Уряд змінив порядок використання коштів для держпідтримки кінематографії

Уряд змінив порядок використання коштів для держпідтримки кінематографії

28 Грудня 2019
2956
28 Грудня 2019
15:26

Уряд змінив порядок використання коштів для держпідтримки кінематографії

2956
27 грудня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для державної підтримки кінематографії».
Уряд змінив порядок використання коштів для держпідтримки кінематографії
Уряд змінив порядок використання коштів для держпідтримки кінематографії

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури, молоді та спорту України.

Зазначається, що прийняття постанови створило правові підстави для використання бюджетних коштів на державну підтримку кінематографії у нових формах: кешрібейти іноземним суб’єктам кінематографії, заходи кінокомісій з промоції локацій України тощо. Також це забезпечить виплату стипендій членам Ради з державної підтримки кінематографії.

Відповідно до постанови, Держкіно може передбачати у договорах про надання державної підтримки можливість здійснення попередньої оплати на строк не більше 12 місяців протягом поточного та наступного бюджетного періоду, раніше було не більше 6 місяців.

Так, розмір компенсації суб’єктами індустрії складатиме:

  • на виробництво фільму (ігрового, анімаційного тощо), обсягом до 80 % загальної кошторисної вартості;
  • на виробництво телевізійного фільму, телевізійного серіалу, обсягом до 50 % загальної кошторисної вартості;
  • для повернення частини кваліфікованих витрат (кешрібейти), здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві фільму в Україні.

За розгляд заяв про надання державної підтримки на глядацьке кіно, серіали та  виплати кешрібейтів заявники платитимуть 12612 гривень для кіно і серіалів, та 21020 гривень для cash rebates. Планується, що ці кошти наповнюватимуть спеціальний фонд, який буде пітримувати кінематографію.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» (проєкт № 1058). 16 жовтня президент підписав цей закон, і 19 жовтня він набув чинності.

Закон збільшив суму повернення виробникам коштів, витрачених в Україні на кіновиробництво, (кешрібейтів) з 16,6% до 25%, але передбачив компенсацію цих витрат лише іноземним виробникам кіно. Крім того, іноземні кіновиробники можуть отримати повернення ще 5% витрат у разі, якщо вони використовують для створення фільмів твори українських авторів чи сюжет про Україну, зокрема тему збройної агресії проти нашої країни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2956
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду