Волонтери розпочали у Волновасі випуск газети «Східний фронт»

Волонтери розпочали у Волновасі випуск газети «Східний фронт»

23 Червня 2015
3003
23 Червня 2015
13:35

Волонтери розпочали у Волновасі випуск газети «Східний фронт»

3003
Волонтери розпочали у Волновасі випуск газети «Східний фронт»
Волонтери розпочали у Волновасі випуск газети «Східний фронт»

Волонтерська група «Солдатська пошта» ініціювала випуск газети «Східний фронт» для 72-ї окремої механізованої бригади (ОМБР) у місті Волноваха Донецької області. Про це «Детектор медіа» повідомила керівник волонтерської групи Олена Мокренчук, підтвердивши інформацію, поширену у Facebook.

 

Наразі вийшло два випуски 4-сторінкової газети.

 

«Ідея робити таке видання для бійців лунала від самого початку війни. Але спочатку не було кому цим займатися, та й гроші на друк необхідні. Ми зверталися із цим питанням і до місцевої влади, і до депутатів. Усі підтримували ідею, але тільки на словах. І от нещодавно новий комбриг 72-ї ОМБР Андрій Соколов дав добро на запуск нашої газети», - розповіла «Детектор медіа» пані Мокренчук.

 

Волонтерка сама родом з Донеччини. Працювала як журналіст у місцевих ЗМІ, публікувалася в центральних виданнях, очолювала ІА Alfa Press.

 

У газеті «Східний фронт» Олена Мокренчук є водночас журналістом і редактором. Над випуском видання працюють ще три особи - верстальник, збирач віршів та анекдотів (солдати 72-ї ОМБР) та офіцер, який стежить, щоб у виданні виходила інформація, яка не нашкодить перебігу АТО.

 

«Ми пишемо переважно про наших військових і епізоди війни, про які досі було мало відомо. Скажімо, у нас є рубрика "Представлені до нагороди". Ми публікуємо там інформацію про нагороджених і завдяки чому вони отримали відзнаку. Вояки ж ЗСУ не афішують свої перемоги здебільшого. Про деякі бої ЗМІ нічого не повідомляли. Скажімо, танковий бій 14 лютого. Це подія, яка визначила подальший хід війни. Тепер про це вже можна говорити, це нікому не нашкодить», - розповіла редактор.

 

У газеті публікується поезія, аби підтримати військових і нагадати, що їх люблять та чекають у тилу.

 

Газета виходить щотижня (у понеділок) тиражем в 1 тис. примірників, але планується збільшення накладу до 3 тис. «Перше число газети надрукували безкоштовно, за друге волонтери заплатили 600 грн. Надалі газету «Східний фронт» фінансуватиме 72-га ОМБР», - повідомила вона.

 

Редактор розповіла, що частина накладу передається цивільним мешканцям, які потерпають від нестачі інформації. «Вони зверталися до нас, просили хоч якусь інформацію про те, що відбувається надати. Там транслюються лише російські канали, а десь узагалі немає світла», - додала пані Мокренчук.

 

Редактор запрошує журналістів допомогти у створенні контенту для газети.





 

Нагадаємо, в березні вийшов перший пробний номер щотижневої газети «Фронт. Тижневик захисників України» для бійців, які перебувають у зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Над проектом на волонтерських засадах працює група журналістів і волонтерів, серед яких - Олег Базар, Сергій Тихий, Катерина Сліпченко, Юрко Космина, Виталій Портніков та інші.

 

У липні минулого року почала виходити газета для військових у зоні АТО «Україна єдина», запуском якої керував теперішній міністр інформаційної політики України Юрій Стець (тоді - керівник Управління інформаційної безпеки Національної гвардії). Наразі газета припинила вихід, але пан Стець обіцяє відновити його.

 

У серпні минулого року у Дніпропетровську стартував вихід бюлетеня «Народ і армія». Це спільний проект Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, редакцій газет «Зоря» та «Вісті Придніпров'я», видавничого дому «Кераміст».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду