Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах

Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах

18 Травня 2017
2562
18 Травня 2017
16:00

Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах

2562
Телеканал «UA: Крим» має з’явитися в усіх кабельних, IPTV та OTT-мережах України
Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах
Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах
18 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла супутниковий телеканал «UA: Крим» Кримської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України до складу універсальної програмної послуги для всієї території України, всіх обласних центрів, Києва, Сімферополя та Севастополі, та всіх областей і АР Крим. З відповідною заявою до Нацради звернулася Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Таким чином, телеканал «UA: Крим» має з’явитися в усіх кабельних, IPTV та OTT-мережах України.

Розгляд цього питання спричинив дискусію серед членів Нацради. Олег Черниш нагадав, що НСТУ має три супутникові ліцензії для регіональних телеканалів: «UA: Крим» Кримської філії, ДоТБ Донецької філії та «Тиса-1» Закарпатської філії. Він запропонував додати до універсальної програмної послуги по всій Україні всі ці три телеканали, не приймаючи вибіркового рішення тільки щодо «UA: Крим».

Сергій Костинський заперечив проти цього. Він сказав, що територія Закарпаття не є окупованою чи анексованою територією, а Донецька й Луганська області не повністю окуповані – відповідно, в «Тиси-1» та ДоТБ є аудиторія в їхніх регіонах, для якої вони працюють (і ці телеканали входять до універсальної програмної послуги суто у своїх регіонах). Тоді як «UA: Крим» не має можливості мовити в Криму та не має доступу до своєї аудиторії. Водночас багато кримчан після анексії переселилися з Криму на материкову Україну, і телеканал «UA: Крим» має інформувати їх, а крім того – сприяти поверненню Криму до України.

Олександр Ільяшенко зауважив, що Нацрада не ставить крапку тільки на «UA: Крим»: «Якщо через деякий час до нас звернеться суспільний мовник з пропозицією внести ДоТБ чи Тису” до універсальної програмної послуги по всій Україні – ми розглянемо це звернення».

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що суспільний мовник радітиме будь-якому рішенню Нацради. Але поки що НСТУ звернулася тільки з проханням розширити присутність телеканалу «UA: Крим» в усіх кабельних мережах, тому що готова до цього кроку. Далі, за його словами, НСТУ ретельно вивчить контентне наповнення Донецької, Луганської, Закарпатської філій і, можливо, також запропонує розширити їхню присутність у кабельних мережах.

Зрештою, члени Нацради не підтримали пропозицію Олега Черниша та п’ятьма голосами проголосували за те, щоб додати до універсальної програмної послуги по всій Україні тільки телеканал «UA: Крим». Олег Черниш утримався, оскільки наполягав на включенні до УПП ще й телеканалів ДоТБ і «Тиса-1».

Нагадаємо, універсальна програмна послуга (УПП) – це перелік телеканалів, обов’язкових для включення до всіх пакетів програм провайдерів програмної послуги. За законом, до УПП входять телерадіопрограми ПАТ НСТУ, місцеві й регіональні телеканали, які здійснюють ефірне аналогове або цифрове мовлення без ретрансляції інших каналів у межах не більш як однієї області, а також телеканал «Рада».name="o101">

24 листопада 2016 року Нацрада своїми рішеннями включила до складу УПП по всій Україні два телеканали НСТУ: «UA: Перший» і «Культура», і три радіостанції НСТУ: «Українське радіо», «Промінь» і «Культура». А телеканали обласних філій НСТУ були включені до складу УПП кожна у своїй області (або Криму) та у своїх обласних центрах або в Києві чи Севастополі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2562
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду