Телеканали Ківана, Голубова та Шмушковича перемогли в одеському цифровому конкурсі Нацради

Телеканали Ківана, Голубова та Шмушковича перемогли в одеському цифровому конкурсі Нацради

22 Листопада 2018
2773
22 Листопада 2018
19:11

Телеканали Ківана, Голубова та Шмушковича перемогли в одеському цифровому конкурсі Нацради

2773
22 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на два додаткових місця в регіональному цифровому мультиплексі Концерну РРТ у 22 містах Одеської області.
Телеканали Ківана, Голубова та Шмушковича перемогли в одеському цифровому конкурсі Нацради
Телеканали Ківана, Голубова та Шмушковича перемогли в одеському цифровому конкурсі Нацради

Цифрова мережа Концерну РРТ у 22 містах була розділена на чотири синхронні зони, для кожної зони – своя телевізійна частота:

  • 27 ТВК – Одеса;
  • 51 ТВК – Миколаївка Овідіопольського району, Петрівськ Тарутинського району, Тарутине і Сарата;
  • 59 ТВК – Болград, Вилкове Кілійського району, Городнє Болградського району, Ізмаїл, Кам’янське Арцизького району, Кілія, Рені;
  • 60 ТВК – Балта, Березівка, Велика Михайлівка, Ковбасова Поляна, Кодима, Вестерничани, Любашівка, Миколаївка, Петровірівка Ширяївського району, Роздільна.

У кожній синхронній зоні на конкурс пропонувалися два вільних місця. На них претендували загалом вісім мовників:

  1. ТОВ «Телерадіокомпанія «Арт», м. Одеса (7 канал) – на одну синхронну зону в Одесі;
  2. ТОВ «Ріак-інформ», м. Одеса (7 канал) – на всі чотири синхронні зони;
  3. ТОВ «Телерадіокомпанія «Здоров’я», м. Одеса («Здоровье») – на всі чотири синхронні зони;
  4. ТОВ «Телерадіокомпанія «Град», м. Чорноморськ Одеської обл. («Град») – на одну синхронну зону 27 ТВК в Одесі;
  5. ТОВ «Інформаційне агентство «Медіа-інформ», м. Одеса («Mediaінформ») – на всі чотири синхронні зони;
  6. ТОВ «Телерадіокомпанія «Медіа-юг», м. Київ («Бессарабия ТВ») – на всі чотири синхронні зони;
  7. ТОВ «ТРК Аккерман», м. Білгород-Дністровський Одеської обл. (Akkerman TV) – на три синхронні зони 51 ТВК, 59 ТВК, 60 ТВК;
  8. ТОВ «Балінформкомпанія», м. Балта Одеської обл. (БІК) – на одну синхронну зону 60 ТВК.

Переможцями конкурсу стали три телеканали:

  • 7 канал одеського забудовника Аднана Ківана (ТОВ «Ріак-інформ») – здобув цифрове покриття в Одесі та 21 населеному пункті Одеської області;
  • Телеканал «Здоровье» дружини народного депутата від БПП Дмитра Голубова (ТОВ «Телерадіокомпанія «Здоров’я») – здобув цифрове покриття в Одесі та 11 населених пунктах Одеської області;
  • Телеканал БІК колишнього голови Одеської облради Михайла Шмушковича (ТОВ «Балінформкомпанія») – здобув цифрове покриття в 10 населених пунктах північної частини Одеської області.

Нижче – детальніше про учасників конкурсу.

7 канал – один з найстаріших одеських мовників. Складається з двох юридичних осіб – ТОВ «ТРК “Арт”» і ТОВ «Ріак-інформ», які мають ліцензії на ефірне аналогове мовлення в Одесі, де ділять одну частоту – 7 ТВК. Також канал мовить у кабельних мережах. Це один з одеських ефірних каналів, що не отримав місця в мультиплексі «Зеонбуду» на конкурсах Нацради 2011-2012 років, а в грудні 2017 році в конкурсі на місця в одеському мультиплексі Концерну РРТ він не брав участі. Власник каналу – одеський бізнесмен сирійського походження Аднан Ківан. У 2017 році Нацрада виявила в ефірі 7-го каналу «джинсу» про будівельну компанію пана Ківана, але санкцій до мовника не застосувала, вирішивши, що їй бракує повноважень. На цей конкурс подали заявки від обох своїх юридичних осіб: одну (від ТРК «Арт») – тільки на Одесу, другу (від «Ріак-інформ») – на всю область. У результаті виграли цифрове покриття по всій області.

«Здоровье» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Здоров’я») – одеський кабельний телеканал, що не мав ефірної аналогової ліцензій. У грудні 2017 року програв одеський цифровий конкурс. З 2016 року власниця каналу – Анастасія Лашкарьова, дружина народного депутата з фракції Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова, голови Інтернет-партії України. На цей конкурс подали заявки на синхронні зони по всій області, але виграли покриття в трьох із них – в Одесі та на півдні Одеської області.

БІК (ТОВ «Балінформкомпанія») – місцевий телеканал з міста Балта, де мовить в аналоговому ефірі вже 25 років на 8 ТВК. У грудні 2017 року програв одеський цифровий конкурс. У 2018 році власником 50% телеканалу став новий інвестор – колишній голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович, соратник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка. Рештою телекомпанії володіють директор телеканалу Ігор Балагула та двоє його синів. На цей конкурс БІК подав заявку на одну синхронну зону в північній частині Одеської області, яку й виграв. До речі, Михайло Шмушкович є також власником одеського телеканалу «Думская.TV» (ТРК «Моя Одеса»), який виграв цифрове покриття по всій Одеській області на конкурсі в грудні 2017 року.

«Град» – одеський телеканал, що мовить 13 років в аналоговому ефірі в Одесі (60 ТВК), Березівці (42 ТВК), Овідіополі (41 ТВК), Ізмаїлі (34 ТВК). «Град» не отримав цифрових ліцензій на конкурсах у 2011-2012 роках. Але в жовтні 2018 року виграв цифрове покриття в мережі «Зеонбуду» в шести містах Одеської області, за винятком Одеси, де вільних місць у мультиплексі МХ-5 немає, та Ізмаїла, де Нацрада віддала перевагу місцевому комунальному телеканалу «Ізмаїл ТБ» (Обласний центр естетичного виховання). Власники «Граду» — бізнес-партнерка народного депутата від Блоку Петра Порошенка Геннадія Чекіти Тетяна Шпалтакова (51 %) і колишній депутат Одеської міськради й соратник мера Одеси Геннадія Труханова Анатолій Балінов (49 %). На цей конкурс «Град» подав заявку на одну синхронну зону – в Одесі, але програв. Голова Нацради Юрій Артеменко сказав представнику компанії, що «Зеонбуд» готується до суттєвого підвищення своїх тарифів, тож цифрове мовлення буде обходитися компанії дуже дорого. Мовляв, в Одесі буде вигідніше мовити в кабелі. Чому лунав аргумент про «Зеонбуд», якщо в цьому конкурсі оператором мультиплексу мав бути Концерн РРТ – залишилося незрозумілим.

«Mediaінформ» (ТОВ «Інформаційне агентство «Медіа-інформ») – кабельний телеканал з Одеси, що існує 10 років. Працює в прямому ефірі 3,5 годин на добу, решту часу випускає програми в запису. Власниці каналу – журналістка і ведуча програм одеського телеканалу «Глас» Арсенія Петровська і Вікторія Волкова, донька екс-депутата Одеської обласної ради Віктора Волкова. Подав заявки на всі чотири синхронні зони, але члени Нацради не підтримали компанію. За словами заступниці голови Нацради Уляни Фещук, до заявних документів компанії в апарату були зауваження.

«Бессарабия ТВ» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Медіа-юг») – кабельний телеканал, що мовить у кабельних мережах на півдні Одеської області від Білгорода-Дністровського до Ізмаїла. Випускає 3,5 години власного продукту, решту часу показують контент київських телеканалів, наприклад, «2+2». У єдиному державному реєстрі відсутня інформація про кінцевих бенефіціарів телеканалу. Через ТОВ «Молодість дистриб’юшн» і ТОВ «Ентрі-7» мовник належить двом офшорам з Белізу та Сейшельських островів. Судячи з юридичних адрес і керівників, цей місцевий телеканал пов'язаний з групою «1+1 медіа» Ігоря Коломойського. ТРК «Медіа-юг» зареєстрована по вулиці Хрещатик, 4 у Києві (там же зареєстровані інформаційне агентство УНІАН і телеканал УНІАН-ТБ), ТОВ «Молодість дистриб’юшн» зареєстроване по вулиці Кирилівській, 23 у Києві (адреса «1+1 медіа»), а керівником цієї компанії є юристка «1+1 медіа» Ірина Стройко. Телеканал подав заявки на всі чотири синхронні зони, але програв конкурс. Уляна Фещук повідомила, що до заявних документів компанії в апарату були зауваження.

Akkerman TV (ТОВ «ТРК Аккерман») – новий телеканал, який хоче запускати телерадіокомпанія «Аккерман», що має радіостанцію «Балта ФМ» у місті Балта. Крім ФМ-частоти в Балті компанія мала ще три УКХ-частоти в різних містах Одеської області, але не здійснювала мовлення, через що на минулому засіданні 14 листопада Нацрада не продовжила їй ліцензію на ці УКХ-частоти. Власниця ТРК «Аккерман» – Юлія Коваль, дочка колишнього заступника мера Білгорода-Дністровського, екс-заступника начальника Білгород-Дністровського порту та засновника місцевого осередку ВО «Батьківщина» Олега Коваля. Уляна Фещук висловила сумнів, що в компанії, яка пояснювала відсутність мовлення на УКХ-частотах фінансовими труднощами, є кошти, щоб розвивати телевізійне мовлення. Представниця ТРК «Аккерман» сказала, що в компанії є інвестор, готовий забезпечити повне фінансування. В якості підтвердження інвестицій компанія надала Нацраді кілька угод з потенційними рекламодавцями на суму понад 1 млн грн. ТРК «Аккерман» претендувала на три синхронні зони в Одеській області (усі, крім Одеси), але програла.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Нацрада розподілила вісім місць у новоствореному мультиплексі державного Концерну РРТ в Одеській області на додачу до чотирьох загальнонаціональних мультиплексів приватного оператора «Зеонбуду». Влітку 2018 року Концерн РРТ розширив ємність мультиплексу з 8 до 10 телеканалів, відтак Нацрада отримала можливість оголосити додатковий конкурс.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2773
Читайте також
10.04.2019 12:30
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 623
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду