Випадіння з ефіру ATR та кримської редакції UATV суттєво послабить позиції України в інфопросторі

19 Січня 2020
1675
19 Січня 2020
13:51

Випадіння з ефіру ATR та кримської редакції UATV суттєво послабить позиції України в інфопросторі

Сергій Костинський
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (2015-2020 рр.)
1675
Випадіння з ефіру ATR та кримської редакції UATV суттєво послабить позиції України в інфопросторі

Учора в ефірі телеканалу ATR з Любомиром Ференсом говорили про мовлення на окуповані території та державне іномовлення.

Дозволю собі повторити та розширити озвучені в ефірі думки:

1. Українські національні інтереси за кордоном вимагають створення не одного, а, мінімум, двох інформаційних телеканалів:

  • англомовного
  • російськомовного

Російськомовна аудиторія у всьому світі складає не менше 300 млн осіб. Значна кількість цих людей дивиться російське телебачення, зовсім незначна - американський телеканал "Настоящее Время".

Для поширення українського погляду на події в Україні і світі, відповідно, має існувати український російськомовний телеканал.

Ми повинні посилювати когнітивний дисонанс серед російськомовної аудиторії за кордоном, поширюючи українську візію.

Відповідно англомовний український телеканал має поширювати український порядок денний на англомовну аудиторію, яка налічує більше 1 млрд людей.

Іноземні медіа мають послуговуватися інформацію щодо України саме з українського медіа, а не з російських.

На цих телеканалах, на мою особисту думку, мають бути збережені кримськотатарська та арабська редакції.

Зокрема кримськотатарський народ об'єднує більше 5-7 млн людей. Кримськотатарські дернекі діють по всьому світові і Україні важливо інформувати кримців про події в Україні та, зокрема, в Криму

Зазначу, що ефірне мовлення на території України має здійнюватися відповідно до законів про мовні квоти та державну мову - українською.

До речі, що не сказав в ефірі, так те, що для потреб української діаспори по всьому світові державою мають дистрибутуватися не програми іномовлення, а програми Суспільного мовлення, ефір яких є повністю україномовним і присвяченим, головним чином, суспільно-політичному і культурному життю України.

Закриття кримськотатарської редакції UATV Qırımtatarca на державному телеканалі іномовлення UATV наносить шкоду національним інтересам в інформаційній сфері.

Руйнується ще одне джерело інформації для кримських татар, що проживають в Криму та за кордоном, рідною мовою, руйнується ще одна команда, яка працювала над збереженням кримськотатарської мови в медійній сфері.

Закриття арабської редакції UATV Arabic також шкодить національним інтересам. Така редакція має працювати на англомовному інформаційному телеканалі України, з подальшими перспективами розвитку.

Завдання системи іномовлення - інформувати світову спільноту про українське бачення того, що відбувається в Україні та світі, використовуючі різні мови міжнародного спілкування.

2. Окреме питання - державне фінансування телеканалу ATR.

Через, сподіваюся тимчасову, відсутність державної підтримки телеканал скоротив частку мовлення та знаходиться на межі вимкнення сигналу.

Для мене ця проблема є доволі дивною та, скажу більше, жахливою, оскільки всі останні роки попередній Уряд знаходив можливість для підтримки кримськотатарського мовлення та поширення його сигналу на територію Криму та за кордоном.

Місцевий кримський, кримськотатарський мовник - одне з кращих українських медіа, які протидіють російській пропаганді щодо ситуації в Україні та окремо - в Криму.

ATR - частина системи українського мовлення на окуповані території, разом із радіостанцією Meydan FM, телеканалом Чорноморська телерадіокомпанія (який також потребує підтримки), телеканалом UA: Крим, проєктом Радіо Свобода - Крым Реалии і радіостанцією Радіо Крим Реалії.

Випадіння хоча б одного кримського мовника з цієї системи мовлення на територію Криму, яку ми спільно будували всі останні 5 років, суттєво послаблює український вплив на інформаційний простір тимчасово окупованого півострова.

Дуже дивно, що саме зараз, наприкінці 2019 - початку 2020 років, відбувся збій у державній підтримці телеканалу ATR.

На мій погляд, це свідчить про щось одне:

1. Або повне занедбання Урядом теми Криму і питання про його повернення

2. Або непрофесіоналізм

Час покаже, що відбувається насправді і чому наразі ми є свідками корозії системи українського мовлення за кордоном та на територію Криму.

Маю велику надію, що всі здобутки, які важко напрацьовувалися упродовж останніх п'яти років щодо розбудови й поширення державного іномовлення, та мовлення на тимчасово окуповані території, не будуть нівельовані діяльністю чинного Уряду.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1675
Теги:
Читайте також
21.01.2020 13:04
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду