На Запоріжжі влада занепокоєна темпами роздержавлення ЗМІ, але не може вплинути на депутатів-саботажників

На Запоріжжі влада занепокоєна темпами роздержавлення ЗМІ, але не може вплинути на депутатів-саботажників

16 Січня 2018
1543
16 Січня 2018
14:23

На Запоріжжі влада занепокоєна темпами роздержавлення ЗМІ, але не може вплинути на депутатів-саботажників

1543
Запорізька ОДА відповіла на запит НСЖУ щодо стану виконання вимог закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ
На Запоріжжі влада занепокоєна темпами роздержавлення ЗМІ, але не може вплинути на депутатів-саботажників
На Запоріжжі влада занепокоєна темпами роздержавлення ЗМІ, але не може вплинути на депутатів-саботажників

Наприкінці жовтня НСЖУ оприлюднила звернення до Президента України Петра Порошенка з вимогою дати політичну оцінку діям посадовців місцевої влади в Оріхові Запорізької області й доручити розглянути питання щодо звільнення з посади голови Оріхівської райдержадміністрації Максима Проценка за свідоме блокування Закону про реформування друкованих ЗМІ.

Спілка висловлювала стурбованість тим, що в Оріхові районна рада, з подачі представників депутатської більшості, до складу якої входить фракція БПП «Солідарність», та за підтримки голови Оріхівської райдержадміністрації, понад рік умисно блокує ухвалення рішень, необхідних для початку процесу роздержавлення місцевої районної газети «Трудова слава». Зволікання, наголошували в НСЖУ,  створює реальну загрозу того, що газета з 2019 року не зможе виходити друком.

Натомість коли в Оріхові перебувала делегація НСЖУ і лідерам депутатських фракцій було передано колективний лист-звернення з проханням забезпечити виконання вимог Закону, депутати цей лист проігнорували. А голова РДА Максим Проценко заявив на сесії, що журналісти, які приїздили на захист редакції, є «замовними», відзначив голова Спілки Сергій Томіленко.

Запорізька обласна державна адміністрація повідомила, що за дорученням Президента України розглянула звернення голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка щодо стану виконання вимог закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ і поділяє його занепокоєння повільними темпами реорганізації. А також тим, що депутати деяких районів ігнорують вимоги законів й саботують прийняття рішень щодо роздержавлення. Яскравим прикладом Запорізька ОДА вважає саме Оріхівський район і газету «Трудова слава».        

«Обласна влада поінформована про усі випадки неналежного виконання заходів, передбачених Законом України «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації». Але жодних важелів впливу на органи місцевого самоврядування та депутатські корпуси будь-яких рад законом не передбачено… Що стосується М.Г. Проценка, голови районної державної адміністрації, то він є також і депутатом районної ради, і на сесіях районної ради виступає як депутат райради. Якщо Ви вважаєте, що його виступ на сесії райради містить ознаки образи Вашої честі та гідності як людини чи як журналіста, то відповідно до норм діючого законодавства, Ви маєте право звернутись з відповідним позовом до суду…», – йдеться також у відповіді на запит голови НСЖУ Запорізької ОДА за підписом заступника голови обласної державної адміністрації Едуарда Гугніна.

У НСЖУ своєю чергою висловили думку, що небажанням втручатися в подібні конфлікти посадовці «провокують тиск на маленькі місцеві редакції».

Як повідомляв «Детектор медіа», наприкінці грудня минулого року «Волинська газета» остаточно виграла в ОДА справу щодо роздержавлення. Київський Апеляційний суд залишив без змін рішення Господарського суду міста Києва від 6 листопада щодо позову «Волинської газети» до Волинської обласної державної адміністрації (ОДА) в справі роздержавлення та відхилив апеляційну скаргу ОДА.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1543
Читайте також
21.12.2017 15:42
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
4 794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду