Телеканали Давтяна, Щербаня, харківська «дочка» Прямого каналу – хто переміг у регіональному цифровому конкурсі Нацради

Телеканали Давтяна, Щербаня, харківська «дочка» Прямого каналу – хто переміг у регіональному цифровому конкурсі Нацради

26 Січня 2018
4144
26 Січня 2018
10:00

Телеканали Давтяна, Щербаня, харківська «дочка» Прямого каналу – хто переміг у регіональному цифровому конкурсі Нацради

4144
Найбільша конкуренція розгорнулася за єдині вільні місця в цифровому ефірі Харкова та Полтави. У Харкові переміг Simon, Полтава ж не дісталася нікому…
Телеканали Давтяна, Щербаня, харківська «дочка» Прямого каналу – хто переміг у регіональному цифровому конкурсі Нацради
Телеканали Давтяна, Щербаня, харківська «дочка» Прямого каналу – хто переміг у регіональному цифровому конкурсі Нацради

25 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на вільні місця в цифровому ефірному мультиплексі МХ-5 компанії «Зеонбуд», передбачені для регіональних і місцевих телекомпаній. Це другий такий масштабний цифровий конкурс Нацради поточного скликання після нещодавнього розподілу місць у додатковому регіональному мультиплексі Концерну РРТ в Одеській області.

У мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду» для регіонального та місцевого мовлення передбачено по 4 місця в кожному населеному пункті, які охоплює мережа «Зеонбуду». Решта 4 місця в мультиплексі передбачені для загальнонаціональних мовників. Попередні конкурси на вільні місця в МХ-5 для регіонального та місцевого мовлення проводила Нацрада минулого скликання у 2011 і 2012 роках. Відтоді в мультиплексі залишилося понад сотня вільних місць, а крім того з того часу частина регіональних і місцевих мовників відмовилися від своїх ліцензій, які були анульовані Нацрадою.

Цей конкурс оголосили 4 жовтня 2017 року. На нього регулятор виставив 120 вільних місць у мультиплексі МХ-5 у 85 населених пунктах (усюди обсяг мовлення – 24 години на добу): у 35 населених пунктах – по 2 вільних місця в мультиплексі, у 50 населених пунктах – по 1 вільному місці. У тому числі – вільні місця в шести обласних центрах: Кропивницький, Полтава, Тернопіль, Харків, Черкаси та Чернігів.

Утім, лише на 32 місця в 30 містах знайшлися претенденти. Участь у конкурсі взяли 15 компаній. У результаті конкурсу Нацрада розподілила 31 місце у 29 містах (одне місце в Полтаві виставлять на повторний конкурс). Переможцями стали 13 мовників, програли в конкурсі двоє. Ще чотири компанії не були допущені до конкурсу.

Голова Нацради Юрій Артеменко на початку засідання розповів: багато ліцензіатів інформують Нацраду, що не встигли подати заяви на конкурс. Без претендентів залишилися навіть два обласних центри – Кропивницький і Черкаси. Тож невдовзі регулятор планує оголосити повторний цифровий конкурс для місцевих мовників.

Найбільша конкуренція розгорнулася за єдині вільні місця в цифровому ефірі в Харкові та Полтаві.

У Харкові на місце в МХ-5 претендували три телекомпанії: харківський аналоговий ефірний телеканал Simon і створені під конкурс «Харків 1» і «Прогресивні технології та комунікації». Мав бути ще й четвертий претендент – «Право А/ТВК» – але він не сплатив конкурсної гарантії та не був допущений до конкурсу.

Харківський Simon (ТОВ «ТРК “Сімон”») – одна з найстаріших телекомпаній України, що працює з 1992 року, мовить в аналоговому ефірі та не отримала місця в цифрі на конкурсах Нацради 2011-2012 років. Кінцеві бенефіціарні власники каналу – харківський бізнесмен, депутат Харківської міськради, керівник депутатської фракції «Солідарність» Олександр Давтян і члени його родини. «Відсутність цифрового сигналу – те, чого нам бракує, щоб розвивати канал, адже ми не знаємо, чи нас відключать, чи ми продовжимо роботу. Нам важливо знати, чи ми будемо далі існувати, чи є сенс інвесторам робити довгі інвестиції в канал, чи є сенс людям приходити сюди працювати», – сказав головний редактор каналу Володимир Мазур.

«Харків 1» (ТОВ «ТРК “Харків 1”») – ще один регіональний дочірній канал Прямого каналу, як і «Одеса 1», який виграв місце в цифровому мультиплексі в Одеській області. Компанію представляв кінцевий бенефіціарний власник – політик і бізнесмен Володимир Макеєнко. Він запевнив членів Нацради, що в Одесі мовлення запустять за два місяці. В Харкові теж пообіцяв стартувати швидко.

ТОВ «Прогресивні технології та комунікації» – місцевий кабельний телеканал. Але його представники на конкурс не прийшли, а до його заявних документів в апарату Нацради були зауваження. Наприклад, у заявці компанії не був вказаний логотип каналу.

У результаті члени Нацради одноголосно віддали перевагу в Харкові телеканалу Simon. Зате телеканал «Харків 1» виграв місця в цифровому ефірі в чотирьох населених пунктах Харківської області, де він був єдиним претендентом: Кегичівка, Великий Бурлук, Ізюм і Куп’янськ.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук висловила сподівання, що судовий спір з телеканалом «112 Україна» довкола його цифрових ліцензій, на яких мають мовити регіональні мовники, завершиться на користь Нацради і в мультиплексі в Харкові вивільниться ще одне місце для місцевих мовників.

А Юрій Артеменко пообіцяв Володимиру Макеєнку знайти для телеканалу «Харків 1» частоти в Харкові: «Ми ведемо переговори про те, щоб Зеонбуд” розширив ємність мультиплексу. Крім того, у каналу “112 Україна” завершується ліцензія у 2018 році. Я хочу, щоб на наступний конкурс ви прийшли, вже запустивши мовлення в Ізюмі та інших містах, щоб у вас були підстави для перемоги».

У Полтаві на місце в цифровому мультиплексі претендували два телеканали: ефірний аналоговий телеканал «Місто» і кабельний та інтернет-телеканал Poltavske.tv.

Телеканал «Місто» (ТОВ «Студія “Місто”») у своїй презентації здивував членів Нацради заявленими показниками телеперегляду (з посиланням на телевізійну панель Nielsen): нібито 64% увімкнених у Полтаві телевізорів дивляться саме цей телеканал, а аудиторія їхніх новин сягає 60 тис. осіб (п’ята частина населення Полтави). За даними єдиного державного реєстру, кінцевим бенефіціаром телекомпанії є Інна Струкачова, але місцеві медіа пов’язують канал з колишнім мером Полтави, а нині депутатом Полтавської міськради від БПП «Солідарність» Андрієм Матковським.

Телеканал Poltavske.tv (ТОВ «Полтавське ТБ») мовить в інтернеті та кабельних мережах Полтави і позиціонує себе як продовження «Громадського полтавського телебачення». ГО «Громадське полтавське телебачення» виробляє за угодою програми для ТОВ «Полтавське ТБ». Власником ТОВ є Богдан Звягольський. З його слів, він особисто фінансує телеканал зі своєї підприємницької діяльності в галузі ІТ.

У своїй презентації Poltavske.tv розкритикувало інші полтавські телеканали, які належать місцевим політикам і олігархам і розміщують про них замовні матеріали. Себе Poltavske.tv називає єдиним незалежним телеканалом, який не належить ані політикам, ані олігархам.

Богдан Звягольський розповів членам Нацради, що полтавський цифровий телеканал ІРТ належить дружині колишнього мера Андрія Матковського, а телеканал «Місто», з його слів, контролює бізнес-партнер екс-мера Андрій Веревський. На думку пана Звягольського, ці телеканали працюють в одному пулі та будуть використовуватися власниками під час виборчої кампанії.

Член Нацради Олег Черниш не підтримав презентаційний підхід Poltavske.tv. На його думку, намагатися виграти конкурс, дискредитуючи конкурентів, – це неетично.

У результаті жоден з двох претендентів не набрав достатньої кількості голосів членів Нацради. Тому на частоту в Полтаві буде оголошено новий конкурс.

Ще по два претенденти – хмельницький цифровий телеканал TV 7+ і новостворений «1 Подільський» – подалися на місця в МХ-5 у трьох населених пунктах Хмельницької області: Білогіря, Кульчиївці та Полонне.

TV 7+ (ТОВ «Телекомпанія “Проскурів”») – телеканал, що мовить у цифровому ефірі в Хмельницькому. Мовник вирішив розширити своє цифрове покриття на інші населені пункти області. Кінцевий бенефіціарний власник каналу – Наталія Сердечна, яка за повідомленнями в медіа є тещею народного депутата Сергія Лабазюка («Воля народу»).

«1 Подільський» (ТОВ «Про медіа групп») – новостворена компанія, що вдруге бере участь у конкурсі Нацради. На останньому конкурсі аналогових частот вона виграла дві частоти на Хмельниччині (Полонне і Теофіполь). Телеканал ще не вийшов в ефір, нині облаштовує студію. Планують мовити в кабельних мережах, хочуть бути присутніми і в цифровому ефірі. Власник компанії – Руслан Котелба, кандидат у депутати Хмельницької міської ради 2015 року, заступник директора з правових питань гіпермаркету «ЕпіцентрК».

У результаті за рішенням Нацради «1 Подільський» потрапив до цифрового ефіру в Білогір’ї та Полонному, а TV 7+ – у Кульчиївцях.

Також одразу дві компанії претендували на місце в МХ-5 у місті Тростянець Сумської області – сумський телеканал «Відікон» і новостворений тростянецький комунальний телеканал TVT.

«Відікон» (ТОВ «ТРК “Відікон”») мовить в аналоговому ефірі Сумської області вже понад 20 років. Кінцевий бенефіціарний власник телеканалу – колишній голова Донецької та Сумської облдержадміністрацій Володимир Щербань. У 2015 році Концерн РРТ вимикав телеканал «Відікон» з ефіру за борги. Нині, зі слів представника каналу, проблемні питання врегульовано і канал сплачує послуги Концерну РРТ та має кошти на сплату послуг провайдера цифрового мультиплексу «Зеонбуду».

TVT (КП Тростянецької міської ради «ТРК “Тростянець”») – новостворена комунальна телекомпанія, яку очолив Юрій Дараган, колишній керівник «Відікону» і претендент на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України. Разом з ним представляти компанію приїхав міський голова Тростянця Юрій Бова (обраний від партії «Сила людей»). Юрій Артеменко згадав, що пан Бова посів третє місце в рейтингу найпрогресивніших мерів. Сам мер Тростянця повідомив, що створює «суспільне» і «громадське» мовлення для місцевої громади. Комунальна ТРК також подала заявку на конкурс ФМ-частот, щоб запустити ще й радіомовлення. Міська рада вже виділила приміщення під телерадіокомпанію та дитячу студію. На запитання пана Артеменка, чи буде мер використовувати мовника під вибори, той відповів, що йому це не потрібно.

У результаті члени Нацради одноголосно віддали місце в МХ-5 у Тростянці комунальному мовнику. Зате «Відікон» виграв конкурс у містах Білопілля й Ромни Сумської області, де був єдиним претендентом, і в місті Бахмач Чернігівської області.

У Бахмачі на конкурс виставлялося загалом два місця в мультиплексі. Якщо одне дісталося «Відікону», то друге – конотопському телеканалу КСТ (Мистецько-інформаційний РТВ-центр «Вежа» у формі ТОВ). Телеканал у Конотопі Сумської області працює з 1991 року, мовить в аналоговому ефірі. «Тут говорили про незалежність телеканалів, але як можна не залежати від влади і країни, в якій ти живеш? Тому ми співпрацюємо як з міською, так і районною владою», - сказала директорка та основна співвласниця телекомпанії Тетяна Голобурда (інші співвласники – Дар’я Голобудра та Віталій Кириченко). Підтримати приватну телекомпанію приїхав за дорученням голови Конотопської райдержадміністрації керівник апарату РДА.

Крім Бахмача одразу два місця в мультиплексі пропонувалися і в обласному центрі – місті Чернігів. Нацрада розподілила їх між двома претендентами – телеканалами «Дитинець» і «Новий Чернігів». Обидва наближені до міського голови Чернігова Владислава Атрошенка.

«Дитинець» (ТОВ «ТРО “Ліга”») – чернігівський кабельний телеканал, що мовить у кабельній мережі «Основа», яка охоплює 45 тис. домогосподарств. Кінцевий бенефіціарний власник – Руслан Дубинка, якого місцеві медіа називають бізнес-партнером мера Чернігова Владислава Атрошенка.

Комунальний телеканал «Новий чернігів» (КП «ТРА “Новий Чернігів”» Чернігівської міської ради) вже 26 років мовить в аналоговому ефірі Чернігова, але ділить частоту з Чернігівською філією Суспільного мовника. Юрій Артеменко запитав керівницю мовника, чи дав мер слово фінансувати канал. Вона відповіла, що міська рада прийняла спеціальну програму фінансування з урахуванням переходу на цифрове мовлення.

Ще один комунальний телеканал – «Перший західний» (КП «Телекомпанія “Львів-ТБ”») – виборов місця в мультиплексі в трьох містах Львівської області: Броди, Новий Розділ, Підбуж. Заснована Львівською обласною радою телекомпанія існує з 2003 року, мовила в аналоговому ефірі, але втратила частоти. Нині мовить на супутнику і в кабельних мережах, здійснює тимчасове мовлення в зоні АТО. Компанія вирішила зайти в цифровий ефір на Львівщині, щоб розширити аудиторію. Зі слів представника, «Перший західний» має стабільне фінансування через окремий рядок в обласному бюджеті.

У місті Тернопіль і ще трьох районних центрах Тернопільської області – Бучач, Кременець, Чортків – у цифровий ефір потрапить телеканал ІНТБ (ПП «ТРК “Смайл”»). Він працює в кабельних мережах Тернополя та області з 2007 року. В цифровий ефір планують вийти протягом місяця. За даними державного реєстру, власники каналу – Леоніда Ніколайчук і Сергій Ветров. За повідомленнями місцевих ЗМІ, телеканал контролюють мер Тернополя Сергій Надал і колишній мер Роман Заставний.

У місті Бердичів Житомирської області переможцем став телеканал «Вік» (ПП «ТРК “Вік”»). Він мовить з 2003 року в кабельній мережі міста. Власник і директор компанії – депутат Бердичівської міської ради від БПП «Солідарність» Віктор Бессаліцьких.

З чотирьох не допущених до конкурсу компаній троє не сплатили конкурсної гарантії: ПП «Студія “Калина”» з міста Новоград-Волинський Житомирської області, КТ «Первомайський центр телевізійного мовлення “Телеком-1”» з міста Первомайськ Миколаївської області і ПрАТ «Телерадіокомпанія “Право А/ТВК”» з міста Харків.

Четвертий мовник, чию заяву Нацрада залишила без розгляду і не допустила до конкурсу, - це КП «Телекомпанія “Умань”» з міста Умань Черкаської області. Комунальний телеканал не виправив недоліків у своїх заявних документах: наприклад, не надав декларації кінцевого бенефіціарного власника (тож це не дає можливості визнати структуру власності каналу прозорою). Керівниця телекомпанії не заперечувала проти рішення Нацради. За її словами, «Умань» навіть не зможе сплатити 24 тис. грн. ліцензійного збору, тому що втратила обіцяне міськрадою фінансування. «У місті сталася надзвичайна ситуація – був прорив тепломережі. І всі кошти з резерву, які планувалися на телекомпанію (1,5 млн – 2 млн грн.), переспрямовуються на соціальні потреби міста», – розповіла вона. І Нацрада, і керівниця компанії сподіваються, що до повторного конкурсу фінансове питання буде вирішено.

Наводимо перелік міст, конкурсантів і переможців конкурсу:

Населений пункт

Претенденти і переможці, кількість набраних ними голосів

1

Бердичів, Житомирська обл.

1. ПП «ТРК “Вік”», Бердичів Житомирської обл. («Вік») – 6

2

Броди, Львівська обл.

1. КП «Телекомпанія “Львів-ТБ”», Львів («Перший західний») – 6

3

Новий Розділ, Львівська обл.

1. КП «Телекомпанія “Львів-ТБ”», Львів («Перший західний») – 6

4

Підбуж, Львівська обл.

1. КП «Телекомпанія “Львів-ТБ”», Львів («Перший західний») – 6

5

Гадяч, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

6

Гребінка, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

7

Іскрівка, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

8

Кобеляки, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

9

Красногорівка, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

10

Лохвиця, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

11

Лубни, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

12

Переліски, Полтавська обл.

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 6

13

Полтава

1. ТОВ «Студія “Місто”», Полтава («Місто») – 2

2. ТОВ «Полтавське телебачення», Полтава (poltavske.tv) – 3

Переможця не визначено, буде оголошено повторний конкурс

14

Білопілля, Сумська обл.

1. ТОВ «ТРК “Відікон”», Суми («Відікон») – 6

15

Овлаші (Ромни), Сумська обл.

1. ТОВ «ТРК “Відікон”», Суми («Відікон») – 6

16

Тростянець, Сумська обл.

1. КП Тростянецької міської ради «ТРК “Тростянець”» (TVT) – 6

2. ТОВ «ТРК “Відікон”», Суми («Відікон») – 2

17

Бучач, Тернопільська обл.

1. ПП «ТРК “Смайл”», Тернопіль (ІНТБ) – 6

18

Кременець, Тернопільська обл.

1. ПП «ТРК “Смайл”», Тернопіль (ІНТБ) – 6

19

Тернопіль

1. ПП «ТРК “Смайл”», Тернопіль (ІНТБ) – 6

20

Чортків, Тернопільська обл.

1. ПП «ТРК “Смайл”», Тернопіль (ІНТБ) – 6

21

Кегичівка, Харківська обл.

1. ТОВ «ТРК “Харків.1”», Київ («Харків 1») – 6

22

Великий Бурлук, Харківська обл.

1. ТОВ «ТРК “Харків.1”», Київ («Харків 1») – 6

23

Ізюм, Харківська обл.

1. ТОВ «ТРК “Харків.1”», Київ («Харків 1») – 6

24

Куп’янськ, Харківська обл.

1. ТОВ «ТРК “Харків.1”», Київ («Харків 1») – 6

25

Харків

1. ТОВ «ТРК “Сімон”», Харків (Simon) – 6

2. ТОВ «Прогресивні технології та комунікації», Харків (без логотипа) – 0

3. ТОВ «ТРК “Харків.1”», Київ («Харків 1») – 2

26

Білогір’я, Хмельницька обл.

1. ТОВ «Телекомпанія “Проскурів”», Хмельницький (TV 7+) – 1

2. ТОВ «Про медіа групп», Городок Хмельницької обл. («1 Подільський») – 5

27

Кульчиївці, Хмельницька обл.

1. ТОВ «Телекомпанія “Проскурів”», Хмельницький (TV 7+) – 6

2. ТОВ «Про медіа групп», Городок Хмельницької обл. («1 Подільський») – 2

28

Полонне, Хмельницька обл.

1. ТОВ «Телекомпанія “Проскурів”», Хмельницький (TV 7+) – 2

2. ТОВ «Про медіа групп», Городок Хмельницької обл. («1 Подільський») – 5

29

Бахмач, Чернігівська обл.

1. Мистецько-інформаційний РТВ-центр «Вежа» у формі ТОВ, Конотоп Сумської області (КСТ) – 6

30

Бахмач, Чернігівська обл.

1. ТОВ «ТРК “Відікон”», Суми («Відікон») – 6

31

Чернігів

1. ТОВ «ТРО “Ліга”», Чернігів («Дитинець») – 6

32

Чернігів

2. КП «ТРА Новий Чернігів» Чернігівської міської ради, Чернігів («Новий Чернігів») – 6

Фото: acma.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4144
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду