detector.media
Мар'яна Закусило
09.11.2018 15:21
Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження
Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження
А також який портрет абонента ефірного, кабельного та супутникового телебачення – розповіла представниця ІТК на конференції TIM 2018.

7-8 листопада в Києві відбулася конференція TIM 2018: Telecom, IT, Media. У межах панелі «Дні електронних комунікацій», організованої Асоціацією правовласників і постачальників контенту та Інтернет-асоціацією України, представниця департаменту дослідження телеаудиторії Індустріального телевізійного комітету Ірина Гребінська презентувала результати дослідження телевізійної панелі Nielsen «Прогнози міграції глядачів на платформи телебачення. Портрети глядачів». «Детектор медіа» публікує основні дані з презентації.

Станом на жовтень 2018 року, в Україні залишилося 4,4% «аналогових» домогосподарств. 26,3% користуються цифровим ефірним телебаченням, 30,1% – кабельним, 39,2% – супутниковим, IPTV та MMDS (ці різні технології експертка ІТК об’єднала в одну групу).

Традиційно у великих містах з населенням понад 50 тис. осіб більше проникнення кабельного телебачення (56%), у малих містах з населенням менше 50 тис. осіб і селах більше користувачів супутникового ТБ/IPTV/MMDS (56,8%).

У 2017 році, коли не було кардинальних змін у доступі глядачів до певних типів прийому сигналу, міграція глядачів між технологіями була невисокою. Лише 6,1% домогосподарств протягом року змінили тип прийому. З них половина перейшли з «ефіру» або «кабеля» на «супутник», третина – на «ефір», і найменше було тих, хто перейшов на «кабель».

1 вересня 2018 року в Україні вимкнули аналоговий телевізійний сигнал (окрім територій з особливим режимом мовлення і прикордонних з Росією, а також місцевих телеканалів без цифрових ліцензій). Ця подія призвела до перерозподілу телевізійних домогосподарств за типами прийому. 77,8% аналогових домогосподарств перейшли на цифрових ефір, 17,1% обрали супутник, і лише 5,1% – кабельне ТБ. У великих містах вища частка тих, хто перейшов на кабель, у малих – на супутник.

У 2019 році чотири найбільші медіагрупи обіцяють закодувати свій супутниковий телевізійний сигнал. Це теж зумовить перерозподіл глядачів за типами прийому, адже щоб далі дивитися телеканали медіагруп StarLightMedia, «1+1 медіа», Inter Media Group і «Медіа Групи Україна», глядачам доведеться підписатися на платні платформи супутникового ТБ, стати абонентами IPTV, OTT чи кабельного ТБ або ж перейти на безкоштовний цифровий ефір. Аналізуючи міграцію глядачів за попередні періоди, Ірина Гребінська не бачить перспектив суттєвого приросту абонентської бази кабельних провайдерів.

Яким же є портрет глядачів кожного з типів прийому телевізійного сигналу?

Глядачі аналогового ефірного ТБ, яких залишилося дуже мало, – це переважно мешканці сільської місцевості на заході країни (важлива ремарка: дослідження не враховувало території з особливим режимом мовлення), старшого віку. Серед них, порівняно з абонентами інших типів прийому, більше самотніх людей з низьким доходом. У цих домогосподарствах переважно один телевізор, вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані, ніж у середньому домогосподарства по країні. «Аналогові» глядачі дивляться телебачення суттєво менше за інших: 3 години 49 хвилин на добу проти 5 годин 18 хвилин (середня тривалість перегляду телебачення телевізійними домогосподарствами).

Глядачі цифрового ефірного ТБ – це переважно мешканці сільської місцевості на Сході, Заході, Центрі та Півночі країни, старшого віку. Серед них також більше самотніх людей з низьким доходом. У них, як і в «аналогових» глядачів переважно один телевізор і вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані. Та на відміну від глядачів аналогового ТБ, абоненти цифрового ефіру довше дивляться телевізор: 5 годин 32 години на добу. Слід нагадати, що в цифровому ефірі доступні 28 загальнонаціональних телеканалів і до чотирьох регіональних або місцевих.

Абоненти кабельного ТБ – це мешканці Києва та великих міст переважно на Сході країни. Серед них більше домогосподарств із трьох осіб, із середнім або навіть високим доходом, із двома і більше телевізорами. Вони краще комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані. Вони довше дивляться телевізор: 5 годин 26 хвилин на добу.

Абоненти супутникового ТБ – мешканці сільської місцевості переважно на Заході країни. Серед них більше домогосподарств із чотирьох і більше осіб, з дітьми, із середнім доходом, з двома і більше телевізорами. Однак вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані, ніж у середньому домогосподарства по країні. Вони дещо менше часу витрачають на перегляд телевізора: 5 годин 6 хвилин на добу.

Джерелом даних для презентації стали результати дослідження телевізійної піплметричної панелі Nielsen. Загальнонаціональна вибірка становить 2840 домогосподарств: 1900 - у всіх містах з населенням понад 50 тис. осіб, 940 - у випадково відібраних, з урахуванням регіону і типу населеного пункту, містах з населенням менше 50 тис. осіб і селах. Респонденти телепанелі відображають структуру населення України.

Фото: слайди з презентації

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY