«Обозреватель» та УНІАН найбільше розміщували матеріалів з ознаками замовності у ЗМІ протягом року – ІМІ

«Обозреватель» та УНІАН найбільше розміщували матеріалів з ознаками замовності у ЗМІ протягом року – ІМІ

21 Грудня 2017
2994
21 Грудня 2017
10:45

«Обозреватель» та УНІАН найбільше розміщували матеріалів з ознаками замовності у ЗМІ протягом року – ІМІ

2994
У 2017 році у всеукраїнській пресі і онлайн-виданнях кожна п’ята публікація з ознаками замовності була зроблена на замовлення Опозиційного блоку (20%). Серед лідерів також Радикальна партія і її лідер Олег Ляшко – 12% від загальної кількості політичної джинси. Найбільше розміщували таких матеріалів протягом року онлайн-видання «Обозреватель» та УНІАН, а серед друкованих –газета «Сегодня», яка маркує рекламу з порушенням законодавства
«Обозреватель» та УНІАН найбільше розміщували матеріалів з ознаками замовності у ЗМІ протягом року – ІМІ
«Обозреватель» та УНІАН найбільше розміщували матеріалів з ознаками замовності у ЗМІ протягом року – ІМІ

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання журналістських стандартів та наявності матеріалів з ознаками замовлення у ЗМІ, повідомляє ІМІ.

ІМІ моніторив десять інтернет-видань: «Українська правда», «Ліга», УНІАН, «Укрінформ», «Корреспондент», «112 Україна», LB.ua, «Страна.ua», «Обозреватель» і «Цензор.нет»). А також шість друкованих виданнях: «Вести», «Сегодня», «КП в Украине», «Факти», «Дзеркало тижня» та «Новое время».

«Співвідношення політичної та комерційної джинси за підсумками року в онлайн-ЗМІ склало 86% до 14% зі значною перевагою політичної. У друкованих ЗМІ зберігається паритет: 50% політичної і стільки ж комерційної», – йдеться у моніторингу ІМІ.

Найвищий рівень матеріалів з ознаками замовності в онлайн-ЗМІ експерти ІМІ зафіксували у першому кварталі 2017 року – 99 матеріалів за тиждень у десяти ЗМІ, тоді як найнижчий – у четвертому кварталі – 58 матеріалів. У друкованих ЗМІ навпаки найнижчі показники зафіксовані у першому кварталі, а найвищі – у другому, зазначає ІМІ.

«Загалом рівень матеріалів з ознаками замовлення знаходиться на сталому рівні з певними коливаннями відповідно до політичної активності в країні. Рівень політичної джинси переважно залежить від порядку денного парламенту: якщо розглядаються важливі законопроекти ­– рівень джинси зростає, якщо ні – то спадає. Тому риторика джинси наразі відображає позицію певної партії стосовно підтримки чи непідтримки певного законопроекту, наприклад медичної, судової чи освітньої реформ. Переважно це стосується реформ: медичної, судової, освіти», – зазначила експертка ІМІ Олена Голуб.

Щодо журналістських стандартів, то за 2017 рік в онлайн-ЗМІ, за даними ІМІ, найчастіше порушували стандарти балансу та достовірності: приблизно 12% матеріалів тут є незбалансованими та недостовірними. Відокремлення фактів від коментарів  в середньому порушено у 9% новин.

«Друковані ЗМІ найчастіше порушують стандарт достовірності у 26% матеріалів. Стандарти балансу та відокремлення фактів від коментарів порушено в середньому у 18% матеріалів», – повідомляється у моніторингу.

За даними ІМІ, лідерами з дотримання журналістських стандартів стали є видання «Ліга», Укрінформ та «Українська правда».

Детальніше з методологіями моніторингу джинси та журналістських стандартів можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Нагадаємо, у 2016 році перше місце за якістю новин серед загальноукраїнських онлайн-видань посів «Укрінформ», друге розділили «Ліга», «Українська правда» та «Цензор.нет», третя позиція – у видань «Новое время» та 112.ua. Найгірші показники отримали «Обозреватель» та «Сегодня.ua».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2994
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду