Ринок ТБ-реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телеінвентарю – Костянтин Стрюков

Ринок ТБ-реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телеінвентарю – Костянтин Стрюков

27 Липня 2016
8495
27 Липня 2016
19:56

Ринок ТБ-реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телеінвентарю – Костянтин Стрюков

8495
Ринок телевізійної реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телевізійного інвентарю. На це звертає увагу СЕО агентства Vizeum Ukraine Костянтин Стрюков, коментуючи нещодавно оголошені телевізійними сейлз-хаусами зміни в ціновій політиці на 2016 рік
Ринок ТБ-реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телеінвентарю – Костянтин Стрюков
Ринок ТБ-реклами зростає повільніше, ніж знижується обсяг телеінвентарю – Костянтин Стрюков

«На телебаченні опять двадцать пять”. Або навіть тридцять відсотків інфляції. А виною тому попит. Хоча, ні, давайте буду оригінальним і скажу: пропозиція. У минулому році телеперегляд впав на 15%. У цьому ще на 5%. А також не варто забувати про зменшення рекламних блоків. Так, ринок зростає, але не такими темпами, як падає телеінвентар. Телеканалам час дивувати телеглядачів. Іноземним партнерам іноді складно пояснити, чому ринок телебачення зростає на 16%, за даними ВРК, а інфляція – в два рази швидше. Рекламодавці не менше за телеглядачів чекають цікавого контенту. Тоді і грошей у телеканалів побільшає», – вважає Костянтин Стрюков.

Нагадаємо, телевізійні сейлз-хауси нещодавно оголосили про чергове підняття цін на ТБ-рекламу. Через високий попит Альянс оголосив про зміну цінової політики, починаючи з 16 серпня, а саме:

  • для всіх нових та / або додаткових бюджетів за поточними умовами (додаткові бюджети понад підтверджені в шоп-листі станом на 15 серпня) на період вересень-грудень 2016 року, які будуть заявлені починаючи з 16 серпня, застосовуватиметься націнка +35% до середньої ціни без сезонності з урахуванням середньорічного ретро-бонусу;
  • для всіх угод, в яких сезонні коефіцієнти листопада-грудня не дорівнюють 35%, на додаткові бюджети цих місяців буде застосовуватися сезонна націнка 35%.

В «1+1 медіа» оголосили, що з 1 серпня подорожчання складе не менше 30–35% і стосуватиметься як нових рекламодавців, так і вже існуючих, якщо вони захочуть замовити додаткові обсяги реклами. Група також скасовує бонуси, які нараховувалися за обсяг викупленої реклами, так що для окремих рекламодавців подорожчання може досягати 50%.

У Vizeum Ukraine вважають, що для рекламодавців зміна цінової політики сейлз-хаусів несе в собі як ризики, так і можливості. Ризики:

  • висока заповнюваність рекламних блоків у вересні-грудні 2016 і ризик невиходу бонусного розміщення;
  • відсутність поліпшення умов на додатковий бюджет;
  • прив'язка до підтвердженого шоп-листу і труднощі в коригуванні сезонності.

Можливості:

  • вищі ціни дозволять виходити в ефір, тому що працює система аукціонного розміщення;
  • у зв'язку з підвищенням вартості знизиться середня тижнева вага рекламних кампаній;
  • пересплітовка в бік коротких версій роликів підвищує шанси виходу в блоці й оптимізує вартість рекламних кампаній.

У Vizeum Ukraine також нагадали про підсумки ринку ТБ-реклами в першому півріччі 2016 року. Зокрема, згідно даних Nielsen Ukraine, багато категорій рекламодавців у першому півріччі показали посилення активності на ТБ, в середньому – на 9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ліки утримували першу позицію вже другий рік поспіль в цей, зміцнюючи лідерство з 11-відсотковим. Категорія «Продукти» вийшла на друге місце рейтингу за рахунок активізації багатьох рекламодавців-виробників продовольчих товарів. Категорія «Комп'ютерні технології» вперше потрапила до топ-15 січня-червня завдяки тому, що на ТБ рекламувалися «Укртелеком», «Воля» і Lenovo. А ось категорія «Косметика» піднялася на три пункти рейтингу за рахунок посилення рекламної активності компанії Nestle & L'Oreal.

 

Практично всі рекламодавці нарощували рівень рекламної активності, втрачений у 2014–2015 роках. Global Spirits відновив активну підтримку своїх брендів і показав зростання активності на 242%. Beiersdorf увійшов у лідери, піднявшись на 14 сходинок рейтингу завдяки рекламній підтримці бренду Nivea. Nestle & L'Oreal – незмінні лідери другий рік поспіль у цей період, а «Фармак», збільшивши активність на 31%, посів друге місце в цьому році. Pepsico вдалося увірватися в топ-15 лідерів завдяки інтенсифікації розміщення на рівні +11%.

 

«Щотижнева ТБ-активність відновлюється після негативного тренду минулого року і показує приріст практично на всіх тижнях. У зв'язку зі скороченням доступного інвентарю збільшення активності тягне за собою зростання заповнюваності рекламних блоків. На осінь прогнозується високий відсоток солд-ауту, особливо на топ-каналах», – резюмує Марія Величко, стратег Vizeum Ukraine.

Фото - Фейсбук-сторінка Костянтина Стрюкова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8495
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду