Нацрада виставляє на конкурс вільні 120 місць у мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду»

Нацрада виставляє на конкурс вільні 120 місць у мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду»

21 Вересня 2017
2040
21 Вересня 2017
11:45

Нацрада виставляє на конкурс вільні 120 місць у мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду»

2040
21 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на вільні місця в цифровому мультиплексі МХ-5 компанії «Зеонбуд» для регіонального та місцевого мовлення в стандарті DVB-T2, а також затвердила конкурсні умови.
Нацрада виставляє на конкурс вільні 120 місць у мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду»
Нацрада виставляє на конкурс вільні 120 місць у мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду»

На конкурс будуть виставлені 120 вільних місць у мультиплексі у 85 населених пунктах (усюди обсяг мовлення – 24 години на добу): у 35 населених пунктах – по 2 вільних місця в мультиплексі, у 50 населених пунктах – по 1 вільному місці. У тому числі – вільні місця в шести обласних центрах: Кропивницький, Полтава, Тернопіль, Харків, Черкаси та Чернігів.

Конкурсні умови передбачають низку вимог до програмної концепції:

  • обсяг ведення передач українською мовою згідно з чинним законодавством;
  • рекомендовано розміщення соціально важливих та інформаційно-аналітичних програм;
  • рекомендовано розміщення дитячих передач;
  • здійснювати мовлення без ретрансляції програм інших мовників;
  • проведення ТРО інформаційнл-рекламної кампанії під час телевізійної трансляції програм щодо забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телемовлення.

Нацрада не включає до цього конкурсу вільні місця в МХ-5 у Криму. На думку виконавчого секретаря Нацради Олександра Ільяшенка, з політичної точки зору буде гірше, якщо конкурс оголосять, а на нього не подасться жоден мовник (адже фактично вони не зможуть мовити в окупованому Криму). Але частотний ресурс у Криму все одно належить Україні, наголосив член Нацради Сергій Костинський.

Член Нацради Олег Черниш зауважив, що цей конкурс повністю не вирішить питання забезпечення цифровими ліцензіями місцевих і регіональних телекомпаній, які досі їх не мають. Адже цифрових ліцензій не мають понад 100 компаній, а з них тільки близько 20 зможуть їх отримати в цьому конкурсі. На його думку, слід розглянути питання про розширення мультиплексу МХ-5 «Зеонбуду», щоб забезпечити ліцензіями решту понад 80 компаній. А наразі Нацрада йде назустріч «Зеонбуду», адже нові ліцензіати почнуть оплачувати його послуги з розповсюдження сигналу.

У відповідь голова Нацради Юрій Артеменко заявив: «Я точно не йду назустріч Зеонбуду”, я йду назустріч побажанням мовників».

Олександр Ільяшенко в продовження думки пана Черниша додав: «Провівши цей конкурс, ми зможемо зробити подальший аналіз і визначити, як вирішити ситуацію з тими мовниками, які залишаться без ліцензій».

Нагадаємо, що в мультиплексі МХ-5 «Зеонбуду» для регіонального та місцевого мовлення передбачено по 4 місця в кожному населеному пункті, які охоплює мережа «Зеонбуду». Решта 4 місця в мультиплексі передбачені для загальнонаціональних мовників. Попередні конкурси на вільні місця в МХ-5 для регіонального та місцевого мовлення проводила Нацрада минулого скликання у 2011 і 2012 роках. Відтоді в мультиплексі залишилося понад сотня вільних місць, а крім того з того часу частина регіональних і місцевих мовників відмовилися від своїх ліцензій, які були анульовані Нацрадою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду