Дніпропетровська райрада перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини» та фінансує приватну ТРК – НСЖУ

Дніпропетровська райрада перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини» та фінансує приватну ТРК – НСЖУ

1 Лютого 2017
2916
1 Лютого 2017
15:12

Дніпропетровська райрада перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини» та фінансує приватну ТРК – НСЖУ

2916
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) повідомляє, що районна рада в Апостоловому на Дніпропетровщині перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини». Бюджетні гроші йдуть на фінансування приватної ТРК, яка належить батькові голови райради
Дніпропетровська райрада перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини» та фінансує приватну ТРК – НСЖУ
Дніпропетровська райрада перешкоджає реформуванню газети «Апостолівські новини» та фінансує приватну ТРК – НСЖУ

Про це йдеться в релізі Спілки.

За інформацією НСЖУ, спочатку депутати райради затягували з прийняттям рішення про вихід зі співзасновників, нині – не надають документу, що підтверджує їхній внесок у статутний фонд. А без цього, як каже головний редактор газети Вікторія Михальченко, газета не може здійснювати подальших кроків щодо перетворення.

Натомість, як зазначили в НСЖУ, бюджетні кошти отримує приватне медіа, очолюване батьком голови районної ради. Відповідний факт підтверджує система публічних закупівель «Прозорро».

«Весь минулий рік ми воювали. Рішення щодо роздержавлення було прийнято лише восени. На початку року нам не виділили ні копійки грошей. Через те, що не було чим платити за опалення, ми сиділи в холодних приміщеннях, а потім я взагалі газету робила вдома. Зішкрібали по копійці все, що могли, аби тільки не припинити вихід видання», – розповідає пані Михальченко.

Крім того, вона писала листи до Адміністрації Президента та голові парламентського Комітету з питань свободи слова Вікторії Сюмар, після чого, у квітні 2016 року, редакція отримала від співзасновників 150 тисяч гривень.

«У цьому році – знову та ж історія. З нами не укладають договір на висвітлення, хоча, відповідно до закону, газети що реформуються, мають на це пріоритетне право. Торік, виходить, ми взагалі висвітлювали діяльність районної влади безкоштовно», – коментує головред.

Натомість, за словами пані Михальченко, голова районної ради Віктор Мудрий пролобіював, аби кошти на висвітлення діяльності отримала Телерадіокомпанія «Атлант». До всього, ПП ТРК «Атлант» видає і приватну газету «Твоя газета». Як ідеться на сайті райдержадміністрації, керівником обох цих ЗМІ є Олексій Мудрий. А саме – батько нинішнього очільника районної ради.

«Наша газета їм не потрібна, бо в них є свої. Таке враження, що роблять усе, аби ми "почили в Бозі"», – каже головред.

Через відсутність коштів минулого року з редакції звільнилося кілька працівників. Оскільки недофінансування не дозволило звільнити їх з дотриманням усіх вимог закону, редактор ще й несла адміністративну відповідальність.

«До всього, на сесії напередодні нового року голова райради привселюдно з трибуни звинуватив мене в «розбазарюванні» коштів. Мовляв, незрозуміло, куди ви витратили бюджетні кошти. А куди ж ми могли їх витратити, якщо вони з бюджету через казначейство ідуть прямо на папір і друк? Тому зараз я готуюся подавати судовий позов про захист честі, гідності і ділової репутації», – зазначила пані Михальченко.

Вона також побоюється і про приміщення, у якому розташована редакція.

 «У нас є документи на це приміщення, що воно наше. Але ж торік до нас приходив голова райради з тим, щоб ми переїхали в їхній будинок. Ми відмовилися, і після цього почався тиск. Звісно, хоч ми тут маємо всього 3 кабінети, але ж маємо склад і гараж. Боїмося, щоб не почали оскаржувати наше право власності», – додала головред.

Як повідомляє НСЖУ, у 2015 році газета «Апостолівські новини» вже виграла суд проти влади, поскаржившись у прокуратуру на цензуру з боку тодішньої голови райради Наталії Оксамитної. Чиновниця змушувала показувати їй шпальти перед друком і вносила туди правки.

«За перешкоджання реформуванню "Апостолівських новин" Віктор Мудрий увійшов у антирейтинг «Вороги реформування преси-2016», – коментує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. – Показово, що він, представляючи президентську партію "Блок Петра Порошенка "Солідарність", прямо саботує державну політику реформування, яку впроваджує Президент України! Сподіваємося, що районна рада все ж перегляне своє ставлення до "Апостолівських новин" та не перешкоджатиме Вікторії Михальченко з колегами реалізувати своє законне право на реформування рідної газети. А родина голови районної ради не намагатиметься розвивати власний медіа-бізнес за рахунок районного бюджету чи комунальної газети».

Довідка НСЖУ. Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, єдиним засновником і власником ПП «ТРК «Атлант» є Мудрий Олексій Олексійович. У свою чергу ТРК «Атлант» є засновником апостолівської газети «Твоя газета». Обидва ЗМІ очолює Олексій Мудрий. Головою Апостолівської районної ради після місцевих виборів 2015 року обрано Віктора Мудрого. Його попереднє місце роботи – ТРК «Атлант», заступник директора. Відповідно до даних системи публічних закупівель Prozorro, переможцем допорогової закупівлі послуг з висвітлення діяльності Апостолівської районної ради 21 грудня 2016 року визначено ПП «ТРК «Атлант». У термін до 31 грудня 2016 року ТРК мало надати телевізійних послуг районній раді на суму 29700грн…

«Детектор медіа» намагається зв'затися з районною радою Апостолового для коментаря. На дзвінки редакції райрада не віпдовідає.

Нагадаємо, з 19 січня у Городищі на Черкащині запрацювало приватне підприємство «Редакція районної газети "Вісник Городищини"». Усі необхідні процедури з роздержавлення комунальної газети та передачі прав на майно і організацію подальшого випуску районної газети новоствореній приватній редакції проведено.

Нагадаємо, свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані. Моніторинг щодо перереєстрованих газет Міністерство юстиції буде здійснювати по завершенню етапів реформування – починаючи з 1 січня 2019 року.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2916
Читайте також
26.01.2017 13:30
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
8 870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду