За перше півріччя 2016 року рекламний ТБ-ринок виріс на 40% – Андрій Партика

За перше півріччя 2016 року рекламний ТБ-ринок виріс на 40% – Андрій Партика

28 Липня 2016
4736
28 Липня 2016
08:55

За перше півріччя 2016 року рекламний ТБ-ринок виріс на 40% – Андрій Партика

4736
Рекламний ТБ-ринок за перше півріччя 2016 року виріс на 40%. За оцінками StarLight Sales, за підсумками року цей показник складе 30%. Це на 5 пунктів вище попередніх прогнозів
За перше півріччя 2016 року рекламний ТБ-ринок виріс на 40% – Андрій Партика
За перше півріччя 2016 року рекламний ТБ-ринок виріс на 40% – Андрій Партика

У першому півріччі 2016 року попит на ТБ-рекламу на ринку виріс на 5% (в WGRP’s), незважаючи на заборону прямої реклами пива, яка в останньому докризовому 2013 році складала 6,4% попиту (у WGRP’s). Максимальне зростання в першому півріччі 2016 року показали такі категорії, як косметика та гігієна, e-commerce, побутова хімія, нерухомість та ювелірні вироби. Збільшилися бюджети та активність у ключових категоріях: фармацевтики, продовольчих товарів та зв’язку. Відновила свою присутність в ефірі автомобільна категорія.

Зниження активності в категорії алкоголю відбулося через законодавчу заборону прямої реклами пива.

Скорочення категорії фінансів відбулося через банкрутство частини банків у країні.

Зменшилася рекламна активність у категорії безалкогольних напоїв, це відбулося через зміну періоду активності частини клієнтів та їхні організаційні проблеми.

Показник заповнюваності рекламних блоків знаходиться на технічному максимумі (90%). За підсумками першого півріччя, кількість брендів на ринку збільшилася на 20%, а в червні – на 35%.

За словами генерального директора StarLight Sales Андрія Партики, зростання продажу реклами в групі StarLightMedia є вищим, ніж по ринку в цілому.

«Продажі StarLight Sales за підсумками першого півріччя виросли на 50% і ми продовжуємо показувати вищу за ринок динаміку. Цього року на прохання рекламодавців ми відкрили влітку доступ до нерозпроданого ресурсу на умовах акції Гаряче літо. Активність рекламодавців була настільки високою, що доступ до акційних рейтингів ми закрили достроково.

Зараз ми рекомендуємо рекламодавцям визначитися з рекламною активністю до кінця року, адже після 15 серпня всі нові домовленості будуть здійснюватися за новими цінами. Для збалансування попиту і пропозиції, і для того, щоб наздогнати споживчу інфляцію, ми на нові обсяги реклами підвищуємо ціни на 35% на осінь цього року. У 2017 і 2018 році ми прогнозуємо зростання ринку в середньому по 30%. Ціна осені 2016 року після підвищення на 35% стане нашою пропозицією на 2017 рік», – прокоментував Андрій Партика.

Що стосується ринку телевізійного спонсорства, то він за підсумками першого півріччя показав подвійне зростання в порівнянні з 2015 роком. Законодавча заборона прямої реклами пива збільшила категорію «пиво в спонсорстві» в першому півріччі в 16 разів. Це дало 20 пунктів зростання спонсорського ринку. На 75% зросли горілка і неалкогольні спонсори, вони дали 30 і 50 пунктів зростання спонсорського ринку відповідно. На 50% зросли контракти з продакт-плейсментом, що є вищими темпами, ніж зростання ринку прямої реклами, але нижчими за зростання спонсорського ринку.

Нагадаємо, коментуючи нещодавно оголошені телевізійними сейлз-хаусами зміни в ціновій політиці на 2016 рік, СЕО агентства Vizeum Ukraine Костянтин Стрюков зазначив, що ринок телевізійної реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телевізійного інвентарю.

У Vizeum Ukraine вважають, що для рекламодавців зміна цінової політики сейлз-хаусів несе в собі як ризики, так і можливості. Ризики:

  • висока заповнюваність рекламних блоків у вересні-грудні 2016 і ризик невиходу бонусного розміщення;
  • відсутність поліпшення умов на додатковий бюджет;
  • прив'язка до підтвердженого шоп-листу і труднощі в коригуванні сезонності.

Можливості:

  • вищі ціни дозволять виходити в ефір, тому що працює система аукціонного розміщення;
  • у зв'язку з підвищенням вартості знизиться середня тижнева вага рекламних кампаній;
  • пересплітовка в бік коротких версій роликів підвищує шанси виходу в блоці й оптимізує вартість рекламних кампаній.

Нагадаємо, телевізійні сейлз-хауси нещодавно оголосили про чергове підняття цін на ТБ-рекламу. Через високий попит Альянс оголосив про зміну цінової політики, починаючи з 16 серпня, а саме:

  • для всіх нових та / або додаткових бюджетів за поточними умовами (додаткові бюджети понад підтверджені в шоп-листі станом на 15 серпня) на період вересень-грудень 2016 року, які будуть заявлені починаючи з 16 серпня, застосовуватиметься націнка +35% до середньої ціни без сезонності з урахуванням середньорічного ретро-бонусу;
  • для всіх угод, в яких сезонні коефіцієнти листопада-грудня не дорівнюють 35%, на додаткові бюджети цих місяців буде застосовуватися сезонна націнка 35%.

В «1+1 медіа» оголосили, що з 1 серпня подорожчання складе не менше 30–35% і стосуватиметься як нових рекламодавців, так і вже існуючих, якщо вони захочуть замовити додаткові обсяги реклами. Група також скасовує бонуси, які нараховувалися за обсяг викупленої реклами, так що для окремих рекламодавців подорожчання може досягати 50%.

Фото - Максим Лісовий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4736
Читайте також
16.05.2016 19:05
Прес-служба StarLight Sales
1 716
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду