Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» каналу Business (ДОПОВНЕНО)

Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» каналу Business (ДОПОВНЕНО)

28 Лютого 2017
2248
28 Лютого 2017
15:13

Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» каналу Business (ДОПОВНЕНО)

2248
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу Business, вимкненому з цифрового ефіру провайдером «Зеонбуд» за борги. При цьому розгляд результатів перевірки самого «Зеонбуду» Нацрада вирішила перенести до вирішення в суді спору провайдера з регулятором.
Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» каналу Business (ДОПОВНЕНО)
Нацрада оголосила попередження вимкненому «Зеонбудом» каналу Business (ДОПОВНЕНО)

Проведений Нацрадою 17 листопада 2016 року моніторинг виявив відсутність мовлення телеканалу Business у мультиплексі МХ-3, провайдером якого є «Зеонбуд». 24 листопада 2016 року Нацрада призначила з цього приводу дві перевірки – і телеканалу, і провайдера. Перевірки підтвердили відсутність мовлення.

Тоді ж у листопаді в. о. генерального директора «Зеонбуду» Ірина Аляб’єва повідомила, що Business – один з двох телеканалів, вимкнених провайдером за борги, що накопичилися внаслідок систематичної, протягом кількох років несплати за надані послуги з розповсюдження сигналу (другий такий боржник – телеканал «Вінтаж»). За її словами, рахунки каналу Business арештовано, але вона не уточнила, ким і з якого приводу.

Під час перевірки Нацрада з'ясувала, що 26 грудня 2016 року головний державний виконавець Печерського райвідділу державної виконавчої служби в м. Києві провів опис і арешт майна телеканалу Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), яке обслуговується Концерном РРТ. Обладнання каналу обмежено правом користування ним без права відчуження та передано на зберігання до «Зеонбуду». Унаслідок цього Концерн РРТ з 26 грудня 2016 року не подає сигнал каналу до головної станції мультиплексування «Зеонбуду».

9 лютого Нацрада планувала розглянути результати обох перевірок – і провайдера, і телеканалу. Втім, члени Нацради вирішили відкласти розгляд питання «Зеонбуду» до вирішення в суді спору «Зеонбуду» з Нацрадою щодо попередження за вимкнення телеканалу «Вінтаж». «Зеонбуд» виграв першу інстанцію, але регулятор подав апеляцію, тож рішення суду поки не набрало законної сили.

У своєму рішенні суд вказав на те, що «Зеонбуд» мав право на припинення надання телеканалу послуг з розповсюдження сигналу при затримці оплати більш ніж на 15 днів, адже це передбачено типовими угодами мовників із «Зеонбудом». І Нацрада, як нагадав суд, погодила типові угоди мовників з оператором мультиплексів своїм рішенням від 15 квітня 2011 року – тобто погодила право «Зеонбуду» на припинення надання послуг у випадку затримки оплати. Рішення Нацради про затвердження типових угод пройшло всі судові інстанції, які визнали його правомірним.

Відтак, на думку суду, припиняючи надання послуг телеканалу «Вінтаж», «Зеонбуд» «діяв у повній відповідності до умов погодженого відповідачем типового договору, умов власних ліцензій та чинного законодавства, а тому застосування будь-яких санкцій до позивача є незаконним та безпідставним».

Відклавши розгляд результатів перевірки «Зеонбуду», Нацрада перенесла і розгляд результатів перевірки каналу Business. Але з інших причин – через відсутність представників на засіданні регулятора.

Через два тижні, 23 лютого, регулятор повернувся до питання каналу Business. За результатами перевірки Нацрада оголосила мовнику попередження та зобов’язала його протягом місяця усунути порушення (тобто відновити мовлення). Представники каналу так і не з’явилися на засідання.

Нагадаємо, що телеканалу «Вінтаж» Нацрада теж оголосила попередження, але мовник, на відміну від провайдера «Зеонбуду», не оскаржив санкцію в суді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2248
Читайте також
21.04.2017 16:35
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 357
27.03.2017 19:01
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 838
26.01.2017 18:10
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду