Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 12–18 жовтня 2020 року

Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 12–18 жовтня 2020 року

29 Жовтня 2020
2734

Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 12–18 жовтня 2020 року

2734
Які кремлівські меседжі поширювались у медіа та соцмережах Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей.
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 12–18 жовтня 2020 року
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 12–18 жовтня 2020 року

У вересні-жовтні 2020 року протягом семи тижнів «Детектор медіа» проводить моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів у загальнонаціональних медіа та в регіональному медіапросторі восьми областей — Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. У кожній області ми аналізуємо онлайн-видання, новини телевізійних каналів, телеграм-канали та фейсбук-сторінки, що поширюють політичні новини. Готуючись до цього дослідження, експерти «Детектора медіа» склали перелік найпоширеніших дезінформаційних наративів, що трапляються в українських медіа та є суголосними з типовими меседжами кремлівської пропаганди. Методологію моніторингу та перелік типових наративів можна побачити тут. Щотижня на «Детекторі медіа» публікуватимуться окремо загальноукраїнський та регіональний звіти.

Попередні матеріали моніторингу: 5–11 жовтня, 28 вересня — 4 жовтня, 21–27 вересня, 14–20 вересня, 7–13 вересня.

  

Примітка: під «дезінформаційним наративом» у цьому моніторингу мається на увазі сталий набір тверджень або оцінок, який, на думку авторів моніторингу, загалом покликаний впливати на громадську думку, перебільшуючи або спотворюючи картину дійсності. Усі наративи з переліку є типовими для російських пропагандистських ЗМІ, тому в моніторингу фіксуються співзвучні з ними твердження та оцінки. Оскільки неможливо з’ясувати мотивацію тих чи інших журналістів, медіа або інших поширювачів медіаконтенту, автори моніторингу не стверджують, що вони займаються цілеспрямованою проросійською пропагандою, а лише констатують, що в їхніх матеріалах з’являються меседжі, тотожні або близькі до наративів Кремля.

Луганська область (вільна частина)

Цього тижня в медіа Луганщини вже не було мови про пожежі, але поїздка Віктора Медведчука до Москви стала приводом для пропагандистських постів у соцмережах. Найбільше (про)російських дезінформаційних наративів поширювали фейсбук-групи «Опозиційна Платформа — За Життя. Луганська область», «СЕВЕРОДОНЕЦК 24 | Север LIVE | SD LIVE», «Типичный Старобельск», а також група «Северодончане», де публікувалися меседжі, спрямовані проти Зеленського. Серед онлайн-видань відзначився проросійськими дезінформаційними наративами Ostrovok.lg.ua (цей сайт републікує матеріали проросійського видання «Страна.ua») та «6451».

Загалом протягом тижня (про)російські дезінформаційні наративи активніше просувалися у фейсбуку, а серед онлайн-видань вони з'явилися в тих кількох ЗМІ, які традиційно їх поширюють. Крім того, цього тижня у фейсбук-групах частіше поширювалися створені «ОПЗЖ» матеріали — в попередні тижні вони здебільшого залишалися в групі «Опозиційна Платформа — За Життя. Луганська область», а тепер їх поширювали в сєверодонецьких та старобільських міських групах.

Зовнішнє управління (дві публікації). Це інтерв’ю Вадима Рабиновича, народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя». Як і минулого тижня, він поширює фейк про британську військово-морську базу біля Миколаєва. «Скажите, пожалуйста, кто вам, вурдалакам, дал право торговать землей Украины?!», і далі: «Зеленая власть хочет сделать Украину ареной битвы Запада с Россией, чтобы украинцы сидели в подвалах и гибли под бомбами, а тем временем кто-то будет решать свои вопросы и продавать нашу страну под военные базы иностранцам».

У другому прикладі йдеться про вакцину від коронавірусу. «Кто реально управляет нашей страной?» — запитує заголовок на сайті Ostrovok.lg.ua. Відповідь — у його другій частині: «Посольство США прямым текстом запретило Украине покупать российскую вакцину». «Нардеп Ринат Кузьмин уверен, что США планируют испытать на украинцах свою вакцину. "Вся независимость как на ладони”», — читаємо в тексті, заснованому на маніпуляції, адже насправді посольство США лише переказало у своєму фейсбук-повідомленні слова міністра охорони здоров’я України Максима Степанова.

Зеленський обманув виборців (три публікації). Це один матеріал, опублікований Ростиславом Дубовим з «ОПЗЖ» й поширений тричі. У ньому стверджують, що Зеленський відгородився від мешканців Донбасу й має піти у відставку: «Зеленский должен перестать манипулировать своими "предвыборными обещаниями" и обманывать людей — одно дело играть Президента, другое дело быть им! Сыграл на 5, а сработал пока на единицу!»

Медведчук — надія України (вісім публікацій). Ресурси «ОПЗЖ» працювали активніше цього тижня з темами медицини та освіти. «Ни прошлой, ни нынешней власти не нужны образованные граждане. Им нужна дешевая и бесправная рабочая сила. К тому же, людей можно еще и "экспортировать" за рубеж, чтобы зарабатывая тяжким трудом на плантациях…» — йдеться в одному з матеріалів, поширених у фейсбуку. «Одна из главных задач партии  добиться отмены губительной медицинской реформы», — в іншому.

Медведчук був у Путіна й добився того, щоби Росія зняла санкції з Рубіжанського картонного заводу, — такий головний привід для радості у проросійських ресурсах області. Наприклад, у відео каналу NewsOne, поширеному пресслужбою Медведчука, а потім — міськими групами, процитовані слова Путіна: «Мы готовы к восстановлению полноформатного взаимодействия с украинскими партнерами. Давайте будем считать, что это первый шаг и жест доброй воли с нашей стороны». «Виктор Медведчук заложил прочный фундамент для восстановления Рубежного, Луганщины, Донбасса и Украины», — каже Ростислав Дубовий, пророкуючи відродження Рубіжного та всієї області просто від цього дня. Це відео поширили в кількох міських групах. У цьому ж відео Олександр Колтунович, нардеп від «ОПЗЖ», говорить: «Це стимулювання національної економіки і подолання рецесії, яка у нас тягнеться з 2014 року», — тут можна відзначити мотиви іншого (про)російського дезінформаційного наративу «Майдан  це помилка», адже економічну кризу в проросійських медіа традиційно пов’язують із Революцією гідності, а не з російською агресією.

Україна — недодержава (сім публікацій). У згаданому вище інтерв’ю Вадим Рабинович говорить не лише про зовнішнє управління, а й про те, що ми «знову вляпались», і «Зеленский ведет Украину к катастрофе, продавая все, не понимая, чем он занимается». «Эпидемия, карантин и экономический кризис, помноженные на бездарность и непрофессионализм власти, усилили проблему безработицы. [...] Миллионы наших граждан даже в период эпидемии ищут любую возможность, чтобы уехать за рубеж в поисках работы», — нагнітають в іншому дописі.

Іншого спрямування дописи в групі «Северодончане». Тут критикують Зеленського, але так, що критика створює картину недодержави загалом, наприклад: «"Укроборонпром"  банкрут, "Південмаш"  банкрут, "Укрзалізниця" — банкрут, "Нафтогаз"  банкрут, "Енергоатом"  банкрут, "Ексімбанк" —— банкрут, Мінохорони здоров’я  без грошей, Пенсійний фонд  без грошей. Ще ніхто так цинічно не мародерив, як ці зелені вилупки». Публікували тут також і пародію на Зеленського від російського коміка Максима Галкіна. І стверджували, що президент зганьбив Україну: «Дав интервью ВВС, Зеленский опозорил Украину на весь мир. Теперь это стыд мирового масштаба». А лисичанське видання «6451» натякає на те, що Україна провалила боротьбу проти коронавірусної епідемії, як і всі інші важливі напрямки: «Если сложить все пазлы, то новость нужно читать снизу вверх. Количество тестов увеличат, показатели заболевших вырастут, запретят посещения общественных мест и проведение массовых мероприятий, увеличат штрафы и закроют молодёжь по домам, выборы под угрозой срыва, устраивать акции протеста некому. Анализируем и делаем выводы».

Україну врятує дружба з Росією (шість публікацій). Джерелом цього наративу є ресурси «ОПЗЖ», а інфоприводом — поїздка Медведчука в Кремль. Наприклад, новина, що Путін підтримав зняття санкцій з трьох українських підприємств (публікація).

«Уже многие  украинские политики осознают разрушительный эффект для экономики нашей страны от разрыва связей с Россией, среди них  Виктор Медвечук», — пишуть у цьому дописі у групі «ОПЗЖ». Публікацію, де Дубовий говорить про відновлення економічних зв’язків з Росією як про єдиний «здоровий глузд», кілька разів поширювали в міських групах (у сєверодонецькій та старобільській).

Лисичанський сайт «6451» опублікував результати телефонного опитування: «На вопрос о том нужно ли покупать вакцину против коронавируса в России либо ждать пока ее начнет производить какая-либо другая страна, почти 60% респондентов заявили, что Украина должна покупать вакцину в России», і далі: «Кроме того, 58,6% опрошенных считают очень вредным или скорее вредным ратификацию Украиной кредитного соглашения с ЕС». Сама постановка питання маніпулятивна, адже вакцину в Росії неможливо купувати, поки вона не пройде тестування — як і в будь-якій іншій країні.

«6451» непрямо звинувачує владу в пожежах на території області: респонденти вуличного опитування всі як один повторюють, що їх «хочуть випалити», що пожежі вигідні владі, «щось їм від нас треба, але нічого не вийде в них, не випалять вони нас». Про зв’язок пожеж на Луганщині з обстрілами з окупованих територій у публікації не згадують, і «їх» не називають, тож у разі чого можна вдати, що йшлося про сепаратистів.

Дніпропетровська область

Цього тижня в медіа Дніпропетровщини побільшало закидів на адресу президента Зеленського, який, мовляв, обманув своїх виборців. Імовірно, це пов’язано з посиленням передвиборчої конкуренції між «Слугою народу» та місцевими проросійськими політсилами, зокрема у Кривому Розі. Тож у програмі «За гранью» на «Першому міському телеканалі» на адресу Зеленського пролунали слова «лжец, предатель и трус». Канал присвятив уже кілька випусків проєкту компроматові на криворізьких кандидатів від «Слуги народу».

У цьому ж дусі висловлюється й ведуча програми «Не сьогодні» на «Дніпро-TV» Наталія Власова: «Он имеет подконтрольное монобольшинство, кабмин и силовиков. Что мешало ему исполнить предвыборные обещания?». Власова, яка на попередній роботі обслуговувала потреби криворізької міської влади, а тепер допомагає міській владі Дніпра, пояснює, що Зеленський і його команда розвалюють державні інституції. А також стверджує: «Миллионник, город Днепр, не получил никакой помощи от центральной власти». Це один із звичних наративів проросійських медіа, який у цьому випадку ситуативно взяла на озброєння команда дніпровського мера Бориса Філатова: центр не дбає про регіони — регіони не слухають центр.

Також лояльна до міської влади Дніпра газета «Наше місто», обґрунтовуючи твердження про обман виборців, звернулась до лікаря Євгена Комаровського, який «подчеркнул, шансов выполнить свои предвыборные обещания у Зеленского уже нет. Причина, по которой попытка президента реализовать свои обещания обернулась полным провалом, по словам Комаровского, кроется в провальной кадровой политике». А видання «Днепр. Главное» поширило відео, в якому російський гуморист Максим Галкін висміяв опитування Зеленського. Це відео поширювали практично всі загальноукраїнські проросійські ресурси як із пулу Медведчука, так і ближчі до колишнього оточення Януковича.

«Медиа-КР #КривойРог» у своєму «Топ-5 главных новостей недели» пояснює, що і президент, і його партія обманули виборців: «Когда юзики полтора года ничего не делают, президент не выполняет обещания и откровенно забил на город, а кандидатом в мэры идет несамостоятельный слуга олигарха Шевчик, иного результата было бы глупо. И как думаете, как решили исправить данную ситуацию "зеленые гении"? Может в турборежиме начали выполнять свои обещания, или еще что-то адекватное? Да хрен там».

Цей же ресурс, доводячи неспроможність України на міжнародному рівні, висміює те, що Зеленський вручив президенту Туреччини нагороду й подякував: «Зеленский расхвалил Турцию за многолетний прием украинских туристов". Еще раз. Президент страны, благодарит другую страну, курортную на секундочку, за то, что та принимает туристов из его страны. Это вообще лабуда».

Загалом найчастіше проросійські наративи у медіа Дніпропетровщини трапляються в матеріалах, мета яких — не заохотити виборців підтримувати проросійські політсили, а радше відохотити їх голосувати за «Слугу народу» та підтримувати президента Зеленського.

Харківська область

Головним джерелом проросійської дезінформації залишається «Новостное агентство “Харьков”», яке протягом тижня випустило 21 матеріал з елементами кремлівської пропаганди. На відміну від відносно поміркованих ресурсів місцевих проросійських політиків, які зосередились перед виборами на конструктивних і комунальних мотивах, «агентство» грубо й відверто маніпулює на найдражливіших для України темах. Зокрема тут вийшло п’ять пропагандистських матеріалів про Крим:

Кожна з цих новин закінчується абзацом із кремлівським трактуванням анексії Криму: «Напомним, Крым воссоединился с Российской Федерацией в 2014 году, когда на территории полуострова прошел референдум. Во время голосования абсолютное большинство крымчан (более 97%) подтвердило желание войти в состав России. В свою очередь российский лидер Владимир Путин заявил, что вопрос принадлежности Крыма закрыт навсегда».

Ще одна постійна тема публікацій «агентства» — війна на Донбасі, яку тут називають громадянською. Автори матеріалів прогнозують неминучу втрату Україною окупованих територій: «Погребинский указал на неминуемую потерю Украиной территории Донбасса», «Ищенко оценил слова Зеленского про Донбасс: "Это крик отчаяния"» («Известный украинский политический эксперт Ростислав Ищенко прокомментировал заявление президента Украины Владимира Зеленского о Гражданской войне в Донбассе. Ищенко заметил, что подобные слова украинского лидера фактически являются неким криком отчаяния»). Також маніпулятори стверджували, що Україна не враховуватиме позицію мешканців окупованих територій у вирішенні їхнього майбутнього: «Без права выбора: Украина намерена решить судьбу Донбасса без жителей ЛДНР» («Киев в очередной раз намерен решить судьбу Донбасса без его жителей»), і що українські війська збираються перейти в наступ: «Генерал ВСУ уверяет, что Украина тайно готовится к штурму Донбасса» («Вооруженные силы Украины могут начать наступление на Донбасс в любой момент, если президент Владимир Зеленский поставит такую задачу перед армией»).

Загалом наративи, які поширює «агентство», не синхронізовані з риторикою «ОПЗЖ», але дещо спільне є — зокрема наголос на «зовнішньому управлінні». Наприклад, «Минский эксперт рассказал, в чем разница между Белоруссией и Украиной» («Нынешние киевские власти полностью отдали суверенитет Украины западным странам, которые не только выкачивают полезные ресурсы из государства, но и настраивают его жителей против России и Белоруссии»), «США приказали Украине отказаться от закупки российской вакцины от COVID-19», «Леонков указал, откуда стоит ожидать первый удар Украины по России» («Западные страны активно готовят Украину к боевым действиям против Российской Федерации»), «Журавко озвучил следующий шаг Запада по развалу Украины» («Страны Запада не отказались от политики колонизации, только технологии захвата новых территорий со временем изменились. Украина стала как раз одной из тех стран, на которой США испытывают новые приемы»).

Часто фігурує в матеріалах «агентства» і тема розвалу України через некомпетентне керівництво: «От страны останутся всего три области: Кузьмин предрек развал Украины», «Львовский националист признал, что Украину ожидает новая Русская весна» («Нужно принять тот факт, что Украину ожидает новая "Русская весна", которая может закончиться развалом страны»), «Предвестники распада: региональные элиты Украины отдаляются от Киева» («Политический эксперт обратил внимание, что подобная ситуация, сложившаяся на Украине перед началом местных выборов, является предвестником скорого распада страны»).

День захисника України, що припав на період моніторингу, і заходи, пов’язані з цим святом, стали приводом для публікації матеріалів, які акцентують на нібито розгулі націоналізму в Україні: «Украинский националист избил девушку в центре Киева за гимн России», «Билецкий пригрозил провести марш националистов в Донбассе и Крыму», «Украинские националисты на марше УПА призвали идти на Москву» («Тягнибок добавил, что хозяевами на Украине должны быть именно националисты, поскольку они любят собственную страну и ненавидят соседнюю  Россию»).

Поодинокі матеріали підкріплювали наративи «Майдан — це помилка» — «Почем бунт кастрюлек? В Киеве подсчитали цену Майдана» («Авторы телеграм-канала "Хайли Лайкли" опубликовали пост об экономических итогах государственного переворота на Украине. Выяснилось, что евромайдан, который был устроен в Киеве в 2014 году, сильно ударил по финансовому благосостоянию страны») і «Медведчук — надія України» — «Путин согласился снять санкции с трех предприятий Украины» («По словам главы российского правительства Михаила Мишустина, во время встречи с лидером политсовета партии "Оппозиционная платформа — За жизнь" Виктором Медведчуком на прошлой неделе они обсудили просьбу украинских промышленников открыть доступ на российский рынок некоторым предприятиям»).

Окрім публікацій «агентства», інші приклади поширення проросійських наративів у харківському інфопросторі цього тижня переважно пов’язані з представниками «ОПЗЖ». Зокрема в соцмережах поширювались виступи керівника міської організації Андрія Лесика про «дебілізацію» України та про зовнішнє управління, а також про Майдан як «збройний державний переворот», заява пресслужби Медведчука про неспроможність Зеленського досягти миру тощо. Ці матеріали публікувались у соцмережах безпосередньо або розганялись у місцевих групах, тоді як харківські ЗМІ воліли публікувати більш помірковані виступи та заяви «ОПЗЖ» без явних прокремлівських наративів.

Запорізька область

Протягом цього тижня джерелом дезінформаційних публікацій у запорізькому інфопросторі переважно були ресурси «Опозиційної платформи — За життя» та її сторінки в соцмережах. Найчастіше ці матеріали використовували мотиви «зовнішнього управління» і «нацистської держави».

14 жовтня на фейсбук-сторінці «ОПЗЖ Запоріжжя» опублікували та поширили в локальних групах допис «25 жовтня вирішується доля України — запорожці голосують проти війни, розрухи і некомпетентності влади». Онлайн-медіа «Голос Запорожья» передрукувало його з приміткою «Вибір редактора». Публікація містила заклик голосувати за «ОПЗЖ», однак не мала маркування «політична реклама». У ній ішлося про те, що «повна залежність країни від зовнішнього управління міжнародними фінансовими корпораціями» призвела до економічного занепаду, а вже за рік держава нічим не відрізнятиметься від «звичайної колонії». Згідно з публікацією, «ОПЗЖ» є єдиною політичною силою, що протистоїть «зовнішньому управлінню».

Місцеві вибори як спосіб позбутись зовнішнього управління обласний осередок «ОПЗЖ» позиціонував і в іншому своєму дописі, цитуючи одну з кандидаток у депутати. Згідно з цитатою, від цих виборів залежить, коли «в Україні почнеться зміна антинародного курсу, влада почне рахуватись з інтересами людей, а не іноземних кредиторів».

Митрополит Запорізький та Мелітопольський Української православної церкви Московського патріархату Лука (Коваленко) у своєму телеграм-каналі «Лекарь.zp» запропонував замість питання про легалізацію медичного канабісу в опитуванні Зеленського запитати про ставлення до «гей-парадів» та нової гендерної політики, яку «насаджують» школярам. Водночас припустив, що влада не може собі цього дозволити, бо так «розгніває Старшого Брата».

Два приклади меседжів, що підживлюють наратив «Україна — нацистська держава», були в сюжетах телеканалу «МТВ-плюс», засновником якого є ТОВ «Легіон», що належить сім’ї очільника запорізького осередку «Опозиційного блоку» Євгена Балицького. Телеканал висвітлював те, як партія вшановує пам'ять загиблих радянських визволителів Костянтинівки та Вознесенки Запорізької області. В обох сюжетах був майже ідентичний синхрон депутатки Мелітопольської районної ради Оксани В’юник. У ньому вона запевняє, що нікому «не нав’яжуть» альтернативну історію про «Велику Вітчизняну війну». Про переписування історії у своєму телеграм-каналі писав митрополит Лука. За його словами, нині «чорне називають білим, ворогів  друзями, визволителів  загарбниками». Митрополит запитує, що б сказали вдови, матері та діти загиблих героїв [Другої світової війни], якби прочитали сучасні підручники з історії. Священик московської церкви припускає, що вони би «прокляли» своїх наступників за це «безчестя». Також осередок «ОПЗЖ» в повідомленні, поширеному в локальних фейсбук-групах, обіцяв повернути громадянам України право говорити та навчатись російською та мовами нацменшин.

Місцеві медіа майже не публікують відвертої проросійської пропаганди, зосередившись на локальних політичних конфліктах та передвиборчому конструктивному піарі.

Миколаївська область

За кільканадцять днів до виборів відверто проросійської пропаганди в миколаївському інфопросторі поменшало. Більшість публікацій, зафіксованих моніторингом, були присвячені зверненню голови міського осередку «Опозиційної платформи — За життя» Артема Ільюка. Вони вийшли в різних ЗМІ, але були ідентичними й містили наратив «Зеленський обманув виборців». Ще дві публікації стосувались доцільності «відновлення дружніх стосунків із Росією».

15 жовтня у виданні «Преступности.НЕТ» вийшов матеріал під заголовком «"Скатились до примитивных технологий", — Ильюк заявил, что опрос Зеленского на выборах не имеет законной силы». «Президентский опрос в день выборов — это манипуляция и попытка повлиять на избирателей. Увы, Владимир Зеленский, который позиционировал себя чуть ли не мессией и спасителем страны, скатился до примитивных политтехнологий и решил поиграть на чувствах украинцев», — йдеться в матеріалі. Ідентичний матеріал під таким самим заголовком 15 жовтня вийшов і у виданні «НикВести» пізніше на сайті «Новости N». Зауважмо, що заява Ільюка є констатацією загальновідомого факту, адже сам президент не раз повторював, що опитування не матиме юридичних наслідків.

Поширений у всеукраїнських медіа наратив «Україну врятує дружба з Росією» докотився й до Миколаєва. У виданні «Новости N» вийшов матеріал «В России ответили на слова Зеленского о мире с Путиным». «"Россия прикладывала и будет дальше прикладывать в рамках возможностей усилия для того, чтобы помочь Украине решить проблему Юго-Востока... Главное — урегулировать проблему Донбасса, проблемы Крыма не существует, она не может существовать в рамках отношений России с какими-то странами", — сказал Песков», — йшлося в тексті. Така сама новина була опублікована 12 жовтня у виданні «ІншеТВ».

І вже не вперше поширювачем проросійських наративів мимоволі стає бізнесмен із Миколаївщини Аркадій Корнацький. У матеріалі видання «Первомайськ.інфо» «Аркадій Корнацький: Міжнародні спостерігачі вперше почули правду про українські "реформи" і "вибори"» читаємо: «Розказав про дике «законотворче» свавілля, що твориться в Україні, про те, що один за одним приймаються явно неконституційні і тому недійсні, мертві закони, які не мають юридичної сили і не підлягають виконанню. В тому числі у сфері виборчого законодавства. Як і очікував, все почуте стало для зарубіжних спостерігачів громом серед ясного неба. Вони і гадки не мають, що так звана українська політична еліта, а насправді професійні злодюги й шахраї роками і десятиліттями дурять Європу і Америку, іменуючи свої злочини реформами». Це приклад, коли неаргументована критика з уст опозиціонера, який не має жодного стосунку до проросійських сил, звучить суголосно кремлівській пропаганді й підживлює її наративи.

Загалом Миколаївщина стала одним із важливих для передвиборчої стратегії «ОПЗЖ» регіонів саме тому, що тут у партії виникла проблема з реєстрацією кандидатів, тож з’явились підстави говорити про «репресії» та «переслідування опозиції». Однак локальні медіа далеко не завжди готові висвітлювати цю ситуацію в ключі, вигідному «ОПЗЖ», тож партії залишається покладатись на кілька лояльних ресурсів та партійні сторінки в соцмережах.

Одеська область

Найбільше матеріалів із проросійськими пропагандистськими наративами протягом тижня вийшло у виданні «Таймер» (14). Також відзначились «048.ua», 7 канал і «Репортер». Найчастіше це була пропаганда «дружби з Росією» та піар Віктора Медведчука, зокрема пов’язаний із його намаганням зімітувати «переговори» про російську вакцину від коронавірусу тощо.

Зокрема ідею закупити недотестовану російську вакцину негайно просували у програмі Live studio «Юрий Бойко. Большое интервью»: «Я думаю, что они настолько зациклены на вражде с Россией, на том, что невозможно восстановит отношения, закончить войну, восстановить экономические отношения, что они вряд ли на это пойдут. Но я уверен, что по пути вакцинирования идет весь мир и ми должны это использовать и не отказывается от никаких предложений, в том числе от российской вакцины, изучив это, ведя профессиональней диалог с ними и приняв решение».

Такий собі Влад Воробйов на сайті «Таймер» пише: «Высшее руководство Украины оказывается абсолютно некомпетентным перед серьёзными вызовами. Российская Федерация ведёт переговоры с ООН о возможной вакцинации персонала Организации и уже получила заявки из 50 стран…совместно с исследователями из влиятельного медицинского журнала The Lancet пришла к выводу, что препарат является безопасным, причём даже в больших дозах… Украинское руководство уже в который раз смешало в одну кучу всё, что только можно было. Тут и политика, и интересы западных фармакологических корпораций, ну и естественно наша доморощенная коррупция. Да и страх перед «патриотами» даёт о себе знать… И пусть украинцы поголовно переболеют, пускай многие умрут, но лекарство от "оккупанта" нам не нужно!.. полностью положив суверенитет к ногам колонизаторов, а теперь уничтожают украинцев, ожидая «правильной» вакцины от благодетелей с запада…И вот тогда с огромной вероятностью будет социальный взрыв, после которого всё государственное устройство будет под большим вопросом».

Також «Таймер» процитував Ігоря Тодурова, який нахвалює російську вакцину в матеріалі  «Кардиохирург Минздрава: российская антикоронавирусная вакцина уже в Украине»: «"Мы читаем наших коллег — инфекционистов из России. Отзывы в целом очень хорошие… Российские вирусологи и бактериологи — это одна из самых мощных школ в мире", — добавил глава института Минздрава». Цю саму заяву поширювали й загальноукраїнські проросійські медіа. Також «Таймер» сповістив, що «в России зарегистрировали вторую вакцину от коронавируса» («Украина уже заявила, что российские вакцины использовать не будет: препарат будут закупать только в ЕС или США») і «Зрада? Гончаренко допустил возможность закупки российских вакцин» («Отметим, что до сих пор в Украине заявляли о том, что не будут использовать российскую вакцину ни при каких обстоятельствах, предпочитая дожидаться, когда свой препарат создадут США или ЕС, чтобы затем покупать его уже у них»). Як і медіа Медведчука, одеський «Таймер» нав’язує аудиторії фейкове твердження, що Україна відмовляється від дієвої та безпечної, та ще й єдиної у світі, вакцини лише тому, що вона вироблена в Росії.

Про вакцину нагадали і в контексті іншого пропагандистського твердження — що влада обмежує свободу слова. Йдеться про перевірку каналів Медведчука Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. У матеріалі «Они показали Путина: Нацсовет по ТВ назначил внеплановые проверки трём телеканалам» йдеться: «Внеплановые проверки телеканалам Newsone, "112 Украина» и ZIK за трансляцию встречи народного депутата Виктора Медведчука ("ОПЗЖ") с президентом Российской Федерации Владимиром Путиным…Темой обсуждения стали налаживание взаимоотношений Российской Федерации с Украиной, поставки вакцины от СОVID-19 "Спутник V" в Украине и празднование 75-летия Победы».

Чимало матеріалів підживлювали наратив «Україна — нацистська держава»: «Одесская соратница Супрун нажаловалась на ОПЗЖ в СБУ из-за Одессы с двумя "с"», «Труханов: в Одессе восстанавливается историческая справедливость», «Ломаченко потерял все свои пояса в бою с Лопесом — бандеровцы ликуют и грозят Усику», «Ректор ОНУ и «слуга народа» пообещал не дружить с бандеровцами в новом горсовете».

У програмі «Юрий Бойко. Большое интервью» на 7-му каналі лідер «ОПЗЖ» маніпулює на темі загибелі людей у Будинку профспілок у 2014 році: «Трагедия второго мая…Когда я разговариваю с родственниками погибших, от как над ними издевались этих шесть лет, то это цинизм вышей степени…Ми доведем расследование которое шесть лет практически имитировалось, не расследовалось до конца…Очень большая травма тех кто бил убит и чьи родственники сегодня страдают…так не бывает чтобы убили 50 человек и никто за это не ответил». У піар-матеріалі на сайті «048.ua» кандидат у мери від партії «Наш край» Євген Червоненко виступає проти «переписування історії»: «…Евгений Червоненко заявил, что никому не позволит глумиться над святой для одесситов памятью…  Кандидат в мэры заверил ветеранов-афганцев, что будет добиваться внутреннего гражданского диалога по болезненным для общества гуманитарным вопросам, чтобы ни один человек в Одессе не испытывал дискриминации в связи со своими  идеологическими убеждениями». Загалом, будь-яке інтерв’ю Червоненка місцевим медіа — це концентровані проросійські пропагандистські наративи (наприклад, ця розмова на каналі «Думская.ТВ»).

Чимало маніпуляцій, що підживлюють антизахідні настрої і просувають російський погляд на міжнародну політику, можна побачити в матеріалі видання «Таймер» «Дайджест международных новостей: пылающий Нагорный Карабах и бушующая Киргизия»: «Пока Франция объявляла о введении "антиковидного" комендантского часа в Париже… Россия регистрировала вторую вакцину от нехорошего коронавируса… Предлогом стала трагикомичная история отравления неким страшным химическим оружием Novichok (да ещё какой-то новой разработки, можно сказать, новейшим из "Новичков")… История очередного смертельно отравленного и быстро выздоровевшего плавно перешла в разряд анекдота… Впрочем, из трёхсторонней консультативной группы с Нидерландами и Австралией… трагедии авиалайнера в небе над Донбассом в июле 2014 года, РФ в тот же день вышла, указав в качестве повода "порочный путь" Нидерландов, "односторонне возлагающих ответственность" на Россию…Трамп обрушился на оппонента с обвинениями во лжи и коррупции, причём основывал он их на недавней разоблачительной публикации "Нью-Йорк Пост", вернувшейся к "украинскому делу" семьи Байденов. Вместе с тем Байден увильнул от второго раунда очных дебатов под предлогом боязни заразиться от недавно переболевшего президента… Турция вовсю рекламирует "тюркское братство" с Азербайджаном и даже отказалась пропускать через свою территорию самолёт из США с гуманитарной помощью для Армении».

Херсонська область

У херсонських локальних медіа протягом тижня опублікували 35 матеріалів із наративами проросійської пропаганди. Найпопулярніший — «зовнішнє управління»: поїздка президента до Британії — це візит підлеглого до начальника, Америка зацікавлена в поширенні коронавірусу в Україні й, звісно, секретні та небезпечні біолабораторії. Поширений наратив  «Медведчук — надія України»: кум Путіна розворушив «біологічне кубло» американських лабораторій, подбав про російську вакцину проти коронавірусу й веде перемовини про мир, бо цього не робить влада. Однаково часто звертаються до наративу про Україну як нацистську державу й Зеленського як продовження Порошенка.

Матеріали з тезами, співзвучними російській пропаганді, здебільшого публікували три інтернет-видання: Kherson.life, «Надднепрянка» та «Новости Херсонщины». Зазвичай це передруки заяв з ефірів телеканалів групи Медведчука, сайтів-сміттярок або інтернет-видання «Страна.ua». Кілька кремлівських дезінформаційних тез звучали у відео херсонського блогера Кирила Стремоусова, який має вже понад 125 тисяч підписників на ютуб-каналі.

У виданні «Kherson.life» поруч із місцевими новинами майже щодня з’являються два-три матеріали з тезами російської пропаганди в розділах «Мир», «Политика», «Власть» або «Блоги». В одному з матеріалів подають висловлювань Іллі Киви на телеканалі ZIK, мовляв, антикорупційні органи, як-от НАБУ, створювали для «усиления внешнего управления», вони «їдять» держбюджет і є американськими структурами. «Мы давно потеряли независимость, мы — колония! И присутствие иностранных структур за наши деньги должно прекратиться!» — цитує видання нардепа від «ОПЗЖ». В іншому матеріалі «зовнішнє управління» просувають у тезі, буцім візит президента Зеленського до Британії це «визит “подчиненного к начальнику”».

У публікації «Эпидемия коронавируса: есть ли "свет в конце тоннеля" — мнение» натякають: осінній спалах захворюваності на коронавірус пов’язаний із «біолабораторіями Пентагону» в Україні. У публікації «Ядерно-биологическая миссия Филарета» американські біолабораторії також пов’язують з епідемією коронавірусу й іншими захворюваннями. Цей меседж поєднують із маніпулятивною «соціологією», за якою більшість українців буцімто вважає, що коронавірус «специально вывели в биолаборатории». Згадують тут і Медведчука, який «разворошил большое биологическое кубло». Того ж дня цей матеріал вийшов і на херсонському сайті «Надднепрянка». Автор тексту — Олександр Зубченко. Передруки його публікацій з’являються в херсонських медіа не вперше. Зубченко має безліч матеріалів на сайті російської агенції Regnum та на сайтах-сміттярках (тут, тут, тут).

Наратив «Медведчук — надія України» з’явився в чотирьох матеріалах на «Kherson.life». У публікації «По просьбе Медведчука Россия в одностороннем порядке снимает санкции с трех украинских предприятий» просувають тезу, буцімто кум Путіна ефективніший за чинну владу: «Виктор Медведчук фактически сделал то, что должна была сделать власть — провел переговоры с руководством России относительно вопросов мирного урегулирования и поднял вопрос о вакцинах от коронавируса, которую Россия успешно протестировала». У цьому ж матеріалі в контексті поїздок Медвдечука до Москви подають слова Путіна, що співпраця російських та українських підприємств була всім на користь, і російська влада готова «к восстановлению полноформатного взаимодействия с Украиной».

В іншому матеріалі йдеться про те, що Медведчук дбає про українців, водночас просуваючи тезу про необхідність російської вакцини, про яку нардеп уже «домовився»: «Зеленскому нужно объяснить украинцам, заболевшим COVID-19, почему им придется умереть без лечения, в то время как Виктор Медведчук договорился с Владимиром Путиным о покупке вакцины в России».

Наратив про «небезпечних націоналістів» в інтернет-виданнні «Kherson.life» ілюструє матеріал про нові карантинні обмеження, републікований з онлайн-видання «Страна.ua». У тексті окремо наголошують: «националисты обычно игнорируют карантинные ограничения, за что их никто не штрафует» — тому «у других украинцев теряется мотивация соблюдать запреты».

На сайті інтернет-видання «Новости Херсонщины» опублікували матеріал із промовистим заголовком «Циничное давление посольства США с целью помешать борьбе с коронавирусом в Украине — акт агрессии против Украинского народа». Мовляв, американці зацікавлені, аби в Україні поширювався коронавірус, а «зовнішнє управління» підтверджують тим, що американці буцім викликали «на ковер» міністра охорони здоров’я, бо він «в эфире телеканала NewsOne допустил возможность закупки российской вакцины» (про цю маніпуляцію вже йшлося вище). Не обійшлося й без згадок про «біолабораторії Пентагону».

У матеріалі «Реванш без Порошенко. Кто и как будет протестовать 14 октября» пишуть про акції протесту, які «могут быть организованы в рамках большого плана экс-президента Петра Порошенко раскачать власть Зеленского». У цій же публікації Зеленського прирівнюють до Порошенка. Мовляв, люди обирали Зеленського, аби той змінив підхід до російської мови й зняв заборону на сайти, вочевидь російські, а він цього не зробив.

В іншому матеріалі стверджують, що українські товари потрібні лише Росії, але не Заходу: «Кто-то против возвращения российских рынков сбыта для украинской продукции? Которая никогда не была нужна — и не будет в обозримом будущем! — нашим “великим друзьям” на Западе».

У матеріалі «Виктор Медведчук: Сорос превращает украинскую школу в фабрику по реализации политики деинтеллектуализации населения Украины» в розділі «інтерв’ю» публікують заяву Медведчука, що в українців відбирають історію про «Велику вітчизняну» й «память о величии прадедов» через «заокеанских кукловодов» й прихильників «новой школы в соросовском исполнении». Премія Global Teacher Prize Ukraine, яку цьогоріч отримав вчитель історії, буцім теж цьому сприяє, але «ОПЗЖ» боротиметься за «історичну пам’ять». Це повідомлення також поширили практично всі загальнонаціональні медіа, пов’язані з «ОПЗЖ».

Подібний матеріал «Нет истории — нет проблем», приводом для якого стало вручення премії Global Teacher Prize Ukraine вчителю історію, вийшов на сайті «Надднепрянка», де найчастіше публікують псевдоісторичні проросійські матеріали. У публікації пишуть, що вчитель-переможець підтримав «запрет на изучение в школах истории Великой Отечественной войны» (це неправда): «Заслуженный учитель объяснил свою позицию тем, что Украина уже тридцать лет независимая страна, и он не видит смысла изучать войну».

В одному з матеріалів на «Надднепрянке» події 2013–2014 року називають «державним переворотом». В іншому матеріалі на сайті автори відшуковують фейкове «бандерівське коріння» польського президента, прив’язуючись до спільного прізвища з діячем ОУН. Фейк подібний до фейку про «діда-поліцая» Уляни Супрун. Польського президента зачепили, бо під час візиту в Україну він звернувся до почесної варти привітанням «Слава Україні!»: «Это приветствие бандеровской организации украинских националистов, совершившей геноцид, виновной в убийстве более 100 тысяч поляков».

У публікації про ситуацію в одеській школі, коли вчителька цькувала ученицю, зокрема звертаючись до української мови дівчинки, автор пише про гноблення російськомовних: «Или для кого-то секрет, что в русскоязычных городах, с давно закрытыми русскими школами, у значительной части населения, видящего наглый радикализм националистов и их полную безнаказанность, давно поселилась на уровне подсознания мысль, что показное украинство — это паны, цепляющиеся за любую возможность показать свою силу и гнобить говорящих по-русски?» Цей же текст під іншим заголовком пізніше вийшов на сайті «Kherson.life» у «блогах». Автор тексту — херсонський журналіст Віталій Бронштейн.

Після поїздки Медведчука до Росії в херсонських медіа почали прославляти рятівну російську вакцину. Так, в одному з матеріалів «Kherson.life» стверджують, що українська влада не хоче скористатися російською вакциною, щоби врятувати людей, тоді як «Россия готова и ждет запроса из Украины, которая надеется на вакцину из ЕС».

В іншому матеріалі наводять висловлювання блогера Шарія, буцімто Україна закуповуватиме російську вакцину через ЄС, щоб «нажитися» (хоча насправді жодна європейська держава не планує купувати російську вакцину, тож і перекуповувати її в Європі неможливо). В тексті йдеться, що ефективність російської вакцини не викликає у Шарія сумнівів, хоча він, наскільки нам відомо, не медик.

«Надднепрянка» просуває думку, що українські політики вже купують російську вакцину для себе і нишком вакцинуються, не думаючи про народ. У матеріалі «Борис Тодуров: "украинские политики закупают российскую вакцину для себя"» автори посилаються на висловлювання кардіолога Тодурова в ефірі каналу «Україна 24»: «Пока на Украине рассуждают о закупке британских, американских и китайских вакцин, заболеваемость и смертность среди простых людей растут с каждым днём. Вполне вероятно, что представители власти уже привились российской вакциной и их это не беспокоит». У публікації також згадують націоналістів і «зовнішнє управління». Мовляв, влада не купує російську вакцину, адже боїться «реакции украинских националистов на получение вакцины у "государства-агрессора" и запретом американских кураторов приобретать вакцину у Росії».

Проросійськими тези траплялися на сайтах видань «Херсонці» та «Любимый Херсон», які публікують заяви представників партії «Опозиційна платформа — За життя». Здебільшого публікації стосувалися місцевої політики та виборів. У публікації заяви місцевого представника «ОПЗЖ» на сайті «Херсонці» пишуть, що чинна влада зайнята обслуговуванням «внешних кредиторов», а не державними інтересами. Цей же матеріал вийшов і в інтернет-виданні «Любимый Херсон», де опублікували ще один передрук із фейсбук-сторінки «ОПЗЖ»: «В Бериславе активисты "ОПЗЖ" привели в порядок памятник героям Второй мировой войны». Звітуючи про прибирання, в тексті ствердили, що в Україні «влаcть cтpемитcя пеpепиcать иcтоpию, вычеpкнуть из памяти поколений Победу в Великой Отечеcтвенной войне».

Херсонський блогер Кирило Стремоусов, до якого в серпні приходили з обшуками у справі про агентурну мережу Росії, зайнятий виборами, тому його відео присвячені здебільшого локальним історіям та конспірології про коронавірус. Проте в декількох відео з’являлися тези, співзвучні російській пропаганді. В одному з відео блогер згадує «громадянську війну»: «Ми всі говоримо, хто українською, хто російською, але чомусь один одного вбиваємо в цій громадянській війні, яка триває».

Донецька область (вільна частина)

Основними проросійськими наративами протягом моніторингового тижня 12-18 жовтня в медіа Донецької області залишались «Медведчук — надія України» та «Україну врятує дружба з Росією». Останній використовують найактивніше — переважно представники партії «Опозиційна платформа —За життя». Інші політики, навіть ті, яких заведено вважати проросійськими, уникають кремлівських наративів у своїй передвиборчій агітації.

Головний меседж, який насаджує мешканцям Донеччини «ОПЗЖ» через лояльні до неї ЗМІ: без російського ринку збуту підприємства Донбасу не виживуть. У передостанній тиждень перед виборами штаби партії навіть почали розміщати ідентичні матеріали з цим та іншими пропагандистськими меседжами в різних медіа, чого не було помітно раніше.

Зокрема, ідентичні матеріали вийшли 15 жовтня на сайтах «Карачун» та «Деловой Словянск». Вони мають однаковий заголовок: «Павло Придворов: На Форумі презентували Програму підтримки промисловості, економіки та соціальної сфери». У матеріалі читаємо: «За словами голови правління ПАТ "Слов'янський машинобудівний завод", кандидата на пост міського голови Слов'янська від "ОПЗЖ" Павла Придворова, особливу складність для промисловості і бізнесу Донбасу становить втрата російського ринку, на який йшло до 70% продукції. "Зараз багато підприємств не можуть реалізовувати свою продукцію і купувати матеріали. Розрив економічних відносин позначається на підприємствах, на машинобудівної та керамічної галузі", — зазначив Павло Придворов».

В іншій публікації «Делового Словянська» в матеріалі про перебіг судових розглядів щодо можливого його відсторонення від виборів Придворов обурюється: «Ми, ті, хто ратує сьогодні за економічні відносини з Росією, не сепаратисти. Ми — ті, хто хоче підняти свої підприємства, надати людям роботу і високооплачувані робочі місця, чесно платити податки і знати, що ми підтримуємо цим своє рідне місто». Характерно, що заклики до відновлення відносин із Росією в матеріалах, які просувають «ОПЗЖ», сусідять із обіцянками дотувати область із державного бюджету (що «ОПЗЖ», яка поки що в опозиції у Верховній Раді, гарантувати навряд чи зможе).

Про визначальну роль «ОПЗЖ» у майбутньому Донбасу йдеться в матеріалі «Слов'янськ атакують фантоми і партії-банкрути» у виданні «Карачун». Автор, титрований як політолог Сергій Проценко, стверджує, що «ОПЗЖ» сформувала помірковану політичну платформу, суть якої — забезпечити в країні мир і економічний розвиток, відновлення економічних відносин з Росією. «Партія висунула своїм кандидатом на голову Слов'янської ОТГ Павла Придворова — досвідченого керівника, який створив одне з найбільших машинобудівних підприємств міста. Там обіцяють підтримувати на парламентському рівні його ініціативи, як глави громади. А це означає, що у Слов'янська є шанси при такому розкладі отримати цільові інвестиції на розвиток з держбюджету», — йдеться в публікації.

Згадує автор і про «зовнішнє управління»: «"Євросолідарність" представляє націоналістів і їх радикальні погляди на розвиток країни. "ЄС" за продовження війни до перемоги, за продовження провальних реформ, за продаж землі та здачу інтересів України за кредитний тягар».

У решті вільних міст Донеччини, де мали відбутися вибори, риторика «ОПЗЖ» в передостанній тиждень перед виборами перефокусувалася на локальні проблеми, тож моніторинг не фіксував відвертих проросійських наративів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду