Данило Нікуленко: ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань

Данило Нікуленко: ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань

1 Вересня 2015
4020
1 Вересня 2015
10:30

Данило Нікуленко: ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань

4020
Новий генеральний продюсер телеканалу з поки що львівською ефірною пропискою — про концепцію каналу ZIK, наміри потрапити до загальнонаціонального цифрового ефірного мультиплексу та публічне розлучення ZIKу з колишнім гендиректором Дмитром Добродомовим
Данило Нікуленко: ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань
Данило Нікуленко: ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань

Першого вересня телеканалу ZIK виповнюється п'ять років. ZIK починався як львівський канал, згодом позиціював себе як західноукраїнський, а з травня 2014 року, коли відкрив київську студію, почав реалізовувати свої загальноукраїнські амбіції. Рік минув відтоді, як телеканал заявив про своє перетворення на загальнонаціональний. Але протягом року він пережив кілька змін топ-менеджменту і не реалізовував задуманого.

 

Півроку тому генеральним продюсером ZIKу став Данило Нікуленко, який до того очолював інформаційний центр ФК «Карпати» і був головним редактором «Аргумент-газети». В інтерв'ю «Детектор медіа» він не приховує намірів ZIKу найближчим часом здобути місце в загальнонаціональному цифровому мультиплексі (оскільки конкурсів від Нацради немає, це може статися шляхом купівлі телекомпанії, що має таку ліцензію) та не заперечує (хоча й не підтверджує) майбутнього переселення київських студій ZIKу до офісу в центрі Києва. Втім, ZIK не залишає Львова, де теж розташовані його студії. Проекти нового сезону вироблятимуть в обох містах.

 

За словами пана Нікуленка, ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань. Тому в праймі будуть програми викривального формату: політика, економіка, соціалка. «З іншого боку, зберігаємо свій західноукраїнський колорит, який допомагає нам виділятися на загальному тлі», - каже генеральний продюсер. У новому сезоні слоган ZIKy буде: «Зовсім інший канал». А який саме та хто стоїть за цим каналом - читайте в інтерв'ю.

 

«Ми працюємо над тим, щоби отримати цифрову ліцензію Т2»

 

Рік тому до чотириріччя каналу ZIK тодішній гендиректор медіахолдингу ZIK Дмитро Добродомов в інтерв'ю «Детектор медіа» анонсував перетворення каналу ZIK на загальнонаціональний суспільно-інформаційний канал. У лютому планувався запуск численних нових проектів, переформатованих новин, ранкового блоку тощо. Однак за рік цього не відбулося. Чому? Що завадило протягом року реалізації тих планів?

Ну, по-перше, перетворення регіонального телеканалу на загальнонаціонального суспільно-інформаційного мовника - справа не одного дня. По-друге, як відомо, невдовзі після цієї декларації Дмитро Добродомов, ставши народним обранцем у ВР, відійшов від справ ZIKy. По-третє, новій команді, яка, до речі, доукомплектовується досі, природно, був потрібен час для того, щоби освоїтися й освоїти телевізійний процес. Отож ми не відмовляємося від раніше озвучених планів та амбіцій каналу. Далі буде.

 

Не полишаючи намірів перетворитися на загальнонаціональний канал, ZIK, наскільки нам відомо, невдовзі відкриє в Києві новий офіс у центрі - у «Жовтневому палаці». Це буде додатковий офіс до того, що розташований на Новобіличах, чи київські студії туди переїдуть взагалі? Скільки буде в Києві студій у ZIK і які вони матимуть потужності та можливості?

Днями на «Детектор медіа» з'явився матеріал про нібито відкриття наших нових студій у центрі Києва. У коментарі вам піар-служба ZIKy цю інформацію не підтвердила і не спростувала. Я теж її не підтверджу і не спростую. Ми з колегами - командні гравці й синхронізуємо свої дії. (Сміється.) Тільки ще раз наголошу, що ZIK не полишає намірів стати загальнонаціональним телеканалом.

 

Чи планується розширення/переоснащення студій у Львові? Скільки коштів загалом інвестується в технічну розбудову каналу в Києві та Львові?

Так. Уже цього сезону з двох студій - зі Львова і Києва - виходитимуть нові проекти. А щодо того, скільки коштів інвестується в технічну розбудову каналу у Львові та Києві, то це постійний процес і сума змінюється.

 

Звідки зараз канал виходить в ефір - зі Львова чи Києва? Якщо зі Львова, то коли почне вести мовлення з Києва?

ZIK здійснює ефірне мовлення на територію Львова та області. Через супутник (АМОS-2) мовить на всю Україну. Також присутній у мережах 80 кабельних операторів - майже по всій території країни, крім Донецької та Луганської областей, Криму. Однак зараз ми працюємо над тим, щоби отримати цифрову ліцензію Т2 і розширити своє ефірне мовлення.

 

При цьому менеджмент каналу та медіахолдингу наразі працює переважно у Львові. Чи буде менеджмент перебиратися до Києва? Якщо так, то хто? Якщо ні, то чому? Хто очолює київський офіс?

Віднедавна менеджмент медіахолдингу працює в Києві та Львові. Робочий тиждень гендиректора Ігоря Туркевича та Вадима Зака, який із виконавчого продюсера став його заступником, розписаний на два міста. Я здебільшого перебуваю у Львові. Медіадиректор Остап Дроздов теж. Щоправда, їздить до столиці вести програму Drozdov. Комусь треба ж бути на місці. А київський офіс очолюють Олександр Єфремов у компанії з неперевершеною Зоєю Приходько, директором із виробництва.

 

Протягом останнього року в медіахолдингу ZIK відбувалися постійні ротації топ-менеджменту. Одразу після торішніх виборів замість Дмитра Добродомова ZIK очолив Ігор Дедишин. Але вже в липні цього року його замінив Ігор Туркевич. У березні на посаду генерального продюсера з посади виконавчого директора перейшли ви, замінивши Омеляна Ощудляка. У квітні зміни менеджменту відбулися в інформаційному агентстві ZIK, де головним редактором стала Тетяна Вергелес, а Тарас Смакула очолив департамент інформації медіахолдингу. У серпні заступником гендиректора став Вадим Зак, який до цього був виконавчим продюсером. Якими були причини та передумови всіх цих ротацій?

У цих ротацій різні передумови. Щодо Дмитра Добродомова & Со, то, вочевидь, передбачувано, що з приходом нового керівництва формується нова команда. Тетяна Вергелес і Тарас Смакула... За роки роботи в інформагентстві ZIK вони себе зарекомендували, тому їм і було запропоновано розширити повноваження. Те ж стосується Вадима Зака, який став справжньою знахідкою для ZIKу.

 

Які ще кадрові зміни відбувалися в структурі менеджменту за цей час? Куди подівся директор із розвитку каналу Руслан Скулимовський?

Про всі зміни я вже розповів.

 

Бачите, я почав працювати генпродюсером телеканалу з 1 квітня, тому складно коментувати події, які були до мене.

 

Ви прийшли на посаду генерального продюсера замість Омеляна Ощудляка. Чому телеканал і пан Ощудляк припинили співпрацю? Куди він перейшов із ZIK?

Вважаю зі свого боку неетичним розмірковувати над причинами припинення співпраці між телеканалом та Омеляном, моїм добрим колегою, котрий як професіонал своєї справи зробив чимало для розвитку каналу. Щодо його майбутнього - це питання варто адресувати безпосередньо Омеляну.

 

Для вас це перший досвід телевізійного продюсування (в минулому ви були головним редактором «Аргумент-газети», а пізніше очолювали інформаційний центр ФК «Карпати»), й одразу - на посаді генерального продюсера. Хто вас запросив перейти на ZIK - Ігор Дедишин? Чому ви вирішили погодитися? Даруйте за різке запитання, але чому ви вважаєте, що впораєтеся з продюсуванням каналом, який має амбіції загальнонаціонального?

Погоджуюся, інформаційний центр «Карпати» і телеканал, що замахнувся на всеукраїнський масштаб, - різні вагові категорії. Проте я - командний гравець, а телебачення, як відомо, командна гра. До того ж я - з тієї команди, яка очолила медіахолдинг ZIK. Зрештою, гріх було не скористатися шансом перейти на вищий рівень, хоч зона комфорту затягує. І насамкінець, не святі горщики ліплять.

 

Як розподілені на каналі функції між топ-менеджерами? Хто чим опікується, хто за що відповідає? Яка сфера вашої діяльності?

Очевидно, за стратегію відповідає гендиректор медіахолдингу Ігор Туркевич. Допомагає йому та відповідає за синхронізацію Києва зі Львовом - щоби ці два центри збалансовано працювали як один організм - Вадим Зак. Медійна стратегія входить у сферу відповідальності Остапа Дроздова. На мені замикаються адміністративні та, почасти, творчі питання. А Зоя Приходько відповідає за виробництво в Києві. Загалом важливі рішення кожен вивіряє з командою. Інакше кажучи, ліва рука знає, що робить права.

 

«Петро Димінський - одноосібний власник медіахолдингу ZIK»

 

Із власних джерел ми чули, що ZIK планує набирати на роботу до 150 людей. Це правда? Скільки вакансій є на каналі, яких фахівців шукаєте, в Києві чи у Львові?

Ну, до 150 людей... Не знаю. Очевидно, ми набираємо і набиратимемо людей. Декого з нових уже взяли на роботу, адже початок нового сезону, в якому ми запускаємо кілька проектів - із Києва та Львова. А якщо взяти до уваги наші амбітні плани - так, ми розширятимемо свій штат. От керівника суспільно-політичного департаменту шукаємо, журналістів-розслідувачів, редакторів програм...

 

Із публічних повідомлень відомо, що власником ZIK є Петро Димінський - один із партнерів групи компаній «Континіум». Нам доводилося чути з різних джерел, що він не одноосібний власник, а разом із ним каналом володів і нині покійний співвласник «Континіуму» Ігор Єремєєв. Чи це справді так? Чи мають партнери пана Димінського свою частку власності в ZIK? Що змінилося для каналу та медіахолдингу ZIK після смерті пана Єремєєва?

Це чутки. Петро Димінський - одноосібний власник медіахолдингу ZIK.

 

Іще минулого року поширювалися чутки про те, що якась частка ZIK перейшла чи то у власність, чи то під контроль так званої Сім'ї - оточення Віктора Януковича. Власне, поява на каналі Руслана Скулимовського певним чином підтверджувала цю інформацію. Що вам відомо про участь «Сім'ї» в контролі/володінні ZIK?

Пригадую, наприкінці минулого року нардеп Михайло Хміль («Народний фронт») звинуватив телеканал ZIK у причетності до двох офшорних компаній та в ухиленні від сплати податків на суму понад півмільйона гривень. Як результат, було подано запит на ім'я тодішніх генпрокурора Яреми і голови СБУ Наливайченка, в якому, зокрема, йшлося, мовляв, одна з офшорних компаній пов'язана з Сергієм Курченком. Цікаво, що від правоохоронних органів не було жодної реакції. Дії Михайла Хміля були політично вмотивованими. Саме тоді, у передвиборчий період, на ZIKy вийшла програма про корупцію в «Народному фронті». А Михайло Хміль балотувався в нардепи до ВР за списками цієї політсили. До того ж, як відомо, Дмитро Добродомов теж балотувався і через антипатії до нього телеканал намагалися втягнути в політичні з'ясування відносин. (Так, пан Хміль конкурував із Добродомовим на виборах 2012-го.)

 

Про безглуздість цих звинувачень свідчить і те, що в часи президентства Януковича наш канал, який уже тоді був найрейтинговішим у Західній Україні, не отримав ліцензії на цифрове мовлення. Очевидно, через опозиційну інформаційну діяльність. ZIK демонстрував у своєму ефірі скандальні фільми «Межигір'я» і «Межигір'я-2» (на початку 2014-го). Також вийшла програма «Наші гроші» з сюжетами-розслідуваннями про статки тодішнього міністра МВС Віталія Захарченка - саме цей випуск пізніше показували правоохоронцям на великому екрані Майдану.

 

Врешті у січні 2014-го телеканал ZIK та сайт ZIK.UA потрапили до переліку «білих» медіа України, укладеного активістами Євромайдану, - за об'єктивне та активне висвітлення Революції гідності.

 

Хто інвестує в розвиток і розбудову медіахолдингу ZIK?

Власник та інвестор медіахолдингу ZIK Петро Димінський.

 

З нового 2015 року ZIK вийшов із панелі телевізійних вимірювань Nielsen. Чому? Адже це певним чином суперечило планам перетворення на загальнонаціонального мовника. Чи буде ZIK повертатися в панель і коли?

Нове керівництво відмовилося від панелі телевізійних вимірювань Nielsen лише на час переформатування, реструктурування, оптимізації виробництва і витрат медіахолдингу ZIK, зокрема телеканалу. Вже у вересні повертаємося в панель.

 

«Плануємо запропонувати увазі глядачів драйвове антихам-шоу "Почни із себе"»

 

Наскільки нам відомо, в новому сезоні ZIK матиме слоган, який буде новою розшифровкою абревіатури (традиційна розшифровка - Західна інформаційна корпорація, від назви інформагентства). Яким буде новий слоган і що ви в нього вкладаєте?

 

О, ви добре проінформовані! (Сміється.) У новому сезоні слоган ZIKy буде: «Зовсім інший канал». Тобто, ми прагнемо, щоби після стількох років насаджування чужого життя з екранів вітчизняних телеканалів українці як політична нація бачили себе - в історичній ретроспективі, сучасності, геополітичній перспективі - на ZIKy. Ми розширюємо аудиторію, робимо глядачів героями своїх проектів - так разом впливатимемо на формування суспільної думки і змінюватимемо країну теж разом.

 

Відомий для багатьох українців сучасний англійський підприємець Річард Бренсон, який підтримав Революцію гідності, казав, мовляв, сьогодні бренди будуються довкола стосунків, а не довкола речей; стосунки - ось ключ до успіху.

 

Як ви позиціюєте телеканал ZIK? Що це за канал, для якої аудиторії?

ZIK залишається телеканалом журналістських розслідувань. Тому в праймі будуть програми викривального формату. Політика, економіка, соціалка. З іншого боку, зберігаємо свій західноукраїнський колорит, який допомагає нам виділятися на загальному тлі.

 

Щодо цільової аудиторії, на яку орієнтується ZIK у своїх проектах, то це 18+ чж. Тобто, від повноліття до століття, як ми часто кажемо. Але ядра аудиторії, «відданість» глядачів становить чж 25-65. До речі, ми, до певної міри, беремо на себе просвітницьку місію - виховувати глядача. Про це свідчить, наприклад, наявність у нашому ефірі програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». Треба сказати, що українська діаспора часто просить надати дозвіл на трансляцію цього проекту на своєму місцевому ТБ, на уроках історії в недільних школах...

 

У новому сезоні в нашому ефірі міжпрограмки - Говірник та Співаник. Із назв само собою зрозуміло, що ці міжпрограмні продукти про те, як ми говоримо (у даному випадку - Західна Україна) та співаємо. А найголовніше - вони про нашу ідентичність, про регіональне мовне і пісенне різноманіття, яке творить велику багату культуру України.

 

Дехто з глядачів, мабуть, і не сподівався такого сусідства - антикорупційний проект «Наші гроші», програма соціальних розслідувань «Брат за брата» і Говірник та Співаник... (Сміється.)

 

Якою буде концепція нового сезону? Як буде структуровано програмну сітку?

Концепція нового сезону має суспільно-політичний характер. Недарма фраза-лайнер 5-річчя ZIKy - «змінюємо країну разом!» Ми прагнемо бути в епіцентрі подій, самим створювати прецеденти, ініціювати зміни, спонукати до них...

 

Програмну сітку буде структуровано під 24-годиннне мовлення, про що, власне, зараз ідеться. Але, з вашого дозволу, деталі згодом. Я не забобонний. Однак телебачення - також бізнес, а в бізнесі говорять про речі, які вже відбулися, а не в процесі.

 

Які зі старих програм залишаються в ефірі? Які з них буде модернізовано (як саме)?

Очевидно, передусім наші хіти - «Гра в класику» з Сергієм Рахманіним, «Наші гроші» з Денисом Бігусом, які, до слова, тепер виходитимуть щовівторка о 22:00 замість 22:40, «Брат за брата» з Дмитром і Віталієм Капрановими, хард-ток-шоу Остапа Дроздова Drozdov, «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». Ці проекти - наш хребет. Модернізація торкнеться новинного блоку - новин «Огляд дня», тижневика «Погляд на тиждень». І наразі полягатиме вона в появі нових облич (Оксана Височанська - нова ведуча «Огляду», Наталка Струк - теж не так давно з'явилася в «Погляді»), оновленні дизайну студій, коректуванні форми подачі інформації. Зовнішній ребрендинг, одним словом.

 

Які абсолютно нові проекти запускає канал? Про що вони, якої періодичності, якого жанру/формату?

Плануємо запропонувати увазі глядачів драйвове антихам-шоу «Почни із себе». Проект про впорядкування нашого з вами життя, наближення його до європейських стандартів, про які стільки говориться. І впорядкування це відбувається нашими і вашими зусиллями, коли правильно паркуємо свої автівки, пропускаємо перехожих на пішохідних переходах, не залишаємо сміттєве звалище після виїзду на шашлики, кидаємо недопалки в урни... Мислення і культура побуту не змінюється зі вступом в ЄС. Це - процес. Так от ми - в процесі.

 

Далі. Політична програма «Рада.8.0», назва якої свідчить сама за себе. Розслідування в медицині - в «Лікарських таємницях» та місцевому самоврядуванні - в «Таємницях Ратуші». «LifeКод: Данило Яневський» «освоюватиме» громадський сектор. Власне, це найближчі прем'єри. Детальнішу інформацію про кожен із анонсованих проектів отримаєте від піар-відділу найближчим часом. До слова, спасибі за конструктивну співпрацю!

 

З огляду на ваш трудовий бекграунд, яке місце в ефірі ZIK займатиме спортивна тематика, футбол? Чи володіє канал правами на якісь футбольні трансляції?

Як відомо, права на трансляції - дуже недешеве задоволення. Тому цілком природно, що правами на показ футбольних матчів в Україні володіють або суто футбольні канали, або такі, що працюють на чоловічу аудиторію. ZIK до таких не належить, тож ми обмежуємось прямими трансляціями фінальних матчів з інших видів спорту: футзалу, гандболу, ватерполо тощо.

 

ZIK давно планує власне ранкове шоу. Коли воно нарешті з'явиться в ефірі та яким буде?

Природно, що в попереднього керівництва було власне бачення щодо вранішнього прайму. У нас - воно своє. Це має бути максимально конструктивне і бадьоре ранкове шоу. «Для мене ранок завжди добрий», - люблю повторювати. Людей треба налаштовувати на конструктив зранку. Тож таке ранкове шоу з'явиться обов'язково на ZIKy. Навесні.

 

Нещодавно на ZIKy з'явилися нові ведучі - брати Капранови. Нам також відомо і про перехід на канал Данила Яневського. Які ще нові обличчя побачать глядачі ZIK?

Власне, ви вже озвучили. Також з'являться, що називається, «доморощені» у львівській студії ZIKy обличчя. Віталій Землянко вестиме «Почни із себе», Данило Мокрик - «Рада.8.0».

 

Який обсяг закупного продукту буде виходити на ZIKy? У кого ви закуповуєте контент, що це за контент? Чи купує канал права на адаптацію якихось зарубіжних форматів?

Не буде закупного продукту, тільки програми власного виробництва, що називається, «handmade».

 

Які проекти розробляються на пізніший старт - на початок 2016 року чи весну?

Ясна річ, ми вже плануємо весняний сезон. Але заплановані проекти - ще «напівфабрикати», щоби про них говорити. Тому можемо говорити про сезонне осіннє меню.

 

Які з програм осіннього та зимового сезонів готує львівський офіс, а які - київський?

З осінніх - «LifeКод: Данило Яневський» та «Рада 8.0» матимуть київську «прописку». «Таємниці Ратуші», «Лікарські таємниці», «Почни із себе» - львівську. Але в нас на ZIKy все побудовано за принципом: не замість, а разом. Тому, наприклад, сюжети для тієї чи іншої програми можуть писатися як у Києві, так і у Львові.

 

У минулому ZIK має досвід співпраці з каналом «Донбас»? Чи плануєте налагоджувати співпрацю з якимись регіональними мовниками чи, може, й зарубіжними?

Так, ідеї, задуми такі є. Але це все поки на рівні ідей.

 

Чи знайшов канал людину на посаду шеф-редактора новин? Наскільки нам відомо, новини ZIK матимуть нову концепцію. Яку? Які теми будуть пріоритетними, в яких жанрах будуть розкриватися?

Окрім цих зовнішніх змін, про які вже йшлося, на наш новинний блок справді чекають глобальні зміни. Але не зараз. За якийсь час. Очевидно, глобальні зміни потребують більше часу для їх якісного втілення.

 

Не подумайте, що ухиляюся від відповідей. За рік ви ж будете цитувати мені мене самого з цього інтерв'ю. А я не хочу бути голослівним. (Посміхається.)

 

«Нове керівництво відразу запровадило редакційну політику рівновіддаленності до всіх політичних сил»

 

Ви згадали за цифрову ліцензію. Про такі плани ZIK говорив торік і Дмитро Добродомов в інтерв'ю «Детектор медіа». Ви хочете здобути місце в регіональному чи загальнонаціональному цифровому мультиплексі? Протягом року про конкурси на цифрові частоти від Нацради нічого не чути, а тим часом є телеканали, які продаються. З ким ведете переговори про можливе придбання телекомпанії з ліцензією?

ZIK планує здобути місце в загальнонаціональному цифровому мультиплексі. Незабаром я зможу «Детектор медіа» дати повну відповідь на це питання. А поки, даруйте, не хочу випереджувати події.

 

Які плани в медіахолдингу з радіомовлення? ZIK уже брав в управління радіостанцію, але їй минула Нацрада анулювала ліцензію через те, що та не встигла протягом року освоїти частоту й запізнилася на кілька тижнів чи днів. ZIK знову планує купувати якісь радіоактиви? Чому медіахолдинг не брав участі в останньому конкурсі Нацради на радіочастоти?

Очевидно, плани купувати радіоактиви були в колишнього керівництва. У нового керівництва таких планів немає. Тому й медіахолдинг ZIK не брав участі в останньому конкурсі Нацради на радіочастоти.

 

У червні ZIK публічно повідомив про свій конфлікт із колишнім генеральним директором Дмитром Добродомовим за бренд «Народний контроль», під яким пан Добродомов розбудовує нову партію. На якій зараз стадії ваші правові суперечності? Кому все-таки де-юре належить торгова марка «Народний контроль»?

Наразі справа розглядається в судах. І ми впевнені в своїй правоті. Будемо доводити її всіма наявними законними правовими методами та засобами.

 

Нам доводилося чути думку львівських колег, що Дмитро Добродомов використав телеканал ZIK у власних політичних цілях під час виборчої кампанії. Чи є на каналі відчуття такої «використаності»? Які зараз відносини в каналу і пана Добродомова?

Зі своїм приходом на ZIK нове керівництво відразу запровадило редакційну політику рівновіддаленності до всіх політичних сил. Це, на мій погляд, врятувало нашу репутацію. А щодо того, які зараз відносини між телеканалом і Дмитром Добродомовим... Поширенням заяви від телеканалу ZIK про конфлікт довкола бренду «Народний контроль» ми публічно розійшлися.

 

Нині Дмитро Добродомов заявив про плани йти в мери Львова. Як буде ZIK висвітлювати місцеві вибори?

Об'єктивно. Наша редакційна політика рівновіддаленості до всіх політсил не зазнала змін.

 

Фото надані прес-службою каналу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4020
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду