ATR попросив у Європейського парламенту та Єврокомісії фінансову підтримку

ATR попросив у Європейського парламенту та Єврокомісії фінансову підтримку

25 Лютого 2020
1527
25 Лютого 2020
10:54

ATR попросив у Європейського парламенту та Єврокомісії фінансову підтримку

1527
Кримськотатарський телеканал ATR звернувся до Європейського парламенту та Європейської комісії з проханням про надати каналу необхідну для його функціонування фінансову допомогу.
ATR попросив у Європейського парламенту та Єврокомісії фінансову підтримку
ATR попросив у Європейського парламенту та Єврокомісії фінансову підтримку

Про це 24 лютого повідомляється на сайті ATR.

«Колектив кримськотатарського телеканалу ATR звертається до Європейського парламенту та Європейської комісії з проханням на виконання положень резолюції Європарламенту надати єдиному в світі кримськотатарському телеканалу необхідну для його функціонування фінансову допомогу», – йдеться в повідомленні.

Йдеться про резолюцію «Про ситуацію з дотриманням прав людини в Криму, зокрема прав кримських татар» від 4 лютого 2016 року. Європарламент у цій резолюції засудив незаконне закриття ЗМІ, включаючи ATR. Також Європарламент закликав Європейську комісію розширити фінансову допомогу, необхідну для забезпечення функціонування ATR та інших ЗМІ у вигнанні в Україні.

«Детектор медіа» публікує повний текст звернення телеканалу ATR.

Звернення

до Європейського Парламенту та Європейської Комісії

ATR — єдиний у світі кримськотатарський телевізійний канал, який мовить цілодобово трьома мовами: українською, кримськотатарською та російською.

Після російської окупації Криму у лютому–березні 2014 року керівництво та колектив ATR опинилися перед вибором: або залишитись працювати в Криму на умовах російської окупаційної влади та стати її рупором, або евакуюватися до Києва, звідки продовжувати мовлення, надаючи інформаційну підтримку громадянам України, які проживають в тимчасово окупованому Криму.

Для кожного із нас вибір був очевидним — понад 60 журналістів та співробітників ATR евакуювалися влітку 2015 року до Києва. Водночас ми були змушені залишити в тимчасово окупованому Криму майже всі наші основні засоби: студії, вмонтоване обладнання, транспорт, декорації.

Але нам вдалося врятувати і вивезти в безпечне місце найголовніше — багаторічний архів відеоматеріалів АТR.

Восени 2015 року телеканал ATR відновив мовлення із столиці України — Києва.

Кримськотатарський телеканал ATR залишається і сьогодні єдиним інформаційним телеканалом України, який здійснює цілодобове мовлення трьома мовами.

Цільовою аудиторією АТR є понад 2,5 мільйона жителів тимчасово окупованого Криму, а також жителі материкової частини України і чисельна кримськотатарська діаспора в Туреччині, Румунії, Литві, Польщі та інших країнах.

Завдяки АТR жителі тимчасово окупованого Криму і материкової частини України отримують об'єктивну інформацію про події в Україні, світі та, що дуже важливо, про події, які відбуваються в тимчасово окупованому Криму.

Суттєву  частину програм АТR  становлять авторські культурологічні та освітні програми, що є дуже важливим для збереження мовної, етнічної, культурної і релігійної ідентичностей кримськотатарського народу — корінного народу Криму.

Ми обрали свій шлях служіння кримськотатарському народові і всім жителям Криму, незалежно від їхньої етнічної належності, що опинилися в жорстких умовах російської окупаційної влади.

Вже шість років ми протистоїмо російській інформаційній агресії, метою якої є пригніченя волі жителів Криму та їхньої віри в справедливість і свободу.

З 2015 року і до недавнього часу ATR  щорічно отримував державну фінансову підтримку, яка суттєво покривала витрати.

Наприкінці 2019 року, з незалежних від нас причин, часткове фінансування нашої діяльності з боку Української держави фактично припинилось та перетворилося лише в декларативний характер, оскільки виділені телеканалу ATR державою кошти на 2020 рік ми не можемо отримати та використовувати через штучно створені бюрократичні перепони та суперечливе тлумачення нормативних актів окремими органами державної влади.

Усвідомлюючи згубність позбавлення кримської аудиторії цілодобового мовлення АТR, намагаючись упередити розчарування громадянами України, які проживають в умовах російської окупації, байдужим ставленням органів державної влади до їхніх інформаційних потреб, ми неодноразово звертались до уповноважених органів державної влади та посадових осіб із проханням якнайскоріше вирішити перешкоди в наданні нам фінансової допомоги. Проте попри чисельні обіцянки проблема із підтримкою ATR через часткове фінансування його діяльності досі не вирішена.

В умовах, коли єдиний кримськотатарський телеканал ATR опинився в критичному стані та продовжує мовлення виключно завдяки самовідданості своїх співробітників та підтримці вдячних глядачів, ми звертаємось до вас з наступним.

Європейський  Парламент у Резолюції «Щодо ситуації з дотриманням прав людини в Криму, зокрема прав кримських татар», схваленої  04 лютого 2016 року, засудив незаконне закриття засобів масової інформації, зокрема телеканалу ATR, що має значне поширення в межах кримськотатарської громади, та закликав Європейську Комісію розширити необхідну фінансову допомогу, необхідну для забезпечення функціонування цього та інших засобів масової інформації у вигнанні в Україні.

Телеканал ATR сьогодні як ніколи потребує такої фінансової допомоги з боку інституцій Європейського Союзу, оскільки знаходиться на межі закриття та втрачає надії на отримання найближчим часом допомоги з боку  власної держави.

Ми просимо вас на виконання положень вищезгаданої резолюції Європарламенту забезпечити єдиному в світі кримськотатарському телеканалу ATR надання необхідної для його функціонування фінансової допомоги на постійній основі.

З повагою,

Уповноважені члени колективу ATR.

Як писав ДМ, 11 лютого генеральний директор каналу Ленур Іслямов ATR сказав, що ATR не планує судитися за державне фінансування. За його словами, телеканал звернеться до Європейського Союзу, який обіцяв допомогти грошима раніше, якщо проблема з державним фінансуванням не буде вирішена.

Нагадаємо, на початку року приватний кримськотатарський телеканал ATR опинився на межі закриття через призупинення фінансової підтримки з державного бюджету. У другій половині 2019 року ATR недоотримав від держави 15 млн грнATR отримує фінансову підтримку з державного бюджету з 2016 року за рахунок бюджетної програми розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, депортованих з території України.

Власник ATR Ленур Іслямов розповів «Детектору медіа», що через недофінансування на ATR скорочено 45% колективу. Зокрема, через проблеми з фінансуванням пішли з посад випусковий денних і вечірніх студійних програм на кримськотатарському телеканалі ATR Ігор Кримов та головний гостьовий редактор каналу Олексій Стукалою

Міністр Володимир Бородянський повідомив, що на фінансову підтримку кримськотатарського телевізійного мовлення у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 50 млн грн і міністерство проводить консультації з представниками Меджлісу кримськотатарського народу щодо пріоритетних напрямів підтримки.

10 лютого канал ATR повідомив, що йому заблокували фінансування. У відповідь канал запустив марафон #SaveATR та вийшов в ефір без ведучих і гостей. Ленур Іслямов 10 лютого повідомив, що казначейство блокує кошти на фінансування каналу. За його словами, перед каналом поставили нездійсненні умови тендерів.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим закликало Міністерство культури, молоді і спорту пояснити ситуацію з блокуванням фінансування кримськотатарського телеканалу ATR.

11 лютого міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що державне казначейство заблокувало державне фінансування телеканалу ATR через розбіжності в трактуванні закону про державні закупівлі між каналом і казначейством.

13 лютого на ім'я генерального директора телеканалу Ленура Іслямова прийшов лист від Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення, у якому КРРТ повідомив, що 14 лютого може відключити канал ATR через борги, на загальну суму 368 тис. 859 грн. Згодом Ленур Іслямов у інтерв’ю «Детектору медіа» сказав, що КРРТ вирішив не відключати канал ATR через борги. За його словами, налагодженню ситуацію з Концерном РРТ посприяв член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинский.

Фото: ATR 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1527
Читайте також
26.02.2020 12:25
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
1 971
21.01.2020 13:04
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду