Завтра Держкіно може переглянути рішення щодо серіалу «ФЕС» каналу «Україна» (+ коментарі експертів)

Завтра Держкіно може переглянути рішення щодо серіалу «ФЕС» каналу «Україна» (+ коментарі експертів)

1 Липня 2015
2374
1 Липня 2015
19:49

Завтра Держкіно може переглянути рішення щодо серіалу «ФЕС» каналу «Україна» (+ коментарі експертів)

2374
Завтра Держкіно може переглянути рішення щодо серіалу «ФЕС» каналу «Україна» (+ коментарі експертів)
Завтра Держкіно може переглянути рішення щодо серіалу «ФЕС» каналу «Україна» (+ коментарі експертів)

Завтра, 2 липня, у Державному агентстві України з питань кіно має відбутися засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, де може бути переглянуто рішення про видачу телеканалу «Україна» прокатного посвідчення серіалу «ФЕС» («Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань»), який є переробленою версією російського серіалу «Слід», забороненого для трансляції в Україні. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

 

За його словами, засідання експертної комісії не є відкритими для преси, аби не чинився тиск на експертів. Рішення експертної комісії в разі його ухвалення одразу буде оприлюднено, зауважив пан Іллєенко.

 

«Детектор медіа» поцікавилася в кількох гравців українського телевізійного ринку, як би вони чинили на місці Держкіно та як вони ставляться до практики переробки/адаптації російського продукту та отримання прокатного посвідчення вже як на український продукт. Один з наших респондентів відмовився від коментарів, оскільки його продакшн співпрацює і з каналом «Україна», і з Держкіно, тож він не хоче коментувати делікатну й суперечливу ситуацію.

 

Продюсер групи компаній Film.ua Ірина Костюк вбачає в історії довкола серіалу «Слід» суто протистояння двох телевізійних груп - «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна». «Я в цій ситуації бачу виключно розборки між телегрупами. І це триватиме й далі, але не стільки в інтересах ринку чи розвитку українського виробництва, скільки в інтересах кожної групи по окремості», - наголосила вона. Коментувати практику переробки російського продукту і видачу йому прокатного посвідчення пані Костюк не може, не переглянувши українську версію серіалу, адже необхідно побачити, яким чином перероблено проект.

 

Генеральний директор виробничої компанії Pro TV Віктор Приходько звернув увагу на те, що адаптація іноземних форматів - це міжнародна практика, втім, у випадку із серіалом «Слід» не йдеться про адаптацію. «Зйомка форматів - це міжнародна практика, нічого поганого в даному разі немає, крім країни-агресора, а це вже політика. Але питання в тому, що насправді це не адаптація. Просто у матеріал вставили київські плани і спробували обійти закон. Якби вони перезняли «Слід» від початку до кінця, це ні в кого не викликало б запитань, крім американців, у яких росіяни вкрали «Слід», не придбавши ліцензію CSI», - зазначив пан Приходько.

 

«Детектор медіа» також очікує на коментар народного депутата Вікторії Сюмар - автора поправки до закону «Про захист інформаційного телерадіопростору України», яка заборонила не лише фільми й серіали, що пропагують органи держави-агресора, а й будь-які російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2015 року.

 

Пані Сюмар натомість написала репліку у Facebook, у якій заявила, що Держкіно має виконувати ухвалені Радою закони: «Країна, яка не хоче виробляти свій культурний та інформаційний продукт, не хоче, насправді, виробляти нічого. Навіть зброя не має сенсу, якщо людям незрозуміло навіщо їм власна країна, якщо можна жити в чужому культурному та інформаційному просторі. Це до дискусії про про заборону російських серіалів і необхідності стимулювання свого виробництва. Якщо ми хочемо реальної незалежності - маємо створити свій національний інформпростір, а не забивати голови російською низькопробною попсою. Завдання Ради - прймати відповідні закони, завдання відповідних органів, того ж Держкіно, їх виконувати, а не заробляти на дрібному шулерстві з додаваннями до російських серіалів кількох кадрів, знятих в Києві, аби їх визнавати "українськими". Українське - вироблене в Україні, базоване на українських цінностях, орієнтоване на українського глядача. Варто пам"ятати кожному чиновнику, включно з Держкіно: питання не про серіали, питання про бути чи не бути незалежній Україні. Бо як не зробимо цього зараз, то не зробимо вже ніколи. В це варто вкластися, це - внесок в свою країну. Даруйте за пафос...»

 

 

Нагадаємо, 24 червня генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Держкіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

У відповідь Держкіно повідомило, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС». Водночас відомство визнало, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, підзаконний акт для усунення яких розробляється. Разом з тим Держкіно за зверненням правовласника скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на російський телесеріал «Слід».

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко пояснив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. За його словами, телекомпанія провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко вважає, що Держкіно перегляне свою позицію щодо видачі прокатного посвідчення переробленому серіалу «Слід». Інакше це стане прецедентом «дешевого переформатування».

 

Народний депутат, співавтор законопроекту «Про захист інформаційного телерадіопростору України» Микола Княжицький вбачає в діях каналу «Україна» спробу обійти закон і порушення цього закону.

 

Письменник і сценарист Андрій Кокотюха наголошує: треба просто спробувати відмовитися від забороненого російського інтелектуального продукту у будь-якому вигляді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду