Нацрада призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» та відключеним ним 1 квітня 12 мовникам

Нацрада призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» та відключеним ним 1 квітня 12 мовникам

2 Квітня 2015
3937

Нацрада призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» та відключеним ним 1 квітня 12 мовникам

3937
Нацрада призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» та відключеним ним 1 квітня 12 мовникам
Нацрада призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» та відключеним ним 1 квітня 12 мовникам

2 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки провайдера цифрового телебачення «Зеонбуд» і відключених ним 1 квітня 12 загальнонаціональних і регіональних телеканалів з метою з'ясувати обставини цього вимкнення.

 

За даними моніторингу Нацради, 1 квітня «Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також дев'ять регіональних: ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне), ТРК «Відікон» (Суми), ТРК «Горизонт» (Харків) і «Херсон плюс» (Херсон).

 

З пропозицією призначення перевірок на засіданні виступив член Нацради Владислав Севрюков: «Усі в курсі того, що "Зеонбуд" 1 квітня відключив низку телеканалів. Є різні думки з цього приводу, різні коментарі. Щоб з'ясувати всі обставини, є пропозиція призначити позапланову перевірку саме з приводу цих відключень. І далі ми будемо визначатися, як реагувати».

 

Більш жорстку реакцію на дії «Зеонбуду» запропонував член Нацради Олег Черниш: «Я пропоную зобов'язати "Зеонбуд" протягом 24 годин привести діяльність у відповідність до умов ліцензії, і якщо компанія цього не зробить, ми маємо право звернутися до суду про анулювання ліцензії компанії за невиконання розпорядження Національної ради».

 

Голова Нацради Юрій Артеменко розповів, що 1 квітня телефоном хотів запросити представників «Зеонбуду» на засідання, щоб вони висловили свою позицію. Але компанія вирішила висловитися через прес-службу. В повідомленні прес-служби також згадувалося про те, що «Зеонбуд» 13 березня письмово поінформував Національну раду про свій намір вимкнути низку каналів, які не платять за його послуги, але не отримав відповіді Нацради. «Дійсно, ми отримали лист 13 березня, але за законом у нас є місяць на відповідь. Утім, цей лист носив більше інформаційний характер: "ми збираємося відключати"», - розповів він.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк застеріг колег від ухвалення рішення, запропонованого Олегом Чернишом: «Якщо ми приймемо рішення про відкликання ліцензії "Зеонбуду" і суд його підтримає, то всі розуміють, що наступного дня ми не будемо мати жодного каналу в цифрі. Зараз ми розглядаємо питання про припинення мовлення декількох каналів, а якщо відкличемо ліцензію - не буде жодного каналу». Він також звернув увагу, що в такій ситуації всі канали вирішать, що можуть не платити «Зеонбуду».

 

Але «Зеонбуд» сам став заручником ситуації, вважає Олег Черниш: «Рішення державних органів писалися під диктовку "Зеонбуду". Також усі пам'ятають, як підписувалися його угоди з мовниками. Те, що канали не платять - це стосунки двох суб'єктів господарювання. "Зеонбуд" повинен звертатися до суду й там вирішувати свої відносини з мовниками. А так, він є нашим ліцензіатом і має виконувати умови ліцензії».

 

До того ж, на думку Олега Черниша, «Зеонбуд» мав звернутися із заявами до Нацради про вилучення зі своїх ліцензій телеканалів, що припинили мовлення (Xsport і БТБ).

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко підтримав пропозицію Владислава Севрюкова про призначення перевірки, оскільки «це непросте питання». Він звернув увагу на те, що в листі «Зеонбуду» до Нацради від 13 березня провайдер якраз і запропонував регулятору виключити з його ліцензій телекомпанії, які не мовлять. «Що зробила Національна рада? Прийняла цей лист і жодного кроку не зробила ні назустріч "Зеонбуду", ні назустріч компаніям. Тому не треба говорити, що "Зеонбуд" нічого не робив», - підкреслив пан Ільяшенко.

 

Йому опонував Олег Черниш, який нагадав, що зміни до ліцензії вносяться не простим листом. А за даними апарату Нацради, заяви про переоформлення ліцензій «Зеонбуд» не подавав.

 

Григорій Шверк запитав у керівника юридичного управління Нацради Уляни Фещук, чи має можливість Нацрада змінити ліцензії «Зеонбуду» поки діють ліцензії цифрових мовників. Пані Фещук відповіла, що Нацрада може внести зміни до ліцензій «Зеонбуду», але водночас має ініціювати внесення змін до ліцензій мовників.

 

Також Уляна Фещук прокоментувала ініціативу Олега Черниша звернутися до суду щодо «Зеонбуду» : «Ми не можемо звертатися до суду про анулювання ліцензії за невиконання розпорядження Національної ради, бо ця норма статті 37 закону про телебачення і радіомовлення стосується тільки мовників. Щодо провайдерів ми можемо звертатися до суду виключно за систематичне порушення законодавства». «Але ж вони системно порушували», - зауважив Юрій Артеменко. «Вони це оскаржують», - нагадала пані Фещук.

 

Зрештою, під час голосування пропозиція Олега Черниша набрала три голоси (за - Катерина Котенко, Юрій Артеменко та Олег Черниш). За призначення перевірки «Зеонбуду» - всі сім голосів. Також усі одноголосно підтримали призначення перевірок 12 мовникам.

 

Пізніше на засіданні Нацради представник телеканалу Business повідомила, що відключення каналу було тимчасовим і протягом трьох годин ефір було відновлено. «Про відключення ми не знали, попереджень не було. Але ми одразу звернулися до "Зеонбуду", й оперативно протягом трьох годин ефір було відновлено. На сьогодні переговорний процес ведеться», - повідомила вона. Водночас вона не змогла пояснити, чому ефір пов'язаного з каналом Business телеканалу Dobro не відновлено.

 

За даними Нацради, також уже відновлено мовлення телеканалу «Вінтаж». Але, як пояснили на брифінгу члени регуляторного органу, перевірки призначено всім мовникам, які тимчасово чи нетимчасово були відключені 1 квітня.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 1 квітня о 5:30 ранку провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» вимкнув миколаївський регіональний телеканал «Так ТV». За словами керівництва каналу, це сталося без попередження та пояснення причин. Водночас у каналу є заборгованість перед «Зеонбудом» за послуги з розповсюдження цифрового сигналу.

 

Також 1 квітня «Зеонбуд» вимкнув рівненський регіональний телеканал «Ритм TV» (ТРК «Ритм»). За повідомленням каналу, це сталося без жодних попереджень і є порушенням умов чинного договору.

 

Згодом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з'ясувала, що загалом «Зеонбуд» 1 квітня відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне) і ТРК «Відікон» (Суми) (а вже 2 квітня на засіданні Нацрада повідомила уточнені дані про 9 регіональних каналів).

 

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» пояснив, що вимкнув телеканали, які мали найбільшу заборгованість за послуги з розповсюдження цифрового сигналу (понад 12 місяців). «Зеонбуд» просив цих мовників сплатити хоча б поточні платежі, оскільки сам зобов'язаний протягом квітня погасити власну заборгованість перед Концерном РРТ за обслуговування передавачів, інакше Концерн вимкне передавачі «Зеонбуду». 

 

Нагадаємо, що у 2014 році більшість телеканалів припинили платити «Зеонбуду» за послуги з розповсюдження сигналу в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 - у тому числі через завищені, на думку телеканалів, тарифи цифрового монополіста. Відтак, сам «Зеонбуд» перестав платити Концерну РРТ за обслуговування своїх передавачів.

 

23 березня Концерн РРТ попередив, що з 9:00 24 березня вимкне передавачі «Зеонбуду» через заборгованість провайдера. Але 24 березня передумав вимикати їх, оскільки «Зеонбуд» сплатив частину боргу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3937
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду