Марія Лисенко про запуск «Setanta Sports+»: «Незабаром зможемо показувати більше футболу»

Марія Лисенко про запуск «Setanta Sports+»: «Незабаром зможемо показувати більше футболу»

13 Лютого 2020
4999
13 Лютого 2020
12:00

Марія Лисенко про запуск «Setanta Sports+»: «Незабаром зможемо показувати більше футболу»

4999
Платні спортивні канали очікують притоку глядачів у зв’язку з кодуванням сигналу каналів медіагруп на супутнику.
Марія Лисенко про запуск «Setanta Sports+»: «Незабаром зможемо показувати більше футболу»
Марія Лисенко про запуск «Setanta Sports+»: «Незабаром зможемо показувати більше футболу»

Сьогодні, 13 лютого, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення включила до переліку іноземних адаптованих каналів новий канал «Setanta Sports+». Це другий спортивний канал ірландської компанії «Setanta Sports», який виходить на український ринок. За подібною схемою запуску кількох мовників «Setanta Sports» працює в різних країнах.

За словами очільниці «Setanta Sports» в Україні Марії Лисенко, компанія від початку планувала запуск другого спортивного мовника: «Просто він стався раніше, ніж ми думали, через хороші результати першого та популярність його у глядачів».

Компанія вже придбала новий контент, зокрема турніри з тенісу АТР 1000 та Вімблдон. І незабаром планує збільшити кількість прямих трансляцій більш ніж удвічі.

Про те, навіщо «Setanta Sports» потрібен другий канал в Україні, про перші результати роботи на українському ринку та про очікування від кодування на супутнику каналів українських медіагруп — у бліцінтерв’ю Марії Лисенко.

— Маріє, розкажіть про новий канал «Setanta Sports+». Навіщо він вам і чим він відрізнятиметься від «Setanta Sports»?

— На сьогодні на каналі «Setanta Sports» транслюється багато контенту, який досить часто перетинається в часі. Торік такі ситуації викликали невдоволення глядачів. Наприклад, ми показували матч Англійської прем’єр-ліги і через це не могли показати фінальні перегони етапу «Формули 1». Ми обирали для показу саме прем’єр-лігу, тому що у країні більше футбольних вболівальників. Але при цьому ми розуміли невдоволення вболівальників автоспорту. Подібні ситуації повторювались і з іншими видами спорту. Так, трансляції баскетболу НБА накладалися на трансляції хокею НХЛ. Тому, щоб показувати більше прямих трансляцій, вирішили запускати ще один канал.

Але одразу хочу зазначити. Запуск другого каналу для України планувався ще під час запуску першого. Просто він стався раніше, ніж ми думали, через хороші результати першого та популярність його у глядачів. У нас є досвід роботи в інших країнах, де ми запускали другий або третій канал. Це спрацьовувало, оскільки дає провайдерам додаткові інструменти для розвитку бізнесу pay TV.

— Коли плануєте запускати канал?

— Одразу після отримання дозволу Нацради щодо включення до переліку адаптованих каналів. Ми вже досить давно подали документи.

— Чи купуватимете додаткові турніри для другого каналу?

— Із січня ми транслюємо жіночий теніс. Але навіть зараз ми не можемо показати всі поєдинки в межах одного каналу. Достатньо часто ми отримуємо два турніри за тиждень, і при завчасному плануванні не завжди можемо вгадати, в яких саме поєдинках виступатимуть українки. Зазвичай ми зважаємо на рейтинг турніру. Однак значно важливіше знати, коли виступають наші співвітчизниці. Тому для показу кількох турнірів нам потрібен другий канал. Також плануємо почати транслювати чоловічий теніс рівня АТР 1000. Там будуть усі провідні тенісисти планети, сподіваємося, що згодом у цих турнірах ми побачимо й українців.

Третій блок — це Вімблдон. Нам вдалося підписати ексклюзивний контракт для його показу на території України на кілька років. І в червні-липні, якраз коли закінчаться футбольні чемпіонати й кубки (прем’єр-ліга, чемпіонат, Шотландія), а також сезони НХЛ та НБА, ми впродовж двох тижнів показуватимемо Вімблдон із ранку до вечора.

— Чому ви обрали саме тенісні турніри? І які види спорту ще можуть з’явитися на вашому каналі?

— Теніс обрали насамперед через те, що наші жінки показують зараз прекрасні результати в цьому виді спорту. Українським глядачам теніс цікавий, і в Україні вистачає тенісних фанатів. Зараз ми розглядаємо можливість придбання інших турнірів із тих видів спорту, які в нас уже є, а також інші види спорту. Але наразі угоди ще не підписані.

— Маріє, чи цікава вам купівля змагань із кінного спорту? Чи цей вид спорту наразі не дуже цікавить українців?

— Цікаве питання. Скажімо так: кінний спорт зараз не є одним із наших пріоритетів.

— Чи плануєте ви тематично розмежувати два спортивні канали «Setanta Sports»? Наприклад, на одному буде акцент на показі футболу, на іншому — «Формула 1»?

— Таких планів наразі немає. Тому що, приміром, якщо в нас буде два паралельні тенісні турніри, то навіщо виносити їх на один канал? Та сама ситуація з хокеєм та баскетболом. Тому немає сенсу розмежовувати види спорту на два канали. Також ми незабаром зможемо показувати більше футболу. Тому що зараз через Англійську прем’єр-лігу ми не завжди можемо показати Шотландську лігу та чемпіонат. Тобто з появою другого каналу з’явиться ще більше футболу.

— Наскільки суттєвих бюджетів потребує запуск іще одного каналу? Чи за наявності придбаних прав на спортивні турніри це не так дорого? Чи можете порівняти витрати у відсотках?

— Звісно, запуск другого каналу по вартості менший, ніж першого. Але із запуском другого каналу ми плануємо збільшити кількість прямих трансляцій більш ніж вдвічі. А кожна пряма трансляція — це прийом сигналу, монтаж, коментування тощо. При цьому ми планували другий канал іще під час закупівлі прав для першого. Тому виокремити якийсь відсоток на другий канал я не можу. Тим більше, зараз ми ще ведемо переговори щодо додаткових прав, які будуть використовуватися на обох каналах.

— «Setanta Sports+» також мовитиме на Молдову?

— Так. У Молдові в нас буде вже чотири канали. Там гарний і стабільний ринок pay TV, але, на жаль, невеликий.

— Чи задоволені ви першими результатами виходу на український ринок «Setanta Sports»? І чи можете підвести підсумки?

— Ми дуже задоволені результатами дистрибуції каналу «Setanta Sports». На сьогодні в нас уже підписано більше 120 договорів з операторами. Загальна аудиторія, для якої доступний наш канал, — це 1,5 млн домогосподарств. Ми вважаємо, що за шість місяців дистрибуції це дуже хороші результати. Тому запуск другого каналу — це й необхідність для показу контенту, й визнання того, що перший канал є успішним. Наш дистрибутор StarLightMedia активно провів підписну кампанію і досяг чудового результату.

Іншим цифровим виміром результатів виходу на ринок є наші рейтинги. Згідно з результатами моніторингу телеперегляду Big Data, в січні ми випередили канал «Футбол 1» та посіли друге місце серед спортивних каналів. Це також чудовий результат для каналу, про існування якого шість місяців тому глядачі нічого не знали. Завершуючи з цифрами: наша ютуб-сторінка, на яку ми почали вивантажувати огляди матчів Англійської прем’єр-ліги тільки місяць тому, вже має 1,6 млн переглядів та більше 20 тис. фоловерів.

— Які результати в HoReCa?

— У нас уже є перші клієнти. Тому наших дистрибуторів змінювати не плануємо (у HoReCa канали «Setanta Sports» дистрибутує «Медіа Група Україна». — Ред.). На цей рік у нас стоїть завдання, щоб запуск «Setanta Sports+» був не менш успішний, ніж першого каналу.

— Чи очікуєте збільшення популярності ваших каналів у зв’язку з переходом «Футболів» на модель дистрибуції a la carte?

— Ми очікуємо притоку глядачів у зв’язку з кодуванням супутникового сигналу каналів медіагруп, адже це зумовить притік абонентів для платного телебачення. А як вплине на нас вихід на індивідуальні підписки «Футболів», складно прогнозувати. Оскільки «Медіа Група Україна» запустила «Футбол 3», який (у розширених пакетах провайдерів. — Ред.) займе місце тих каналів, які йдуть. З іншого боку, я би не прив’язувала популярність наших каналів до «Футболів». Популярність наших каналів залежить від якості нашого контенту, наших трансляцій, наших коментаторів. У нас є свій ексклюзивний контент, за яким приходять наші глядачі, й це не тільки футбол.

— Чи зможе «Setanta Sports+» увійти в пакети тих самих провайдерів, де вже є «Setanta Sports»?

— Думаю, що це залежатиме від контенту та старання наших дистрибуторів.

— Яка вартість ваших каналів для провайдерів?

— Вартість каналів визначається в результаті переговорів та залежить від кількості абонентів та пакету, в який провайдер хоче поставити канали.

— Маріє, яка ситуація з монетизацією «Setanta Sports»?

— До нуля ми ще не близькі. Але відповідно до нашого бізнес-плану, ми плануємо вийти у нуль упродовж трьох років.

— Які ваші основні джерела монетизації, окрім pay TV? І чи розглядаєте ви можливість продажу реклами й, відповідно, створення української юрособи?

— Спортивні канали не можуть існувати без спонсорства. Спонсорство в нас є. А пряму рекламу ми не розміщуємо та розміщувати не плануємо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4999
Читайте також
01.08.2019 13:57
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду