Транспортний супутниковий сигнал «Зеонбуду» закодують у жовтні

Транспортний супутниковий сигнал «Зеонбуду» закодують у жовтні

26 Липня 2019
3653
26 Липня 2019
15:45

Транспортний супутниковий сигнал «Зеонбуду» закодують у жовтні

3653
Провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» і компанія Irdeto підписали угоду щодо кодування транспортного сигналу «Зеонбуду» на супутнику. Запровадження системи кодування в експлуатацію планується в жовтні 2019 року.
Транспортний супутниковий сигнал «Зеонбуду» закодують у жовтні
Транспортний супутниковий сигнал «Зеонбуду» закодують у жовтні

Про це повідомляє пресслужба «1+1 медіа» з посиланням на пресслужбу «Зеонбуду».

Раніше кодування транспортного супутникового сигналу «Зеонбуду» планувалося на вересень 2019 року.

Наразі транспортний сигнал, який забезпечує доставку телевізійного сигналу пакету «Зеонбуду» від головної станції в Києві до регіональних передавальних станцій, знаходиться у відкритому доступі на супутнику Astra 4A. Це означає, що він є незахищеним від використання з метою незаконного та неконтрольованого розповсюдження на території України та сусідніх країн.

«Кодування транспортного супутникового сигналу дозволить захистити його від нелегального втручання правопорушників, а українські медіагрупи зможуть продовжити поетапну реалізацію плану проекту кодування», ‒ прокоментував Ярослав Пахольчук, виконавчий директор та директор напрямку платного телебачення «1+1 медіа».

Кодування транспортного сигналу на супутнику не впливає на доступ телеглядачів до цифрового ефірного сигналу Т2 «Зеонбуду» він залишається відкритим.

Нагадаємо, дата остаточного кодування супутникового сигналу телеканалів найбільших медіагруп змістилася на початок 2020 року, а саме на 20 січня. У представленій наприкінці травня Ярославом Пахольчуком дорожній карті поетапного кодування йшлося про кілька ключових подій:

  • червень 2019 – замовлення понад 600 тис. чіпсетів і тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу абонентами;
  • липень 2019 – формування альтернативного супутникового сигналу для В2В-сегменту – тобто того сигналу, який зможуть отримувати легальні провайдери-партнери та супутникові платформи;
  • серпень 2019 – старт інформаційної кампанії;
  • вересень 2019 (дата змістилася на жовтень 2019) – кодування транспортного сигналу «Зеонбуду»;
  • листопад 2019 – початок маятникових відключень відкритого сигналу основних каналів медіагруп;
  • січень 2020 року – повне кодування сигналу каналів медіагруп.

У червні група «1+1 медіа» офіційно попередила провайдерів про строки кодування сигналу на супутнику.

Раніше українські канали на супутнику планували закодуватися в другому кварталі 2019 року. У грудні 2018 року група «1+1 медіа» розпочала двотижневу кампанію з інформування глядачів про майбутнє кодування супутникового сигналу телеканалів. Також у грудні 2018 року до України було доставлено першу партію тюнерів для прийому закодованого супутникового сигналу. Поставку 45 тисяч сет-топ-боксів здійснили медіагрупа «1+1 медіа» разом з імпортером і виробником телевізійного приймального обладнання Strong.

У січні 2019 року генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко повідомив, що фінальна дата кодування українських телеканалів на супутнику може бути трохи зміщена в часі відносно попередніх планів зробити це в травні 2019 року. Наприкінці січня 2019 року медіагрупа StarLightMedia повідомила, що планує перейти до кодування своїх каналів на супутнику до кінця 2019 року.

Кодування є наріжним каменем у перемовинах медіагруп із кабельними провайдерами з приводу підвищення цін за контент. З 2017 року провайдери сплачують телеканалам роялті за ретрансляцію, і з 2018 року ціна зросла. У відповідь провайдери вимагають від телеканалів кодування на супутнику і в цифровому ефірі та вимкнення аналогового ефірного телебачення (уже відбулося).

Для глядачів супутникового телебачення кодування означатиме, що вони більше не матимуть безкоштовного доступу на супутнику до контенту таких каналів, як, наприклад, «1+1», СТБ, «Україна» та інших. Тобто якщо вони й далі хотітимуть дивитися ці канали, то муситимуть або підписатися на одного із супутникових платних провайдерів (Viasat або Xtra TV), або обрати інший спосіб телеперегляду (безкоштовне ефірне телебачення, підписка на платне кабельне ТБ, IPTV або OTT).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3653
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду