«Швидка» на «НЛО TV». Західні взірці та ставка на молодих

«Швидка» на «НЛО TV». Західні взірці та ставка на молодих

15 Квітня 2019
12925
15 Квітня 2019
16:00

«Швидка» на «НЛО TV». Західні взірці та ставка на молодих

12925
«НЛО TV» уже привчив глядача до якісних україномовних серіалів для молодіжної аудиторії.
«Швидка» на «НЛО TV». Західні взірці та ставка на молодих
«Швидка» на «НЛО TV». Західні взірці та ставка на молодих

Молодіжний канал «НЛО TV» приріс іще одним ситкомом. Тут із 18 березня до 5 квітня показали перший сезон нового серіалу «Швидка» від «17 Production» про роботу українських парамедиків.

Ось як анонсував директор телеканалу «НЛО TV» Іван Букреєв появу нового продукту:  «Ми продовжуємо тему ситкомів про людей складних професій. Як і у випадку із “СуперКопами”, ми вирішили не йти в занадто серйозні теми, а все ж зробити “Швидку” комедійною. Я, як і вся наша команда і знімальна група, вважаю, що гумор — це хороший інструмент дати глядачеві відчути героїв такими ж простими людьми, як і вони самі, з усіма людськими слабкостями, труднощами і сильними якостями. Тут ви побачите і сцени, схожі на “порятунок” у “Кримінальному чтиві”, і пародію на “Доктора Хауса”, і серйозні випадки, з якими стикаються люди в реальному житті».

Шанувальники серіалів від «17 Production» (а це «СишишШоу», «СишишШоу Бар», два сезони «Дефективів» і чотири — «Суперкопів»), звісно ж, очікували чергової зустрічі з Андрієм Буримом, Феліксом Аброскіним, Дмитром Соловйовим, Тарасом Цимбалюком, Ігорем Гнєзділовим чи Ярославом Герусом.

Але ці очікування справдилися лише частково.

Андрій Бурим у «Швидкій» таки грає (на те він і розробник формату та продюсер, зрештою!). Причому, відповідно до свого віку й зовнішності, — аж цілого головного лікаря Олександра Сергійовича Балануцу, Сашу-Сірьожу, як називають його між собою підлеглі парамедики.

Фелікс Аброскін в новому серіалі «НЛО TV» теж з'являється, але в незначному, хоча й дуже яскравому епізоді з ювілейним тортом для лікаря Віталіни Романівни. Вони разом із актором Сергієм Кудою, який у «Суперкопах» грав роль Антона Шереметьєва, розіграли сценку з кондитерами-наркоманами, написавши на торті цифри «35-40» замість попередніх «50». Просто тому, що ювілярка, попросивши переробити напис на торті, так і не вказала свій реальний вік.

Із «Суперкопів» у «Швидку» перейшов Ярослав Герус, зігравши в останньому роль парамедика Гени.

А з «Дефективів» сюди запросили Геннадія Василенка, виконавця ролі айтішника Валєри. Геннадій Василенко, безумовно, найбільша знахідка «17 Production» останніх років. У «Дефективах» він дуже переконливо зіграв ґаджетозалежного айтішника, схибнутого на коміксах. Причому з поведінки Валєри можна було зрозуміти, що він очевидний інфантил.

Тим часом у «Швидкій» Геннадій Василенко вжився в діаметрально протилежний образ цинічного лікаря-парамедика, якого вже нічим не здивуєш. Але який, попри весь свій цинізм, здатен на співчуття до хворих. Ба більше, він примудряється рятувати людей в екстремальних ситуаціях, наприклад, зробивши конікотомію (розсічення гортані) потерпілому в ресторані за допомогою столового ножа та п'яти чарок горілки для знезараження та наркозу. Сам при цьому перебуваючи у стані щонайменше легкого сп'яніння.

Перехід Геннадія Василенка від ролі інфантильного айтішника в «Дефективах» до образу циніка-парамедика у «Швидкій» виявився напрочуд легким. Що свідчить про неабияку майстерність актора. Проте це й не дивно, якщо знати — за п'ять років роботи в Кам'янському (колишньому Дніпродзержинському) театрі української драми імені Лесі Українки Геннадій Василенко переграв майже всі головні ролі світової та національної драматургії. Включно з Гамлетом та Голохвастовим.

В одному з епізодів «Швидкої» Шульга наслідує доктора Хауса, спираючись на ковіньку. Щоправда, парамедик із цього образу дуже швидко виходить, сахаючись навіть мимовільного натяку на копіювання поведінки геніального лікаря-наркомана у виконанні Г'ю Лорі.

Цей епізод і є тією самою пародією на Доктора Хауса, про яку говорив Іван Букрєєв.

Ще одну пародію, цього разу на «Кримінальне читво», про яку говорив Іван Букреєв, бачимо вже на початку першої серії ситкому. Потерпілій від передозування в нічному клубі дівчині доктор Шульга всаджує шприц просто в грудну клітку, достоту так, як це робили персонажі Квентіна Тарантіно, рятуючи героїню Уми Турман.

Ці епізоди — пряма вказівка авторів «Швидкої», на які взірці вони орієнтувалися, обравши медичну тему для чергового ситкому на «НЛО TV».

«Кримінальне читво» та «Доктор Хаус» як камертон і цілковите заперечення взірців російських — ознака самодостатності всіх серіалів студії «17 Production». Від апології придуркуватих, але добрих гопників у «СишишШоу», до історій із життя парамедиків.

«17 Production», і це підтверджує черговий «серіал про людей непростої професії», ніколи не обмежуються вузьким колом перевірених лицедіїв, із якими виробники давно знайшли спільну мову.

Тут, навпаки, завжди намагаються знаходити й розкручувати молодих українських акторів, яких у нас, на думку режисера Олександра Богданенка, набагато більше, ніж вважають деякі продюсери.

Для роботи у «Швидкій» акторів залучали через численні кастинги, переглянувши понад дві сотні проб.

У наслідку маємо чудово підібрані типажі свіжоспеченої й дуже вразливої лікарки Рити (Анастасія Романюк), азартного жартівника Жорика (Ілля Прокопів), занудного педанта Артема (Назарій Кошарський), трохи флегматичного бабусиного онука Тараса (Григорій Бакланов), неприступної Віталіни Романівни (Надія Петренко), диспетчерки «швидкої» Яни, яка вражає не лише готичним макіяжем та любов'ю до татуювань, але й неприхованим сексуальним тяжінням до жінок (Дарина Мельник).

Окремий респект авторам за образ патологоанатома Сергія (актор Олександр Дідик). Для нього сценаристи вигадали особливу фішку: цей специфічний лікар не лише здійснює розтини, але й спілкується з мертвими, граючи в азартні ігри. Є підозра, що патологоанатом Сергій із його дредами а-ля Боб Марлі вправляється в спілкуванні з мертвими не без допомоги певних заборонених речовин. Непрямо це підтверджує історія з ювілейним тортом для Віталіни, згадана вище.

Але це ще не всі фішки, якими наділили патологоанатома сценаристи. В одній із серій Сергій виявляється рідним сином головлікаря Балануци.

Проте цей факт з'ясовується лише тоді, коли патологоанатом уже готовий перейти на один рівень буття зі своїми клієнтами, потрапивши на лікарняне ліжко. Вивчивши симптоми Сергія, Олександр Сергійович розуміє, що вони свідчать про рідкісну спадкову хворобу, на яку хворіє він сам. Інформація про те, що патологоанатом лікарні виявився сином її головного лікаря, стає шоком для всіх парамедиків. Але, як виявилося, головлікар її просто не афішував.

Тобто Саша-Сірьожа не відмовлявся від свого сина, як можна було б очікувати. Ні, він нормальний батько, який не хоче, щоби син робив кар'єру лише завдяки зв'язкам татуся. Що додає барв до образу лікаря-адміністратора, якому, виявляється, геть не чужі людські прояви.

У цьому епізоді є очевидний драматичний момент.

Але їх не бракує у всіх серіях першого сезону. Адже герої «Швидкої», попри слоган серіалу «Не в нашу зміну!», таки рятують своїх пацієнтів.

Хоча їм це вдається далеко не завжди, і зазвичай не з власної вини. Для героїв «Швидкої» у випадках неможливості врятувати пацієнта знаходяться відповідні реакції — сльози Рити чи удари кулаком об найближчу тверду поверхню в чоловічих персонажів.

Але частіше у «Швидкій» усе-таки сміються. Причому щедро експлуатуючи чорний лікарський гумор, як і належить у нормальному медичному серіалі.

Найбільша загадка серіалу — постать Ігоря Шульги. Для глядача лишається незрозумілим, чому цей блискучий діагност, який закінчив медвиш із червоним дипломом, животіє на малопрестижній посаді лікаря-парамедика. Тоді як його, судячи з усього, однокашник Балануца досяг адміністративних висот і нині керує цілим колективом лікарів.

На деякі проблеми Шульги автори натякають, адже він любить пропустити чарку не лише в барі після зміни, але й на роботі. За що якось і потерпів від офіцера поліції, котрий забрав у похмільного лікаря права на авто. Щоправда, коли останній потрапляє на лікарняне ліжко, правопорушник діагностує у кривдника пухлину в мозку. Тим самим дістаючи моральну сатисфакцію.

Із жінками Ігор Шульга поводиться як абсолютно вільний від будь-яких зобов'язань ловелас.

Але тим несподіванішою, буквально з ефектом німої сцени, стала кінцівка останньої серії першого сезону. Та, де він після ночі кохання з Віталіною Романівною приносить їй сніданок у ліжко, і в цей момент лунає дверний дзвінок. На порозі виникає дівчинка зі словами: «Привіт, татку», — а за нею і її мама.

Не знаю, як пояснять цю історію в першій серії другого сезону, сценарій якого вже написано і який творча група збиралася почати знімати вже в квітні. Виявиться вона чиїмось розіграшем, а чи в Шульги справді є родина, побачимо.

Варто лише дочекатися виходу другого сезону в ефір. Сподіваюся, до того часу квоти на україномовний продукт на телебаченні не скасують. Адже за час їхньої дії канал «НЛО TV» вже привчив глядача до якісних україномовних серіалів для молодіжної аудиторії.

Фото: НЛО TV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12925
Читайте також
10.06.2019 13:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 503
16.05.2019 14:13
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 132
22.04.2019 12:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 053
01.04.2019 14:50
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 927
27.02.2019 14:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
3 060
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду