Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»

Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»

24 Червня 2015
4447

Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»

4447
Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»
Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»

Державне агентство України з питань кіно заявляє, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі державного посвідчення на право демонстрації і розповсюдження (прокатного посвідчення) телесеріалу «ФЕС». Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Держкіно у відповідь на заяву генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, що Держкіно видало прокатне посвідчення серіалу «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань», який є переробленим російським серіалом «Слід», що раніше транслювався на каналі «Україна».

 

«Під час прийняття рішення про видачу згаданого прокатного посвідчення не було порушено жодної норми чинного законодавства України й дотримано всіх передбачених для таких випадків процедур, включно з переглядом зазначеного серіалу Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Оскільки Держкіно є центральним органом виконавчої влади, воно діє виключно в межах повноважень, визначених законом. Жодних правових підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС» у Держкіно не було», - йдеться в заяві відомства.

 

Водночас Держкіно визнає, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини. Для їх усунення Держкіно ініціювало розробку і прийняття підзаконного акту, який би встановлював чіткі критерії для визначення фільмів, вироблених фізичними чи юридичними особами держави-агресора, за «максимально прозорою й зрозумілою бальною системою». За такою системою кожному фільму нараховуються бали за об'єктивними показниками (громадянство авторів, виконавців та ключових членів знімальної групи фільму, місця основних зйомок та робіт монтажно-тонувального періоду тощо) і при певній їх сукупній кількості визначається країна виробництва фільму чи його статус як продукту спільного виробництва.

 

«Крім того, нагадуємо, що ще із серпня минулого року Держкіно з власної ініціативи дуже уважно й прискіпливо ставилося до питання допуску російського продукту на українські екрани. Свідченням цьому є офіційна відмова у видачі, а також анулювання прокатних посвідчень майже 400 фільмам і серіалам російського виробництва за неповний рік такої роботи», - йдеться в заяві Держкіно.

 

Держкіно запевняє, що готове забезпечити «об'єктивний і прозорий розгляд» будь-яких скарг чи претензій щодо виданих прокатних посвідчень із залученням широкої громадськості.

 

Нагадаємо, 24 червня на прес-конференції Олександр Ткаченко заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». Він дізнався про отримання прокатного посвідчення 23 червня. У телефонній розмові з паном Ткаченком цю інформацію підтвердив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

 

Пан Іллєнко пояснив пану Ткаченку видачу посвідчення тим, що формальні ознаки серіалу відповідали законодавству про кінематографію: країна-виробник - Україна, рік виробництва - 2015-й. За даними пана Ткаченка, серіал нібито вироблений каналом «Україна». «Насправді ж це старий серіал, у якому було дознято декілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без знаків розрізнення. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною, у новій назві заявлена фактологічна. Тобто це якась квазісилова структура, але за суттю своєю це абсолютно російський серіал», - зазначив пан Ткаченко.

 

Він пообіцяв подавати скаргу до Держкіно, а за відсутності реакції - судитися. На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

На тій же прес-конференції перший заступник голови Держкіно Андрій Ящишин запевнив, що агентство розбереться із ситуацією навколо видачі прокатного посвідчення серіалу «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань». Він також повідомив, що планується зміна експертної комісії Держкіно з питань розповсюдження та демонстрування фільмів.

 

Як відомо, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко водночас заявив, що під заборони згідно із законом щодо захисту інформаційного телерадіопростору України не підпадають фільми й серіали, вироблені у копродукції з Україною. 

 

Тим часом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила певні проблеми з контролем за виконанням телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». У процесі моніторингу Нацрада зіштовхнулася з неможливістю визначити з ефіру дату виробництва серіалів, що транслюються на українських каналах. Також Нацрада виявила серіал героєм якого є працівник Міністерства внутрішніх справ СРСР, але цей орган СРСР не входить до переліку тих, які заборонено популяризувати.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду