Viasat виходить зі складу «Телекомпалати» через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП

Viasat виходить зі складу «Телекомпалати» через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП

26 Липня 2016
2308
26 Липня 2016
12:22

Viasat виходить зі складу «Телекомпалати» через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП

2308
25 липня супутникова платформа Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»), що віднедавна перебуває під контролем медіагрупи «1+1 медіа», заявила про свій вихід зі складу асоціації «Телекомунікаційна палата України» (ТПУ).
Viasat виходить зі складу «Телекомпалати» через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП
Viasat виходить зі складу «Телекомпалати» через розбіжності в оцінці законопроекту про УПП

Відповідний прес-реліз поширила піар-служба компанії.

Вихід з асоціації зумовлений незгодою Viasat з публічними заявами керівників ТПУ проти законопроекту № 3504 про зміну складу універсальної програмної послуги. Тоді як на підтримку цього законопроекту виступають телевізійні групи, об’єднані в Індустріальний телевізійний комітет, у тому числі й «1+1 медіа».

«На жаль, останнім часом діяльність Асоціації, окремі публічні заяви її керівників свідчать про лобіювання інтересів окремих гравців на ринку платного телебачення (зокрема в питанні, що стосується законопроекту № 3504 про внесення змін до закону “Про телебачення і радіомовлення” щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій в складі універсальної програмної послуги (УПП), а не галузі в цілому, що прямо суперечить нашим поглядам та бізнес-пріоритетам. Позиція, яку наразі підтримує Асоціація, може завдати шкоди нашим інтересам та відносинам нашої компанії з іншими суб’єктами ринку», - йдеться в заяві Viasat.

У компанії нагадали, що вступили до ТПУ, оскільки поділяли декларовані нею принципи, а саме: «сприяння розвитку в Україні сфери телекомунікацій, програмних послуг, виробництва обладнання та представництва і захисту загальних інтересів своїх членів».

Viasat наголошує, що вітає та підтримує прагнення до впровадження європейської практики, зокрема, технологічної конвергентності, боротьби з піратством, єдиних умов на ринку для всіх провайдерів, а також зміцнення інформаційної безпеки країни.

Компанія заявляє, що відкрита до співпраці з профільними асоціаціями, іншими учасниками ринку телебачення та телекоммунікацій та громадськими організаціями. Співпраця з ТПУ та її учасниками надалі відбуватимуться у форматі поза формальним членством в асоціації. «Маємо надію, що позиція Асоціації згодом зміниться таким чином, щоб надавати рівну міру підтримки всім її учасникам», - йдеться в заяві Viasat.

«Телекомунікаційна палата України» була заснована у 2007 році найбільшим українським провайдером кабельного телебачення «Воля». Згодом співзасновниками асоціації стали ще два гравці ринку платного ТБ – супутникова платформа Viasat і OTT-сервіс Megogo (з 2015 року). Мета ТПУ – створення рівних умов для ведення бізнесу в сфері телебачення та телекомунікацій. У травні 2016 року до ТПУ приєдналися четверо нових членів – телекомунікаційні компанії Datagroup, Emplot, «Фрінет» та Airbites.

ТОВ «Віжн ТБ» (працює під торговою маркою Viasat) є першим в Україні ліцензійним провайдером платного супутникового телебачення. З 2008 до 2016 року компанія належала шведському медіахолдингу Modern Times Group (MTG). 1 березня 2016 року група «1+1 медіа» Ігоря Коломойського оголосила про завершення перемовин зі шведським медіахолдингом MTG щодо купівлі бізнесів «Viasat Україна». Угода між компаніями буде завершена після перевірки й отримання дозволу Антимонопольного комітету. За даними єдиного державного реєстру, юридично власники ТОВ «Віжн ТБ» поки що не змінилися: компанія належить київському ТОВ «Солюшнс», власниками якого є шведські компанії Viastrong Holding AB (99%) і MTG Broadcasting AB (1%).

Останнім часом на телевізійному ринку розгорівся конфлікт між телегрупами та кабельними провайдерами стосовно прийнятого 12 липня за основу законопроекту № 3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)». Зачитана в парламенті під стенограму й ухвалена депутатами редакція законопроекту передбачає залишити в складі універсальної програмної послуги (УПП) суспільне ТБ і радіо, телеканал «Рада», а також ефірні аналогові й цифрові місцеві й регіональні телеканали. При цьому загальнонаціональних ефірних комерційних мовників буде вилучено зі складу УПП, й вони, відповідно, перейдуть до договірних відносин із провайдерами. Ця редакція законопроекту подобається телегрупам, які сподіваються спонукати провайдерів платити їм за контент, та не подобається провайдерам, які натомість пропонують встановити законодавчу заборону стягнення плати за ретрансляцію програм як телекомпаніями, так і провайдерами. Обидві сторони обурені: телегрупи – готовністю провайдерів платити іноземним телеканалам, тоді як основне дивлення в них припадає на великих національних мовників; провайдери – готовністю телеканалів надавати вільний доступ до контенту в ефірі, в інтернеті й на супутнику.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду