В ІнАУ пояснили як асоціація складає рейтинг «Топ-100 новинних сайтів»

В ІнАУ пояснили як асоціація складає рейтинг «Топ-100 новинних сайтів»

17 Вересня 2018
3238
17 Вересня 2018
16:05

В ІнАУ пояснили як асоціація складає рейтинг «Топ-100 новинних сайтів»

3238
Минулого тижня Інтернет асоціація України (ІнАУ) оприлюднила рейтинг ста найбільш відвідуваних новинних сайтів суспільно-політичної тематики за серпень.
В ІнАУ пояснили як асоціація складає рейтинг «Топ-100 новинних сайтів»
В ІнАУ пояснили як асоціація складає рейтинг «Топ-100 новинних сайтів»

Після публікації рейтингу видання «Обозреватель» виступило з його критикою, вказавши, що в ньому не враховується весь мобільний трафік й тому він спотворює реальну ситуацію на ринку і вводить в оману рекламодавців.

«Будь-яке сучасне онлайн-видання отримує більшу частину свого трафіку з мобільних пристроїв. Така ситуація відображає тенденції по всьому світу. Все більше користувачів інтернету заходять в мережу за допомогою мобільних девайсів, а не комп'ютера або ноутбука. У той же час ІнАУ вперто не помічає левову частину українських читачів. І це в ситуації, коли з 23,5 млн осіб в Україні, які використовує мережу, 18,1 млн користуються мобільним інтернетом», — йдеться в релізі, який надіслало «Детектору медіа» видання «Обозреватель». Редакція видання порівнює дані серпневого рейтингу ІнАУ з даними майданчику Gemius. «В окремих випадках різниця в даних охоплення - майже в два рази!», — звертає увагу видання.

Водночас в Інтернет Асоціації України вказують, що в рейтингу оцінюються саме сайти ЗМІ як носії реклами. «Оцінка повної аудиторії, і, відповідно, суспільного впливу ЗМІ – зовсім інша задача. Новинний ресурс може поширювати свою інформацію за допомогою різних механізмів, наприклад, через паперові носії, телебачення чи той же Google AMP на сайтах Google. Якщо ж мова йде про новинний сайт, то в нього є власна адреса, це важливий момент», — пояснив виконавчий директор ІнАУ Володимир Куковський. Окрім того, з технічних причин в рейтингу неможливо враховувати увесь мобільний трафік.

«Кілька місяців тому Комітет ІнАУ з питань інтернет-реклами у відповідь на пропозицію одного  з членів Комітету (див. протокол засідання) вирішив доповнити рейтинг сайтів ЗМІ також рейтингом інших ресурсів, через які поширюються матеріали цих ЗМІ, а саме через механізми Google Accelerated Mobile Pages (AMP) в Google і Instant Articles на Facebook», — додав Володимир Куковський.

За його словами, для того, аби рахувати рейтинг на Facebook (Instant Articles), потрібно встановити спеціальні лічильники на сторінках. Factum Group, яка складає рейтинг на замовлення ІнАУ, звернулась до новинних ресурсів щодо встановлення лічильників, які дали б змогу рахувати їх рейтинги за охопленням у Facebook. Але поки цей процес ще не завершений. Рахувати ж рейтинг на Google AMP виявилось технічно можливим з використанням ресурсів самої панелі. «Зараз до рейтингу сайтів уже додається і рейтинг через використання Google AMP. На другій сторінці exel-документу з рейтингом є додаткові дані щодо тих користувачів, які споживають контент не безпосередньо на сайтах ЗМІ, а на сайтах Google за допомогою технології AMP. Але треба враховувати, що пряме додавання відсотків охоплення ЗМІ через власний сайт та за допомогою технології Google AMP некоректне через суттєвий перетин цих аудиторій. Через це ми не об’єднуємо ці дані і додаємо відповідне пояснення при поширенні цієї інформації», — вказує Володимир Куковський.

Переглянути рейтинг, через який виникла суперечка, можна за посиланням.

Також «Детектор медіа» писав про дослідження ІнАУ ринку пошукової реклами в Україні. За оцінками асоціації, за перше півріччя 2018 він збільшився більше ніж на 30% порівняно з першим півріччям 2017 року й складає близько 2,6 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3238
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду