«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини

«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини

3 Вересня 2019
2958
3 Вересня 2019
19:40

«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини

2958
Інший погляд на гроші, розвиток онлайн-платформи, співпраця з громадами та участь у міжнародних грантових проектах – на цьому зосередилася харківська обласна газета «Слобідський край», яка минулого року пройшла шлях роздержавлення.
«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини
«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини

«Детектор медіа» продовжує цикл матеріалів про досвід реформування місцевої комунальної преси (так зване роздержавлення). Цього разу – кейс газети «Слобідський край» (Харківська область).

Найстаріше видання Харківщини – обласна газета «Слобідський край» – потрапила до другого етапу реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ та «роздержавилася» в листопаді 2018 року. Юридичною формою реформоване видання обрало товариство з обмеженою відповідальністю, учасниками якого в рівних частках є всі члени колективу. Нове свідоцтво про реєстрацію отримали на початку 2019-го.

«Перше, що в нас змінилося після реформування, – ставлення колективу до того, звідки беруть гроші. Зараз кожен працівник розуміє: у тумбочці грошей немає. А щоб вони там з’явилися, необхідно спочатку їх заробити й туди покласти. І це ми намагаємося робити разом», – розповідає директорка ТОВ «Слобідський край» Лариса Гнатченко.

Раніше співзасновниками газети «Слобідський край» були Харківська обласна рада, облдержадміністрація та трудовий колектив, а основні кошти на роботу підприємство отримувало з обласного бюджету.

Приміром, у 2013 році комунальне підприємство отримало з обласного бюджету 750 тисяч гривень, у 2014 році – 785,7 тисяч гривень, у 2015 році – майже 800 тисяч гривень. У 2016 та 2017 роках з бюджету було виділено трохи більше 1 мільйона гривень. Більшість із цих коштів передбачалися на оприлюднення рішень сесій та звіти депутатів. Також на сторінках висвітлювали діяльність органів влади.

Проте жити не тільки на бюджетні кошти, а й заробляти колектив газети почав ще з 2012 року, удосконаливши власну маркетингову стратегію. З 2016 року газета починає брати участь у різних міжнародних грантових проектах.

«Так, завдяки одному з проектів у 2017 році ми оновили інтернет-сайт, розуміючи, що цей напрямок нам необхідно розвивати. Останні два роки активно розвиваємо свою групу у Facebook та інших соцмережах, упроваджуємо нові форми маркетингу, що дає можливість залучати кошти з комерційної реклами та співпраці з громадами», – розповідає директорка підприємства.

Усі члени команди беруть участь у тренінгах і навчаннях. У липні та серпні по троє працівників «Слобідського краю» проходили стажування в місцевій газеті міста Палм-Спрінгз на півдні штату Каліфорнія. Після цього харківські газетярі приймали американських журналістів у себе. Такий обмін став можливим завдяки перемозі в конкурсі, спрямованому допомогти розвитку ЗМІ, що пройшли шлях роздержавлення.

Лариса Гнатченко під час стажування в США

Крім того, колектив газети постійно пише грантові проекти на тему євроінтегорації, децентралізації та розвитку громад, виборчого процесу. «Це дає можливість і гроші заробляти, і колективу розвиватися», – зауважує пані Гнатченко.

Окрім грантової діяльності, ще один напрямок роботи «Слобідського краю» – співпраця з органами місцевого самоврядування та владою, з якими укладають угоди на висвітлення. Серед партнерів газети – декілька об’єднаних громад, райдержадміністрацій та колишній засновник видання – Харківська обласна рада.

«З обласною радою розлучення в нас пройшло цивільно. Й зараз ми продовжуємо співпрацю не тільки в рамках висвітлення, а й у рамках, знову ж таки, грантової діяльності, – розповідає пані Гнатченко. – Щодо співпраці з громадами, то, звичайно, є райони, де успішно працюють районні газети, але ми не вступаємо в конфронтацію. Ми партнери, адже добре розуміємо, що ми робимо інший контент і нас читають по всій області».

За словами директорки підприємства, угоди на висвітлення з органами місцевого самоврядування та органами влади підприємство укладає на різні суми. Мінімальна сума угоди – від 30 тисяч гривень. Партнери оплачують публікації після того, як вони виходять друком.

Газета продається в кіосках Харкова, розповсюджується за передплатою, але передплатні наклади зменшуються. «Ми розуміємо, що друковані ЗМІ переживають не найкращі часи. І на це впливає декілька факторів, які навіть не пов’язані з якістю самих матеріалів. Це, перш за все, проблеми з Укрпоштою: доставка, яка дорожчає, відділення, які закриваються у віддалених селах, через що читачі отримують газету несвоєчасно. Крім того, з року в рік зростає вартість друку, водночас стрімко розвиваються онлайн-ЗМІ», – пояснює директорка видання.

Щоб утримати читачів, газета постійно модернізує свій формат, проводить розіграші та конкурси, висвітлює теми, які цікаві цільовій аудиторії. «Ми пишемо про децентралізацію, реформи та інші важливі процеси в країні через призму нашого регіону. Разом з тим, розвиваємо локальний контент і розповідаємо про людей та події в районах», – акцентує Лариса Гнатченко.

Комікс-спецпроект до виборів

Паралельно з друкованим виданням підприємство розвиває онлайн-платформу. Також «Слобідський край» пропонує передплату електронної версії газети, яка коштує дешевше за паперову. «Хоча з року в рік передплата падає, проте стає більше читачів на сайті та в соцмережі», – зауважує очільниця «Слобідського краю».

Фото: фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2958
Читайте також
15.02.2019 13:30
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
2 640
08.02.2019 13:00
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
3 373
06.02.2019 15:30
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
3 108
15.01.2019 14:30
Павло Смовж
для «Детектора медіа»
5 073
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду