detector.media
24.11.2016 17:42
Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)
Нацрада визначила новий склад універсальної програмної послуги для різних територій України (ОНОВЛЕНО)
24 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила новий склад універсальної програмної послуги (УПП) для різних територіальних категорій та з урахуванням різних технологій провайдерів.

Нацрада загалом ухвалила три рішення про затвердження Переліку програм УПП: для території України, для обласних центрів (у тому числі Києва та Севастополя) і для 24 областей України та АР Крим.

Про новий склад УПП розповів у коментарі «Детектору медіа» член Нацради Олег Черниш.

УПП для території України містить три телеканали: «UA: Перший», «Культура», «Рада», а також три радіостанції: «Українське радіо», «Промінь» та «Культура».

УПП для обласних центрів, Києва та Севастополя містить телеканали «UA: Перший», «Культура» та «Рада», радіостанції «Українське радіо», «Промінь» та «Культура», а також місцеві/регіональні телеканали, що здійснюють ефірне аналогове і цифрове мовлення в обласних центрах (але за ліцензією мовлять у межах не більш як однієї області та без ретрансляції програм інших мовників).

УПП для областей і Криму містить телеканали «UA: Перший», «Культура» та «Рада, радіостанції «Українське радіо», «Промінь» та «Культура», а також місцеві/регіональні телеканали, що здійснюють ефірне аналогове і цифрове мовлення на території цих областей (але за ліцензією мовлять у межах не більш як однієї області та без ретрансляції програм інших мовників). Наприклад, якщо провайдер отримує ліцензію на територію всієї Дніпропетровської області, то він має включити в УПП всі місцеві/регіональні ефірні телеканали з різних міст області (і Дніпра, і Синельникового, і Кривого Рогу тощо).

Крім цього, є різниця в складі УПП залежно від технології провайдера:

- для технологій ММДС і МІТРІС немає УПП у зв’язку з використанням обмеженого радіочастотного ресурсу;

- для технологій DVB-T і DVB-T2 немає УПП через використання провайдерами обмеженого радіочастотного ресурсу та ліцензування каналів на конкурсній основі;

- для технологій ОТТ (інтернет) і DTH (супутник) застосовується склад УПП для всієї території України, оскільки ці технології передбачають можливість надання послуги одразу по всій Україні;

- для технології IPTV (кабельне ТБ через інтернет-протокол) та цифрових кабельних мереж застосовується склад УПП, залежно від території, на яку видана ліцензія;

- для аналогових кабельних мереж УПП не включає радіостанцій у зв’язку з обмеженим ресурсом цих мереж.

25 листопада Нацрада оприлюднила рішення та додатки до них з переліками програм УПП. Завантажити їх можна тут.

Рішення про затвердження Переліків програм УПП Нацрада ухвалила відповідно до нещодавно прийнятого закону «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)». Рішення Нацради набудуть чинності разом із законом – 1 січня 2017 року.

Але Нацрада проситиме мовників і провайдерів пришвидшити укладення договорів про ретрансляцію телеканалів, що з 1 січня 2017 року виходять зі складу УПП, аби не виникло «черг» перед Новим роком, повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про зміну складу УПП (законопроект № 3504), а 3 листопада його підписав Президент України. Закон набуде чинності 1 січня 2017 року.

Закон передбачає, що до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення на базі Національної телекомпанії України), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях.

Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY