Зеленський підписав закон, який має розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній

Зеленський підписав закон, який має розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній

5 Січня 2022
3331

Зеленський підписав закон, який має розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній

3331
Документ уточнює перелік документів, який мають подавати кіновиробники.
Зеленський підписав закон, який має розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній
Зеленський підписав закон, який має розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей» № 1985-ІХ, який парламент підтримав 17 грудня 2021 року.

Документ має усунути суперечності в законодавстві, щоб розблокувати систему кешрібейтів – часткового відшкодування витрат за виробництво фільму з бюджету для іноземних кіновиробників.

В Україні кешрібейт формально існує з весни 2017 року та регулюється статтею 11 Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Восени 2019 року розмір компенсації іноземним кінокомпаніям збільшили з 16,6% до 25%.

Водночас у законі кешрібейт був прописаний не як пряме повернення державою частини грошей безпосередньо іноземному кіновиробнику, а як «державна підтримка у вигляді субсидії» саме вітчизняному суб'єкту. Тобто українській компанії, яка мала потім передати кошти іноземному партнеру.

У редакції від 2019 року закон розкритикували великі українські виробники, тому що він передбачав сплату з кешрібейтів податку на додану вартість та забороняв залучати до роботи приватних підприємців. Проблему з ПДВ вирішили в 2020-му.

Зйомки першого фільму, який претендував на кешрібейт, відбулись у серпні-вересні 2020 року: у Києві знімали стрічку «Останній найманець» для Netflix. Партнером з українського боку виступила компанія «Еппл Три Продакшнс», співзасновниками якої є вітчизняна Star Media та британська Ollev UK Ltd. «Еппл Три Продакшнс» подала документи до Держкіно, але передбачені законом терміни розгляду вже не дозволяли розраховувати на бюджет 2020-го. Однак і в 2021-му іноземний кіновиробник не отримав відшкодування витрат.

Відділ міжнародної діяльності Держкіно заявляв, що причина відсутності виплат кешрібейтів – суперечності в самому законі. У «Еппл Три Продакшнс» пояснювали, що одним із пунктів закон зобов'язує іноземного суб'єкта бути зареєстрованим в українському «Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», що неможливо, також у ньому міститься некоректна кваліфікація витрат, детально не уточнений механізм транзиту грошей через українську компанію тощо.

У липні 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики презентував проєкт змін до закону про держпідтримку кінематографії. У ньому було уточнено перелік документів, необхідних для проходження культурного тесту та отримання субсидії, а також порядок їхнього подання.

Детальніше про систему кешрібейтів в Україні та в чому були труднощі з їхнім отриманням – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3331
Читайте також
24.03.2017 19:00
Галина Петренко
Денис Алампієв
Лілія Апостолова
11 770
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду