Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ

Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ

26 Грудня 2017
3830
26 Грудня 2017
11:44

Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ

3830
78% опитаних журналістів дратує джинса в медіа, тоді як 12% - не дратує і 10% ставляться до джинси байдуже
Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ
Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ

Такими є результати анонімного опитування, проведеного ГО «Інститут масової інформації» серед журналістів з усієї України у листопаді-грудні 2017 року.

За даними ІМІ, 68% опитаних журналістів вважають джинсу синонімом корупції в медіа. Водночас 32% з цим твердженням не згодні. Прохання про написання джинси принижує 58% опитаних, тоді як 12% просто байдуже, а 30% таке прохання приниженням не вважають.

Цікаво, що 19% українських журналістів пишуть замовні матеріали за власним бажанням, водночас 8% зізналися, що їх змушують писати такі тексти.

На запитання, чи розміщує їхній ЗМІ джинсу, 52% респондентів відповіли «так». За даними дослідження ІМІ, з тих медіа, які розміщують джинсу, 68% розміщують політичну і комерційну джинсу, 23% тільки комерційну і 9% - тільки політичну.

За даними опитування, 35% журналістів вважають штрафи справедливим покаранням за джинсу, 24% вважають достатнім покаранням осуд колег або позбавлення статусу журналіста. Водночас 13% вважають, що покарання за джинсу не потрібне, і ще 27% заявили, що без джинси журналісти та ЗМІ не зможуть вижити.

Детальний аналіз цього опитування можна знайти тут

Опитування проводилося з власної ініціативи ІМІ протягом листопада-грудня 2017 року за допомогою персонального електронного анкетування. У опитуванні взяло участь 102 журналісти з усіх регіонів України.

Нагадаємо, ГО «Детектор медіа» разом з Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика та Інститутом масової інформації презентували результати моніторингів інформаційного поля за рік.

Кожна організація проводила моніторинг у своїй сфері: «Детектор медіа» досліджувала центральні українські телеканали, ІМІ — друковані та онлайн-видання, Інститут демократії ім. П. Орлика — місцеві друковані та онлайн-видання у восьми регіонах України.

Під час прес-конференції експертки організацій не тільки підбили підсумки проведення моніторингів у цьому році, але й розповіли про основні медійні тренди 2017-го. Спільна риса, яку відзначили всі учасниці прес-конференції, — це порушення стандарту балансу думок українськими журналістами, як у найбільших українських виданнях і телеканалах, так і в регіональних. Також усі організації зафіксували доволі високий відсоток джинси в медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3830
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду