
Центр журналістики при Київській школі економіки
для «Детектора медіа»
2 801
04.02.2020 16:27
Роман Головенко, Інститут масової інформації
1 461
28.01.2020 10:30
Тетяна Авдєєва
для «Детектора медіа»
6 617
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду