detector.media
Марина Проценко
для «Детектора медіа»
03.09.2019 19:40
«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини
«У тумбочці грошей немає». Як працює після роздержавлення найстаріша газета Харківщини
Інший погляд на гроші, розвиток онлайн-платформи, співпраця з громадами та участь у міжнародних грантових проектах – на цьому зосередилася харківська обласна газета «Слобідський край», яка минулого року пройшла шлях роздержавлення.

«Детектор медіа» продовжує цикл матеріалів про досвід реформування місцевої комунальної преси (так зване роздержавлення). Цього разу – кейс газети «Слобідський край» (Харківська область).

Найстаріше видання Харківщини – обласна газета «Слобідський край» – потрапила до другого етапу реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ та «роздержавилася» в листопаді 2018 року. Юридичною формою реформоване видання обрало товариство з обмеженою відповідальністю, учасниками якого в рівних частках є всі члени колективу. Нове свідоцтво про реєстрацію отримали на початку 2019-го.

«Перше, що в нас змінилося після реформування, – ставлення колективу до того, звідки беруть гроші. Зараз кожен працівник розуміє: у тумбочці грошей немає. А щоб вони там з’явилися, необхідно спочатку їх заробити й туди покласти. І це ми намагаємося робити разом», – розповідає директорка ТОВ «Слобідський край» Лариса Гнатченко.

Раніше співзасновниками газети «Слобідський край» були Харківська обласна рада, облдержадміністрація та трудовий колектив, а основні кошти на роботу підприємство отримувало з обласного бюджету.

Приміром, у 2013 році комунальне підприємство отримало з обласного бюджету 750 тисяч гривень, у 2014 році – 785,7 тисяч гривень, у 2015 році – майже 800 тисяч гривень. У 2016 та 2017 роках з бюджету було виділено трохи більше 1 мільйона гривень. Більшість із цих коштів передбачалися на оприлюднення рішень сесій та звіти депутатів. Також на сторінках висвітлювали діяльність органів влади.

Проте жити не тільки на бюджетні кошти, а й заробляти колектив газети почав ще з 2012 року, удосконаливши власну маркетингову стратегію. З 2016 року газета починає брати участь у різних міжнародних грантових проектах.

«Так, завдяки одному з проектів у 2017 році ми оновили інтернет-сайт, розуміючи, що цей напрямок нам необхідно розвивати. Останні два роки активно розвиваємо свою групу у Facebook та інших соцмережах, упроваджуємо нові форми маркетингу, що дає можливість залучати кошти з комерційної реклами та співпраці з громадами», – розповідає директорка підприємства.

Усі члени команди беруть участь у тренінгах і навчаннях. У липні та серпні по троє працівників «Слобідського краю» проходили стажування в місцевій газеті міста Палм-Спрінгз на півдні штату Каліфорнія. Після цього харківські газетярі приймали американських журналістів у себе. Такий обмін став можливим завдяки перемозі в конкурсі, спрямованому допомогти розвитку ЗМІ, що пройшли шлях роздержавлення.

Лариса Гнатченко під час стажування в США

Крім того, колектив газети постійно пише грантові проекти на тему євроінтегорації, децентралізації та розвитку громад, виборчого процесу. «Це дає можливість і гроші заробляти, і колективу розвиватися», – зауважує пані Гнатченко.

Окрім грантової діяльності, ще один напрямок роботи «Слобідського краю» – співпраця з органами місцевого самоврядування та владою, з якими укладають угоди на висвітлення. Серед партнерів газети – декілька об’єднаних громад, райдержадміністрацій та колишній засновник видання – Харківська обласна рада.

«З обласною радою розлучення в нас пройшло цивільно. Й зараз ми продовжуємо співпрацю не тільки в рамках висвітлення, а й у рамках, знову ж таки, грантової діяльності, – розповідає пані Гнатченко. – Щодо співпраці з громадами, то, звичайно, є райони, де успішно працюють районні газети, але ми не вступаємо в конфронтацію. Ми партнери, адже добре розуміємо, що ми робимо інший контент і нас читають по всій області».

За словами директорки підприємства, угоди на висвітлення з органами місцевого самоврядування та органами влади підприємство укладає на різні суми. Мінімальна сума угоди – від 30 тисяч гривень. Партнери оплачують публікації після того, як вони виходять друком.

Газета продається в кіосках Харкова, розповсюджується за передплатою, але передплатні наклади зменшуються. «Ми розуміємо, що друковані ЗМІ переживають не найкращі часи. І на це впливає декілька факторів, які навіть не пов’язані з якістю самих матеріалів. Це, перш за все, проблеми з Укрпоштою: доставка, яка дорожчає, відділення, які закриваються у віддалених селах, через що читачі отримують газету несвоєчасно. Крім того, з року в рік зростає вартість друку, водночас стрімко розвиваються онлайн-ЗМІ», – пояснює директорка видання.

Щоб утримати читачів, газета постійно модернізує свій формат, проводить розіграші та конкурси, висвітлює теми, які цікаві цільовій аудиторії. «Ми пишемо про децентралізацію, реформи та інші важливі процеси в країні через призму нашого регіону. Разом з тим, розвиваємо локальний контент і розповідаємо про людей та події в районах», – акцентує Лариса Гнатченко.

Комікс-спецпроект до виборів

Паралельно з друкованим виданням підприємство розвиває онлайн-платформу. Також «Слобідський край» пропонує передплату електронної версії газети, яка коштує дешевше за паперову. «Хоча з року в рік передплата падає, проте стає більше читачів на сайті та в соцмережі», – зауважує очільниця «Слобідського краю».

Фото: фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY