Розширення мережі кінотеатрів і збір з іноземних фільмів допоможуть зробити самоокупним українське кіно – експерти

Розширення мережі кінотеатрів і збір з іноземних фільмів допоможуть зробити самоокупним українське кіно – експерти

16 Лютого 2015
3497
16 Лютого 2015
22:07

Розширення мережі кінотеатрів і збір з іноземних фільмів допоможуть зробити самоокупним українське кіно – експерти

3497
Розширення мережі кінотеатрів і збір з іноземних фільмів допоможуть зробити самоокупним українське кіно – експерти
Розширення мережі кінотеатрів і збір з іноземних фільмів допоможуть зробити самоокупним українське кіно – експерти

Розширення мережі кінотеатрів, впровадження збору з кінопоказів і телетрансляції іноземних фільмів, створення Фонду кіно, який би розподіляв ці кошти, а також промотування українського кіно на телеекранах - ці заходи можуть допомогти українському кіно вийти на самоокупність. Про це говорили 16 лютого на прес-конференції кінорежисери Роман Балаян, Валентин Васянович, Михайло Іллєнко, Олесь Санін і Володимир Тихий.

 

Для реалізації цих заходів потрібні зміни до законодавства, пояснив Михайло Іллєнко. «Закони, що приваблюватимуть інвестиції, дозволять розширити кількість кінотеатрів», - навів приклад він.

 

Олесь Санін нагадав, що нині навіть успішний український кінопроект в Україні окупити неможливо. Нагадаємо, ігрова стрічка пана Саніна «Поводир» уже за перший вікенд побила рекорд прокату українського кіно, а за дев'ять тижнів показу, за даними Kino-Teatr.ua, зібрала 14,08 млн грн. Бокс-офіс, утім, так і не перевищив бюджету фільму, який становив 16,6 млн грн.

 

«Зі збільшенням кількості кінотеатрів і майданчиків для показу кіно, з розширенням можливостей легального показу українського продукту на екрані ми зможемо вийти в прогрес, - прокоментував пан Санін. - І в українському кіно стане можливою історія самоокупної моделі, як і співпраця у копродукції перш за все з країнами Східної Європи. А до Європи нам треба йти вчитися знімати кіно, й особливо - вчитися продавати».

 

 

Олесь Санін

 

Як акцентував Роман Балаян, в умовах скорочення фінансування і ситуації в країні, вітчизняне кіно знову опинилося у ситуації 1990-х. «Якщо за два-три місяці нові кінореформи не будуть прийняті, нам доведеться чекати ще п'ять років, адже зміниться парламент і закони, і  знову доведеться розпочинати все спочатку», - сказав кінорежисер.

 

Проте українські кінематографісти мають небагато лобістів у парламенті. «На сьогоднішній день мені невідомі народні депутати, за виключенням Миколи Княжицького, які би реально цікавилися кіногалуззю, - розповів у коментарі «Детектор медіа» продюсер Володимир Філіппов. - Є групка людей, які готові підтримувати заборону російських фільмів. І ця тема активно мусується».

 

Нагадаємо, що 10 грудня народні депутати Микола Княжицькій і Сергій Тарута зареєстрували законопроект № 1359 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії», яким передбачена фінансова підтримка вітчизняної кінематографії через запровадження збору за трансляцію фільмів, а також збільшення оподаткування державних лотерей. А 5 лютого Верховна Рада 259 голосами ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317 Миколи Княжицького і Вадима Денисенка), який забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні частини російських фільмів і серіалів (доки закон не підписано, з ухвалених поправок точно невідомо, які саме фільми заборонено).

 

Володимир Тихий у відповідь на запитання «Детектор медіа» підрахував, що кінематографістам варто було б заручитися підтримкою близько 20 народних обранців. «За такої умови можна було би сподіватися на законодавчі ініціативи щодо пільгового оподаткуванням, щодо утворення фонду кіно, який би міг спиратися на державну систему», - сказав режисер. Він розповів, що ініціативна група кінематографістів планує проводити галузеві зустрічі за участі депутатів. А щодо співпраці з телеканалами, кінорежисери сподіваються на ширші можливості зі стартом в Україні суспільного телебачення.

 

 

Володимир Тихий

 

Михайло Іллєнко відзначив активну учать у прес-конференції тележурналістів. На заході працювало понад 16 телеоператорів. «Дай бог, щоб це був початок нашого лобіювання, бо дуже довго від журналістів ми чули, що українського кіно нема, - сказав пан Іллєнко. - Можливо, наше лобі починається тут, а потім перекинеться на Верховну Раду і на уряд».

 

Валентин Васянович у коментарі «Детектор медіа» зауважив, що локомотивом розвитку кіногалузі є кіно: «Головне - знімати кіно. Це локомотив, і до нього вже підчепиться все решта  - кінопрокат, кінотеатри, кіностудії...». Для роботи творців, каже володар призу «Золота камера», необхідні закони, які б дозволяли наповнювати українські кінофонди.

 

Кінематографісти також нагадали, що за два місяці в Україні мають стартувати зйомки стрічки «Люксембург» Мирослава Слабошпицького, який на прикладі картини «Плем'я» уже довів значення своєї роботи для України. «Якщо від такого фільму доведеться відмовитися, для України це буде катастрофа», - сказав у коментарі «Детектор медіа» Володимир Тихий.

 

Акцентувати на нагальних питаннях і було метою кінематографістів, які вирішили спільно звернутися до журналістів, хоча й представляють різні естетичні платформи. «Аби вплинути на ситуацію, потрібен Кіномайдан, - пояснив Роман Балаян. - Напору самих кінематографістів не вистачить, а в Ніагарі мають об'єднатися й поціновувачі кіно, й журналісти, і критики».

 

«Детектор медіа»

Фото - з Facebook-сторінки Володимира Філіппова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду