Нацрада планує оголосити конкурс на місцеві мультиплекси у п’яти областях

Нацрада планує оголосити конкурс на місцеві мультиплекси у п’яти областях

30 Травня 2019
1938
30 Травня 2019
19:11

Нацрада планує оголосити конкурс на місцеві мультиплекси у п’яти областях

1938
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на найближчому засіданні планує оголосити конкурс на мовлення в місцевих цифрових мультиплексів. Про це 30 травня під час «Телерадіоярмарку» сказав член Нацради Олег Черниш.
Нацрада планує оголосити конкурс на місцеві мультиплекси у п’яти областях
Нацрада планує оголосити конкурс на місцеві мультиплекси у п’яти областях

За його словами, засідання регулятора планується на 13 червня.

До Нацради звернулися 47 телекомпаній, які хочуть узяти участь у створенні місцевих мультиплексів.

«Плануємо забезпечити місцевих мовників на тих територіях, де немає передавачів Зеонбуду”. Ми збирали заявки охочих розбудувати власний мультиплекс», - зазначив він.

«Український державний центр радіочастот» уже надав свої висновки. На конкурс будуть винесені частоти в Дніпропетровській області, Запоріжжі, Київській області, Харкові та Чернівцях. Ще по низці частот триває погодження.

«Для нас першочергове завдання – забезпечити тих, хто має ліцензії на аналогове мовлення. Деякі компанії, які вже мають ліцензію на мовлення в мережі “Зеонбуд”, хотіли б розширити своє мовлення на територію всієї області. Це буде другий етап, і, сподіваюсь, він відбудеться цього року», - додав пан Черниш.

Керівник Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Сергій Семерей розказав, що Концерн готовий узяти участь у створенні місцевих мультиплексів: «Нам потрібно принаймні три компанії, щоб ми придбали передавач і запропонували нормальні тарифи. Вартість послуг на 80% включатиме оренду передавача, плюс оплата електроенергії. За 10% рентабельності ми готові надавати послуги».

Нагадаємо, повний комплект обладнання для локального мультиплексу коштує приблизно 10–15 тисяч доларів. Першим локальний мультиплекс був запущений в Одеській області на базі Концерну РРТ. Ще у 2017 році Нацрада замовила УДЦР багатоканальної цифрової мережі стандарту DVB-T, зокрема 22 частот малої потужності (0,003 до 1 кВт) в населених пунктах Одеської області. Згодом вони були виставлені на конкурс, у якому перемогли шість одеських мовників, а також «ПлюсПлюс» (група «1+1») та дочірня компанія Прямого каналу. Згодом регулятор провів ще один етап конкурсу, й місця у мультиплексі поділили ще три канали.

На думку керівниці Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників  Ольги Большакової, для місцевих мовників ідеальною ситуацією є, коли оператором виступатиме Концерн РРТ. Адже у випадку, коли на таку роль претендує одна з телекомпаній, вона несе значні ризики у випадку, якщо її партнери за певних обставин не зможуть платити за мовлення.

Однак при цьому вона звернула увагу на складне фінансове становище Концерну, адже у 2017 році він фактично був визнаний банкрутом. І зараз фактично не підписано договір і не завершено переговори Концерну із цифровим оператором «Зеонбудом».

Нагадаємо, Концерн РРТ і цифровий оператор «Зеонбуд» намагаються укласти договір через суд. Зеонбуд» заявив, що у 2019 році піднімає тарифи для мовників на 37 %. Компанія пояснила це рішення подорожчанням послуг Концерну РРТ, який обслуговує передавачі «Зеонбуду».

При цьому медіагрупи поки що продовжують платити провайдеру за старими розцінками.

Навесні 2019 року у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення тривали зустрічі Концерну РРТ, «Зеонбуду» та індустрії. Однак домовитись про тарифи та підписати договір на 2019 рік сторони не змогли.

У квітні Концерн РРТ запропонував «Зеонбуду» та медіагрупам «проміжні» тарифи, які дозволять компанії не бути збитковою при мінімальних операційних витратах (заробітна плата, податки, електрична енергія). Однак їх не підтримав цифровий оператор та групи «Інтер» та «Медіа Група Україна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1938
Читайте також
10.04.2019 12:30
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду