Нацрада ініціює анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business

Нацрада ініціює анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business

19 Жовтня 2017
1883
19 Жовтня 2017
18:27

Нацрада ініціює анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business

1883
19 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила звертатися до суду з позовами про анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business (ТОВ «ТРК “Погода ТБ”») на місце в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3 компанії «Зеонбуд» і про стягнення штрафу в розмірі 50,6 тис. грн. за відсутність мовлення.
Нацрада ініціює анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business
Нацрада ініціює анулювання цифрової ліцензії телеканалу Business

Рішення про звернення до суду зумовлено тим, що Нацрада вже застосовувала до вимкненого «Зеонбудом» за борги телеканалу Business санкції за відсутність цифрового ефірного мовлення в мультиплексі МХ-3: у лютому – попередження, у червні – штраф у розмірі 50,6 тис. грн. Телеканал так і не сплатив штрафу, тому Нацрада змушена стягувати його через суд.

Застосовуючи санкції, Нацрада зобов’язувала телеканал Business протягом місяця усунути порушення – тобто відновити мовлення. Телеканал цього не зробив, адже його вимкнув за борги провайдер – «Зеонбуд». Нацрада намагалася провести ще одну позапланову перевірку телеканалу Business, але не змогла: за адресою немає ані телекомпанії, ані студії, з жодним працівником каналу сконтактувати не вдалося. Моніторинг Нацради підтвердив, що цифрового ефірного мовлення мовлення канал не здійснює.

Відтак, у своєму рішенні 19 жовтня Нацрада констатувала невиконання телеканалом розпорядження регулятора про усунення порушення та факт несплати штрафу. А також вирішила звернутися до суду з позовом про стягнення штрафу та з позовом про анулювання ліцензії.

Тим часом телеканал Business надіслав до Нацради заяву про продовження строк дії супутникової ліцензії (тобто на каналі є працівники, які здійснюють юридичний супровід). До речі, супутникове мовлення канал Business теж припинив – з 1 серпня. Колишні працівники каналу пояснили «Детектору медіа» припинення мовлення тим, що всі співробітники були відправлені у вимушені відпустки.

Застосовуючи до каналу Business санкцію звернення до суду щодо анулювання ліцензії, член Нацради Олег Черниш звернув увагу, що разом з каналом Нацрада призначала позапланову перевірку «Зеонбуду», який, власне, і вимкнув канал. «Ще в лютому було подано проект рішення, який передбачав вжиття санкцій до Зеонбуду”, але до цього часу ми питання не розглянули», – нагадав він.

У відповідь йому член Нацради Сергій Костинський нагадав, що за результатами подібного спору є рішення суду, який підтвердив право «Зеонбуду» вимикати телеканали з цифрового ефіру за борги. «І тому розглядати кейс аналогічний до того, який ми програли в суді, немає сенсу. Національна рада й так має більше 200 судових процесів», – сказав пан Костинський.

Мова йде про телеканал «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), який теж був вимкнений «Зеонбудом» за борги. У цій ситуації Нацрада оголосила попередження обом сторонам – і провайдеру, і телеканалу. «Зеонбуд» оскаржив санкцію, і виграв справу в обох інстанціях. Таким чином, за рішенням суду було скасовано попередження Нацради для «Зеонбуду» за вимкнення телеканалу «Вінтаж». А згодом «Зеонбуд» через суд добився вилучення з його ліцензії телеканалу «Вінтаж», і на його місце 2 серпня Нацрада оголосила конкурс.

Тим часом голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що, за його даними, ініціюється нова антимонопольна справа щодо «Зеонбуду». Нагадаємо, що «Зеонбуд» виграв у всіх інстанціях судовий спір проти Антимонопольного комітету України та добився скасування 44,5 млн грн штрафу за зловживання монопольним становищем.

Нагадаємо, 2016 року телеканал Business за борги був вимкнений із цифрового ефіру провайдером «Зеонбудом». Нацрада призначила з цього приводу дві перевірки – і телеканалу, і провайдера. Перевірки підтвердили відсутність мовлення.

Під час перевірки Нацрада з'ясувала, що 26 грудня 2016 року головний державний виконавець Печерського райвідділу державної виконавчої служби в м. Києві провів опис і арешт майна телеканалу Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), яке обслуговується Концерном РРТ. Обладнання каналу обмежено правом користування ним без права відчуження та передано на зберігання до «Зеонбуду». Унаслідок цього Концерн РРТ з 26 грудня 2016 року не подає сигнал каналу до головної станції мультиплексування «Зеонбуду».

23 лютого Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» телеканалу Business за відсутність мовлення. А розгляд результатів позапланової перевірки «Зеонбуду» відклала до вирішення в суді спору «Зеонбуду» з Нацрадою щодо попередження за вимкнення телеканалу «Вінтаж» (цей спір у результаті завершився перемогою «Зеонбуду»).

7 червня Нацрада вирішила оштрафувати Business за повторне протягом року порушення – відсутність цифрового ефірного мовлення в мультиплексі МХ-3.

Власником ТОВ «ТРК “Погода ТБ”» є ТОВ «Простір ТБ», яке належить чеській компанії «Медіа Європа А.С.». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії телеканал Business раніше називав громадянку Чехії Катаржину Шімкову. За неофіційними даними, цей канал пов’язували з колишнім першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим. Навесні 2017 року в каналу змінився директор: замість Сергія Сідорова став Дмитро Земських, а генеральним продюсером стала Анна Коляда. З 1 липня колектив телеканалу Business відправили у примусову відпустку, зарплатню заборгували за кілька місяців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1883
Читайте також
01.11.2018 18:28
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 292
21.04.2017 16:35
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду