detector.media
26.12.2017 11:44
Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ
Джинса в ЗМІ дратує 78% журналістів – опитування ІМІ
78% опитаних журналістів дратує джинса в медіа, тоді як 12% - не дратує і 10% ставляться до джинси байдуже

Такими є результати анонімного опитування, проведеного ГО «Інститут масової інформації» серед журналістів з усієї України у листопаді-грудні 2017 року.

За даними ІМІ, 68% опитаних журналістів вважають джинсу синонімом корупції в медіа. Водночас 32% з цим твердженням не згодні. Прохання про написання джинси принижує 58% опитаних, тоді як 12% просто байдуже, а 30% таке прохання приниженням не вважають.

Цікаво, що 19% українських журналістів пишуть замовні матеріали за власним бажанням, водночас 8% зізналися, що їх змушують писати такі тексти.

На запитання, чи розміщує їхній ЗМІ джинсу, 52% респондентів відповіли «так». За даними дослідження ІМІ, з тих медіа, які розміщують джинсу, 68% розміщують політичну і комерційну джинсу, 23% тільки комерційну і 9% - тільки політичну.

За даними опитування, 35% журналістів вважають штрафи справедливим покаранням за джинсу, 24% вважають достатнім покаранням осуд колег або позбавлення статусу журналіста. Водночас 13% вважають, що покарання за джинсу не потрібне, і ще 27% заявили, що без джинси журналісти та ЗМІ не зможуть вижити.

Детальний аналіз цього опитування можна знайти тут

Опитування проводилося з власної ініціативи ІМІ протягом листопада-грудня 2017 року за допомогою персонального електронного анкетування. У опитуванні взяло участь 102 журналісти з усіх регіонів України.

Нагадаємо, ГО «Детектор медіа» разом з Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика та Інститутом масової інформації презентували результати моніторингів інформаційного поля за рік.

Кожна організація проводила моніторинг у своїй сфері: «Детектор медіа» досліджувала центральні українські телеканали, ІМІ — друковані та онлайн-видання, Інститут демократії ім. П. Орлика — місцеві друковані та онлайн-видання у восьми регіонах України.

Під час прес-конференції експертки організацій не тільки підбили підсумки проведення моніторингів у цьому році, але й розповіли про основні медійні тренди 2017-го. Спільна риса, яку відзначили всі учасниці прес-конференції, — це порушення стандарту балансу думок українськими журналістами, як у найбільших українських виданнях і телеканалах, так і в регіональних. Також усі організації зафіксували доволі високий відсоток джинси в медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY