Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)

Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)

24 Листопада 2016
6333
24 Листопада 2016
17:42

Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)

6333
24 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила новий склад універсальної програмної послуги (УПП) для різних територіальних категорій та з урахуванням різних технологій провайдерів.
Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)
Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)

Нацрада загалом ухвалила три рішення про затвердження Переліку програм УПП: для території України, для обласних центрів (у тому числі Києва та Севастополя) і для 24 областей України та АР Крим.

Про новий склад УПП розповів у коментарі «Детектору медіа» член Нацради Олег Черниш.

УПП для території України містить три телеканали: «UA: Перший», «Культура», «Рада», а також три радіостанції: «Українське радіо», «Промінь» та «Культура».

УПП для обласних центрів, Києва та Севастополя містить телеканали «UA: Перший», «Культура» та «Рада», радіостанції «Українське радіо», «Промінь» та «Культура», а також місцеві/регіональні телеканали, що здійснюють ефірне аналогове і цифрове мовлення в обласних центрах (але за ліцензією мовлять у межах не більш як однієї області та без ретрансляції програм інших мовників).

УПП для областей і Криму містить телеканали «UA: Перший», «Культура» та «Рада, радіостанції «Українське радіо», «Промінь» та «Культура», а також місцеві/регіональні телеканали, що здійснюють ефірне аналогове і цифрове мовлення на території цих областей (але за ліцензією мовлять у межах не більш як однієї області та без ретрансляції програм інших мовників). Наприклад, якщо провайдер отримує ліцензію на територію всієї Дніпропетровської області, то він має включити в УПП всі місцеві/регіональні ефірні телеканали з різних міст області (і Дніпра, і Синельникового, і Кривого Рогу тощо).

Крім цього, є різниця в складі УПП залежно від технології провайдера:

- для технологій ММДС і МІТРІС немає УПП у зв’язку з використанням обмеженого радіочастотного ресурсу;

- для технологій DVB-T і DVB-T2 немає УПП через використання провайдерами обмеженого радіочастотного ресурсу та ліцензування каналів на конкурсній основі;

- для технологій ОТТ (інтернет) і DTH (супутник) застосовується склад УПП для всієї території України, оскільки ці технології передбачають можливість надання послуги одразу по всій Україні;

- для технології IPTV (кабельне ТБ через інтернет-протокол) та цифрових кабельних мереж застосовується склад УПП, залежно від території, на яку видана ліцензія;

- для аналогових кабельних мереж УПП не включає радіостанцій у зв’язку з обмеженим ресурсом цих мереж.

25 листопада Нацрада оприлюднила рішення та додатки до них з переліками програм УПП. Завантажити їх можна тут.

Рішення про затвердження Переліків програм УПП Нацрада ухвалила відповідно до нещодавно прийнятого закону «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)». Рішення Нацради набудуть чинності разом із законом – 1 січня 2017 року.

Але Нацрада проситиме мовників і провайдерів пришвидшити укладення договорів про ретрансляцію телеканалів, що з 1 січня 2017 року виходять зі складу УПП, аби не виникло «черг» перед Новим роком, повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про зміну складу УПП (законопроект № 3504), а 3 листопада його підписав Президент України. Закон набуде чинності 1 січня 2017 року.

Закон передбачає, що до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення на базі Національної телекомпанії України), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях.

Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду