«1+1 медіа» викрила Держкіно та канал «Україна» у видаванні російського серіалу «Слід» за український

«1+1 медіа» викрила Держкіно та канал «Україна» у видаванні російського серіалу «Слід» за український

24 Червня 2015
7758

«1+1 медіа» викрила Держкіно та канал «Україна» у видаванні російського серіалу «Слід» за український

7758
«1+1 медіа» викрила Держкіно та канал «Україна» у видаванні російського серіалу «Слід» за український
«1+1 медіа» викрила Держкіно та канал «Україна» у видаванні російського серіалу «Слід» за український

Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». Про це генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко повідомив на прес-конференції 24 червня.

 

Серіал «Слід» декілька років транслював канал «Україна». Пан Ткаченко повідомив, що інформацію про надання прокатного посвідчення в телефонній розмові йому  підтвердив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко. Він пояснив видачу посвідчення тим, що формальні ознаки серіалу відповідали законодавству про кінематографію: країна-виробник - Україна, рік виробництва - 2015-й. За даними пана Ткаченка, серіал нібито вироблений каналом «Україна».

 

«Насправді ж це старий серіал, у якому було дознято декілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без знаків розрізнення. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною, у новій назві заявлена фактологічна. Тобто це якась квазісилова структура, але за суттю своєю це абсолютно російський серіал», - зазначив пан Ткаченко.

 

«Детектор медіа» з власних джерел на каналі «Україна» теж стало відомо, що канал займається «адаптацією» російських серіалів до нещодавніх змін до законодавства, які заборонили серіали й фільми, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, а також російські серіали й фільми, вироблені після 1 січня 2014 року.

 

Гендиректор «1+1 медіа» також висловив обурення вчинком Держкіно. Олександр Ткаченко заявив, що сьогодні ж подаватиме скаргу до Держкіно, а в разі, якщо на неї не буде реакції, медіагрупа готуватиме судовий позов проти державної установи.

 

«Це не просто плювок у бік нещодавно прийнятого закону («Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». - ТК), це похоронний дзвін над можливістю народження власної індустрії серіалів. Можливо, за формальними ознаками, російський серіал, «загорнутий» в українську назву, може відповідати ще недовершеному закону, але по суті - це кричущий випадок подвійних стандартів, які застосовує керівництво Держкіно. Один раз ухваливши таке рішення, пан Іллєнко відкриває ящик Пандори, що перетворить на пусту фікцію його власні тези про необхідність розвивати українську індустрію кіно і серіалів», - прокоментував пан Ткаченко.

 

На запитання, чи є в нього союзники, пан Ткаченко відповів: «Я вчора мав приватні розмови з представниками двох інших каналів щодо цієї історії. Почув різні точки зору. Одна: "Ну если такие правила, мы будем играть по ним". А друга: "Ми вас, можливо, підтримаємо, але ще маємо подумати"».

 

Він нагадав, що з часу ініціювання «1+1 медіа» відмови від російських серіалів, що прославляють силові структури, армію та спецпризначенців до прийняття відповідного закону минуло більше року. «Тільки зараз наші телеканали почали запускати власні проекти та серіали, і все це одним таким вчинком Держкіно може бути зупинено, і ми повернемося до того, що мали попередні 20 років», - акцентував пан Ткаченко.

 

«Детектор медіа» звернеться за коментарями до Держкіно та телеканалу «Україна».

 

Нагадаємо, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко водночас заявив, що під заборони згідно із законом щодо захисту інформаційного телерадіопростору України не підпадають фільми й серіали, вироблені у копродукції з Україною.

 

Тим часом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила певні проблеми з контролем за виконанням телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». У процесі моніторингу Нацрада зіштовхнулася з неможливістю визначити з ефіру дату виробництва серіалів, що транслюються на українських каналах. Також Нацрада виявила серіал героєм якого є працівник Міністерства внутрішніх справ СРСР, але цей орган СРСР не входить до переліку тих, які заборонено популяризувати.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду