Голос Кремля в розважальному контенті

Голос Кремля в розважальному контенті

29 Листопада 2016
2414
29 Листопада 2016
11:35

Голос Кремля в розважальному контенті

2414
Дуже довго ми вважали (або нас у цьому запевняли), що російське телебачення працює за таким принципом: виробляє рейтинговий розважальний контент, за допомогою якого залучає увагу глядачів, і в проміжках між розвагами згодовує їм наповнені пропагандою новини. І лише в останні роки, нарешті, всі визнали очевидне: пропаганда в Росії вже давно впевнено поселилася в самому розважальному контенті
Голос Кремля в розважальному контенті
Голос Кремля в розважальному контенті

12 листопада в Кремлі відбувся великий пафосний концерт КВН («Клуба веселых и находчивых»). 27 листопада його в прайм-таймі показав «Первый канал». У першому ряду на цьому концерті сидів Путін, а кількість жартів, автори яких далеко перетнули межу політичної сатири та скотилися прямісінько до пропаганди, зашкалювала.

Зокрема, багато разів піднімали тему скасування санкцій проти Росії. Ось, наприклад, така сценка:

Обама виступає за трибуною:

– Я вирішив зняти санкції з Росії. Але, на жаль, я вже нічого не вирішую.

До трибуни виходить Трамп, випроваджує Обаму та на прощання нагадує йому про необхідність забрати свої речі – баскетбольний м’яч.

Трамп:

– Днями Хілларі запитала в мене: «Скажи, Дональде, ти любиш Росію?» Так, я люблю Росію, але ти, Хілларі, нічого не доведеш.

Раптом у нього на телефоні починає грати пісня: «Путин, мой лучший друг Путин».

Завдяки тому, що в концерті брали участь команди з різних країн колишнього СРСР, червоною ниткою проводилася думка про «братерське єднання» цих народів довкола Росії. А внутрішньоросійські проблеми, не помітити які її мешканцям навіть попри пропаганду вкрай складно, пояснювалися недбалістю абстрактних чиновників (ну, це класика: в Росії завжди винні бояри, які заважають царю).

Апофеозом став виступ команди з Вірменії, яка вигукувала: «Крим російський – і крапка!» Чи є в «чорних списках» СБУ Гарік Мартиросян (якщо ви ще пам’ятаєте такого гумориста)? Якщо немає, то саме час його туди включити, бо він вигукував найбільше.

І, як ви розумієте, тепер цей контент доступний для безкоштовного перегляду в усьому світі.

Мені доводилося чути скарги від топ-менеджерів українських телеканалів на те, що наші державні мужі не розуміють важливості розважального контенту. Натомість ті, хто створюють телебачення, чудово знають про силу інформації, запакованої в легку форму (спитайте в «Інтера»). До пропаганди та маніпуляцій, звісно, скочуватися не потрібно. Але я раджу всім, від кого це залежить, подумати про якісний розважальний контент для внутрішньоукраїнського вжитку та іномовлення, про стимулювання розвитку та експорту української культури в доступних, масових формах.

А Крим – український. Ви чуєте мене, Москва та Єреван?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2414
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду