Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)

Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)

25 Червня 2015
3340

Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)

3340
Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)
Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко заявив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. Про це він повідомив 25 червня на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, відповідаючи на запитання голови Нацради Юрія Артеменка щодо звинувачень в отриманні прокатного посвідчення на серіал «Фактологічна експертна служба», який є переробленим серіалом «Слід».

 

Він послався на офіційну позицію холдингу «Медіа Група Україна», оприлюднену напередодні увечері в агентстві «Інтерфакс-Україна». За його словами, телекомпанія зокрема провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

«Також додатково була перейменована спочатку вигадана детективна структура - назва нового детективного кіносеріалу: «Фактологічна експертна служба» (ФЕС). Звертаємо увагу, що ця вигадана міжнародна структура не має ніякого відношення до будь-яких силових органів РФ. Фільм ніяк не пов'язаний з політикою і пропагандою - це детективний серіал про розкриття складних злочинів, в якому ідеології не більше, ніж в американському серіалі CSI. Дія нового детективного серіалу відбувається в Україні», - розповів пан Лященко. Він додатково підкреслив у відповіді Нацраді, що серіал «Слід» ніколи й не був пропагандистським, бо розповідав про вигдану структуру.

 

Пан Лященко наголосив, що детективний серіал «ФЕС» пройшов всі експертні процедури Державного агентства з питань кіно після вступу в силу закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який забороняє частину російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм. Нагадаємо, цей закон набув чинності 4 червня. За словами пана Лященка, серіал «ФЕС» отримав прокатне посвідчення «в повній відповідності з чинним українським законодавством». «Це було не одноосібне рішення, а рішення експертної комісії», - підкреслив він.

 

Водночас ані пан Лященко, ані юрист «Медіа Група Україна» Євген Буцан у коментарях журналістам не змогли уточнити, який індекс вікової аудиторії в прокатному посвідченні має серіал «ФЕС». Він також не зміг уточнити, який продакшн здійснював перезйомку серіалу «Слід».

 

Пан Лященко пояснив журналістам, що мав на увазі, говорячи про франшизу: «Франшиза означає, що купується достатньо великий обсяг прав, авторських прав, робочих матеріалів, купуються права на його виробництво, перемонтаж, зміну графіки і так далі. Фактично купується право на повну переробку».

 

Нагадаємо, 24 червня на прес-конференції генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна».

 

«Насправді ж це старий серіал, у якому було дознято декілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без знаків розрізнення. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною, у новій назві заявлена фактологічна. Тобто це якась квазісилова структура, але за суттю своєю це абсолютно російський серіал», - зазначив пан Ткаченко.

 

Він також пообіцяв подавати скаргу до Держкіно, а за відсутності реакції - судитися. На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

Держкіно заявляє, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі державного посвідчення на право демонстрації і розповсюдження (прокатного посвідчення) телесеріалу «ФЕС».

 

«Під час прийняття рішення про видачу згаданого прокатного посвідчення не було порушено жодної норми чинного законодавства України й дотримано всіх передбачених для таких випадків процедур, включно з переглядом зазначеного серіалу Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Оскільки Держкіно є центральним органом виконавчої влади, воно діє виключно в межах повноважень, визначених законом. Жодних правових підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС» у Держкіно не було», - йдеться в заяві відомства.

 

Водночас Держкіно визнає, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, законодавчий акт для усунення яких розробляється.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду