На Черкащині комунальна газета «Вісник Городищини» реформувалася та запрацювала як приватна

На Черкащині комунальна газета «Вісник Городищини» реформувалася та запрацювала як приватна

31 Січня 2017
4614
31 Січня 2017
12:25

На Черкащині комунальна газета «Вісник Городищини» реформувалася та запрацювала як приватна

4614
З 19 січня у Городищі на Черкащині запрацювало приватне підприємство «Редакція районної газети "Вісник Городищини"». Усі необхідні процедури з роздержавлення комунальної газети та передачі прав на майно і організацію подальшого випуску районної газети новоствореній приватній редакції проведено.
На Черкащині комунальна газета «Вісник Городищини» реформувалася та запрацювала як приватна
На Черкащині комунальна газета «Вісник Городищини» реформувалася та запрацювала як приватна

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За даними Спілки, засновниками підприємства стали шість працівників редакції. Новоствореному ПП районна влада вже передала комунальне майно, відповідно до Закону про реформування.

За словами головного редактора газети Ольги Дяглюк, до роздержавленя готувалися заздалегідь.

«Мабуть, через те і стали першими, – каже пані Дяглюк. – До роздержавлення почали готуватися заздалегідь: скорочували видатки, збільшували доходи за рахунок реклами. Із співзасновниками уклали договори про висвітлення діяльності. За умов договірної системи, як виявилося, легше працювати. Це задовольняло обидві сторони. Тож і з підписанням заяв співзасновниками не виникло проблем, як це ми спостерігаємо в інших комунальних редакціях. Були деякі труднощі з приміщенням редакції, та наразі документи про оренду на 15 років на стадії підписання. Тепер другий крок – перереєстрація газети, тобто отримання свідоцтва про реєстрацію друкованого ЗМІ. І знову ж зіткнулися з тим, що ніхто не знає правильних шляхів».

За словами Тетяни Калиновської, головного редактора «Черкаського краю», члена робочої групи НСЖУ з питань реформування, в першому етапі в Черкаській області на роздержавлення пішли 9 газет.

«Загалом в першому етапі в Черкаській області на роздержавлення пішли 9 газет — 1 обласна — наша, і 8 районок, — зазначила вона.І у кожної з них свій досвід роздержавлення і свій непростий шлях. У деяких редакціях виникали і конфліктні ситуації (наприклад, монастирищенська "Зоря", кам'янська "Трудова слава").  Етапи реформування для комунальних ЗМІ – це лише верхівка айсбергу, який треба долати редакторам. Вони творчі люди, які не були бізнесменами і зараз вчаться ними бути, активно включаються в процес реформування. Городищенська "районка" – перша ластівка, а її головний редактор – дуже смілива жінка, у якої ще роботи та роботи».

На думку першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, реформування районної газети у Городищі – вдалий приклад для всієї України:

«Спілка журналістів не лише оголошує осуд ворогам преси, а й готова на всіх рівнях відзначати і цивілізовану практику щодо реформування комунальних газет, – наголошує він. – Приклад "Вісника Городищини" – це достойна реалізація державної медіаполітики, тобто коли районна влада сприяє роздержавленню комунальної газети, а редакційний колектив набуває повної відповідальності за майбутнє своєї газети».

Нагадаємо, свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані. Моніторинг щодо перереєстрованих газет Міністерство юстиції буде здійснювати по завершенню етапів реформування – починаючи з 1 січня 2019 року.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4614
Читайте також
26.01.2017 13:30
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
8 870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду