Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ

Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ

12 Січня 2018
2218
12 Січня 2018
10:58

Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ

2218
Те, що екс-прем'єр Арсеній Яценюк та дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова продали свої частки телеканалу «Еспресо» майже в 10 разів дорожче, ніж купували, викликає підозру щодо відмивання грошей, вважають експерти, які прокоментували цю угоду журналістам KyivPost.
Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ
Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ

Про це пише «Українська правда» з посиланням на KyivPost.

Зокрема керівник проекту «Наші гроші» Олексій Шалайський заявив, що в угоді може мати місце корупція.

«Коли ви купуєте будь-яку частку на одну гривню і робите з них дев'ять, це називають корупцією скрізь у світі», – сказав він.

Видання також цитує провідну юристку Центру протидії корупції Олену Щербань, яка вбачає в угоді ознаки відмивання грошей. За її словами, це може бути цікаво не лише НАБУ (з проханням про перевірку до якого вже звернувся нардеп Сергій Лещенко, зазначає УП), а й Державній службі фінансового моніторингу.

«Але Державний фінансовий моніторинг очолює (Ігор) Черкаський, який, як вважається, є протеже "Народного фронту"», – сказала журналістам пані Щербань.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко у своїй програмі на каналі «24» заявив, що попросив Національне антикорупційне бюро України провести розслідування угоди. За його словами, у червні 2017 року Арсеній Яценюк купив свою частку за 3,8 млн гривень (або $ 145 тис.). Через півроку він продав його сину олігарха та депутата Костянтина Жеваго за $ 1,5 млн. Таким чином, прибуток склав майже 1000%.

Співзасновник «Еспресо» та нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький у коментарі виданню заявив, що не боїться будь-якого розслідування. Він звернув увагу, що ціна, за якою пан Яценюк купив свою частку, була встановлена у 2013 році, коли «Еспресо» було саме в процесі створення.

«Ми погодились, що вони (Яценюк та Аваков) можуть купувати свої акції за цією ціною», – цитує пана Княжицького KyivPost.

Прес-секретар Арсенія Яценюка Ольга Лаппо заявила також, що пан Яценюк продавав акції «Еспресо» через прозорі процедури і тепер платитиме податки у державний бюджет на суму 7 млн гривень ($ 249 тис.).

Нагадаємо, 30 грудня 2017 року телеканал «Еспресо» оголосив, що в структурі його власності відбулися зміни. Колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, дружина глави МВС Інна Авакова та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька продали свої частки у статутному капіталі телеканалу «Еспресо» компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син українського олігарха, народного депутата Костянтина Жеваго.

31 грудня Арсен Аваков заявив, що його дружина Інна Авакова продала свою 40%-ву частку власності телеканалу «Еспресо» американській компанії Atmosphere Entertainment, Inc. (власник Іван Жеваго) за $ 1 млн 953 тис. 708. За його словами, вона сплатить до українського бюджету майже 10 млн. грн податків.

Того ж дня стало відомо, що Арсеній Яценюк продав свою частку власності телеканалу «Еспресо» за $ 1 млн 465 тис. 281. У результаті продажу він сплатить до державного бюджету близько 7 млн грн податків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2218
Читайте також
01.03.2018 09:59
«Детектор медіа»
3 843
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
НІРИГАМ
2289 дн. тому
Вони(о) побачали(0)"відмивання" грошей - тобто Арсеній із Арсеном, нахабно-відкрито спочатку придбали у Княжицьких, а потім продали Жеваго якусь гривневу фігню за "брудні круті бакси" і тепер, сплативши мільйонні суми податків до Держбюджету України, повернуть їх, вже чистенькі, Жевагові налічкою? Тобто, Жевага відмив свої брудні кошти? Крутило, поюзав колишнього Голову ВРУ і Прем'єр Міністра та Міністра ВС! Так, експерди, пір'я вам у пельку?! Пить надо меньше или хорошо закусывать!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду