Моніторинг (про)російської дезінформації в українських медіа за 12–18 жовтня 2020 року

Моніторинг (про)російської дезінформації в українських медіа за 12–18 жовтня 2020 року

28 Жовтня 2020
2347

Моніторинг (про)російської дезінформації в українських медіа за 12–18 жовтня 2020 року

2347
Які кремлівські меседжі поширювались у загальноукраїнських медіа.
Моніторинг (про)російської дезінформації в українських медіа за 12–18 жовтня 2020 року
Моніторинг (про)російської дезінформації в українських медіа за 12–18 жовтня 2020 року

У вересні-жовтні 2020 року протягом семи тижнів «Детектор медіа» проводить моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів у загальнонаціональних медіа та в регіональному медіапросторі восьми областей — Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. У кожній області ми аналізуємо онлайн-видання, новини телевізійних каналів, телеграм-канали та фейсбук-сторінки, що поширюють політичні новини. Готуючись до цього дослідження, експерти «Детектора медіа» склали перелік найпоширеніших дезінформаційних наративів, що трапляються в українських медіа та є суголосними з типовими меседжами кремлівської пропаганди. Методологію моніторингу та перелік типових наративів можна побачити тут. Щотижня на «Детекторі медіа» публікуються окремо загальноукраїнський та регіональний звіти. 

Моніторинг за 5–11 жовтня, 28 вересня — 4 жовтня, 21–27 вересня, 14–20 вересня, 7–13 вересня.

Під «дезінформаційним наративом» у цьому моніторингу мається на увазі сталий набір тверджень або оцінок, який, на думку авторів моніторингу, загалом покликаний впливати на громадську думку, перебільшуючи або спотворюючи картину дійсності. Усі наративи з переліку є типовими для російських пропагандистських ЗМІ, тому в моніторингу фіксуються співзвучні з ними твердження та оцінки. Оскільки неможливо з’ясувати мотивацію тих чи інших журналістів, медіа або інших поширювачів медіаконтенту, автори моніторингу не стверджують, що вони займаються цілеспрямованою проросійською пропагандою, а, наприклад, не просто критикують чинну владу або певних політичних опонентів. А лише констатують, що в їхніх матеріалах з’являються меседжі, тотожні або близькі до наративів Кремля.

Поїздка Віктора Медведчука до Росії та його спілкування з Путіним спричинили посилене просування пропагандистського наративу «Україну врятує дружба з Росією». Побільшало й нарікань на «нацистів», «радикалів» та «переписувачів історії», а також звинувачень на адресу Володимира Зеленського, натомість дещо послабився наратив failed state.

Україну врятує дружба з Росією — ключовий наратив (про)російської пропаганди, прикладів поширення якого значно побільшало на цьому тижні. Чимало меседжів на підкріплення цього наративу зводилися до того, що запроваджені Києвом і Москвою взаємні санкції «ховають» українську економіку. Росія вже не перший рік бореться за зняття міжнародних санкцій, запроваджених через окупацію Криму та агресію на Донбасі, тож скасування запроваджених Україною санкцій могли би бути аргументом на її користь. Також Росію позиціонують як меценатку, готову допомогти Україні вакциною від коронавірусу, якщо українська влада попросить. Попри те, що ефективність і безпечність російської вакцини не доведено, спікери проросійських медіа наввипередки вимагають закуповувати препарат негайно й називають зволікання «геноцидом власного народу». Зокрема ми зафіксували такі меседжі:

  • уряд Росії дозволив ввезення в Україну мастил і нафтового бітуму, необхідного для «Великого будівництва» Зеленського («Страна.юа»);
  • російський природний газ екологічніший за американський («Страна.юа);
  • влада з політичних міркувань відмовляється від російської вакцини, ризикуючи життям українців («Вести», NewsOne, MigNews, «Страна.юа»);
  • влада хоче заробити на перекупці вакцини в інших країнах («112»);
  • українські товари на Заході нікому не потрібні, необхідно змінювати курс і повертати російські ринки («112», ZIK);
  • Росія проявила добру волю, знімаючи в односторонньому порядку санкції з трьох українських підприємств («112», NewsOne, MigNews, «Страна.юа», «Вести», ZIK), й Україна має робити те саме («112»).

NewsOne зманіпулював у матеріалі під заголовком «Майже 60% українців підтримали ідею купівлі вакцини проти коронавірусу в Росії». Під час дослідження, нібито проведеного компанією «Роботизовані телесистеми» з 9 до 12 жовтня 2020 року серед трьох тисяч респондентів, людям ставили запитання, в якому вже закладена маніпуляція, адже Україна не робила жодних запитів на купівлю російської вакцини: «Відомо, що Росія2 підтвердила можливість постачання до України вакцини проти коронавірусу. При цьому думки в Україні щодо такого постачання розділилися. На вашу думку, чи потрібно вже зараз купувати вакцину в Росії або потрібно чекати, щоб її почала виробляти інша країна?».

«Страна» процитувала лікаря Бориса Тодурова, який в ефірі каналу «Україна 24» заявив, ніби «російські вакцини масово сьогодні завозять з Росії. І цілі сім'ї сьогодні вакцинуються російськими вакцинами». За словами Тодурова, російські інфекціоністи залишають «хороші відгуки» про вакцину, яку «незважаючи на те, що вакцина ще не пройшла три-чотири етапи, вони вже почали використовувати». Лікар додав, що «російські вірусологи і бактеріологи — це одна з найпотужніших шкіл в світі. Не сумніваюся, що вони створять хорошу вакцину».

Створений Анатолієм Шарієм фейк про план «перекупки» російської вакцини в Європі, на якій «зароблятиме» українська влада, викрив StopFake. «Вакцина їде туди (в Євросоюз), там вона просто переливається. <…> І вона прилітає до нас вже не як російська вакцина», — сказав Шарій в ефірі каналу «112». Шарій ствердив, що в такий спосіб українська влада може отримати «мільярди». Фейк поширили кремлівські медіа — «РИА Новости», «Российская газета», «Известия», «Комсомольская правда» та багато інших. Цей самий фейк, але трохи в іншій формі висловив на своєму каналі генпродюсер «112» і голова молодіжки «Опозиційної платформи — За життя» Артем Марчевський. Насправді ж планувати закупівлю в Європі російської вакцини неможливо, адже жодна європейська країна не планує її купувати.

Приклад:

«В Украине разворачивается громкий скандал из-за заявлений ряда политиков относительно российской вакцины от коронавируса. Депутат от “Слуги народа” Александр Качура недавно заявил, что Украине придется закупать вакцину из России в случае, если она покажет свою эффективность, ведь ни украинской, ни заграничной альтернатив пока нет. Многим однопартийцам нардепа его слова не понравились, да и сам он утверждал, что его “могут закидать камнями” за такие слова. Несмотря на это, украинские врачи утверждают, что российской вакциной в Украине пользуются уже давно, а депутаты и бизнесмены массово закупают ее для личного пользования. Такая практика была популярна весной — тогда люди заказывали себе “домашние” ИВЛ» Вести»).

Медведчук — надія України. Поїздка голови політради «ОПЗЖ» до Москви та його розмова з Путіним і російським прем’єром Мішустіним, позиціонована проросійськими медіа як «переговори» (хоча жодних мандатів від української влади Медведчук не мав), була покликана ще раз змалювати Медведчука як єдиного можливого переговірника для України. Протягом тижня проросійські ЗМІ транслювали такі меседжі:

  • «Медведчук домовився про постачання вакцини від коронавірусу і Зеленський не має ніякого права його за це критикувати» («112», NewsOne, ZIK, MigNews), «Медведчук робить, президент обіцяє» («112»);
  • Медведчук «думає про національні інтереси», й владі слід використати його теплі стосунки з Кремлем («112», NewsOne);
  • «економічна програма партії “Опозиційна платформа — За життя” дозволить перетворити Україну на Швейцарію Східної Європи» (ZIK);
  • законодавці ігнорують законопроєкти «ОПЗЖ», спрямовані на соціальний захист українців (ZIK);
  • «зняття санкцій — результат переговорів Медведчука» 112»);
  • комунікація Медведчука щодо миру на Донбасі дієва, але влада не хоче миру, бо війна — це рейтинги (ZIK).

Приклад:

«Артем Марчевський: Нынешней власти следовало бы использовать тёплые отношения Медведчука с властью России. Но что мы видим в реальности? Постоянные санкции, травлю, нападки праворадикалов. И нынешнее руководство, как и предыдущие руководство страны, не делает ничего для нормализации отношений. В том числе и не использует этот потенциал во благо народа Украины. Необходимо садиться за стол переговоров, двигаться во встречном направлении, снимать и пересматривать санкции. Необходимо начать думать о внутренних интересах страны и перестать слушать так называемых западных партнеров» («112»).

Антизахідні настрої. Задля поляризації суспільства пропагандисти використовують реальні й надумані приводи, щоби посилити в українців острах щодо «зовнішнього ворога». Ця технологія добре працює в Росії і її постійно намагаються застосовувати в Україні.

Один із напрямків цього наративу — применшення зовнішньополітичних досягнень України. «Страна», пишучи про поїздку президента Зеленського до Туреччини, наголошує, що цього ж дня в цій країні вперше випробували російський зенітно-ракетний комплекс. NewsOne стверджує, що Зеленський «поїхав до Брюсселя і привіз колоніальний статус для нашої держави».

«Вести» з посиланням на норвезькі медіа повідомили про розконсервування в Норвегії — у 350 кілометрах від російського кордону — підводної бази для субмарин, де Сполучені Штати Америки розмістять атомні підводні човни. Новина подана нейтрально, однак далі наведено стільки «прикладів демонстрації сили США», що в читача складається уявлення, що Штати готуються нападати на Росію. Про що вже прямим текстом говорять на «112».

«Страна» пише, що Польща руйнує економіку України. «Вести», підбиваючи підсумки приїзду президента Польщі Анджея Дуди до Києва, пишуть про «справжні наміри поляків» — а це, на думку проросійського видання, нова експансія в Україну. Це ж видання маніпулює в заголовку: «Війна на Донбасі і корупція — Байден розповів про плани на Україну». Насправді зміст сказаного Байденом протилежний: він говорить про боротьбу з корупцією та завершення війни. Метою «Заходу» називають «деградацію країни, деіндустріалізацію і деінтелектуалізацію» («112», NewsOne, MigNews), а кредити міжнародних організацій — згубою для українців («112»).

Медіа з пулу «ОПЗЖ» розповсюдили заяву Медведчука про підготовку до «проведення випробувань європейської вакцини на українцях» (хоча використання непротестованої російської вакцини, до чого закликає Медведчук, і було би справжнім «випробуванням»). Окрема тема в цьому наративі — що українські заробітчани не потрібні в Європі («Страна.юа», «Вести»).

Приклад:

«Віктор Медведчук: Весь сарказм этой ситуации заключается в том, что наших людей приглашают для того, чтобы они были объектом испытания этой вакцины. Да, платят большие деньги, да, наверно, это можно рассматривать как средство заработка. Как трудоустройство наших граждан. Но, я считаю, власть должна запретить подобные действия. Потому что значит использование вакцины, добровольно, даже если тот или иной гражданин проявил такое желание и дал на это добро. Это же угроза жизни и здоровью человека. Почему люди наши должны участвовать в каких-то опытах, каких-то там чужих заграничных дядь, если уже кто-то это сделал, провел эту работу, провел две фазы испытаний, подтвердил возможность использования, готов предоставить эту вакцину» 112», ZIK, MigNews, NewsOne).

 

Зовнішнє управління — наратив, прямо пов’язаний із посиленням антизахідних настроїв. Тут Україна змальовується не тільки як «розмінна монета» у грі західних капіталістів, а й як об’єкт прямого чи опосередкованого впливу Євросоюзу і США. Зокрема, й українські прокремлівські, і власне російські медіа масово зманіпулювали повідомленням посольства США, що Україна не купуватиме російську вакцину від коронавірусу, як «свідченням прямого і вже не прихованого зовнішнього управління Україною» (ZIK, «Страна.юа», «112»). Насправді з повідомлення очевидно, що його автори переказують слова міністра охорони здоров’я України. Що не заважає «ОПЗЖ» через свої медіа називати заяву посольства США «актом агресії проти українського народу».

Також у межах цього наративу ми зафіксували такі меседжі:

  • інтерв’ю Зеленського Бі-бі-сі — це «допит з точки зору з порядку денного Заходу» («Страна.юа»);
  • сільськогосподарську землю дозволили продавати в інтересах іноземців («112»);
  • «соросята» — агенти Заходу в українській владі («Вести», «Страна.юа»);
  • «Сорос перетворює українську школу на фабрику з реалізації політики деінтелектуалізації населення України» (ZIK);
  • Зеленського завербували, його дії загрожують державі («112»);
  • Міжнародний валютний фонд контролює тарифи, їх піднімають в інтересах західних капіталістів («Подробности»);
  • Захід хоче скорочення населення України («112», «112»);
  • «зовнішнє управління Україною з боку США залишиться незалежно від того, хто стане президентом США» («112»).

Приклад:

«Ілля Кива: Я буду выступать с инициативой о прекращении действия антикоррупционных органов, таких, как Антикоррупционный суд, НАБУ. Они разъедают госбюджет и являются американскими структурами в нашей госсистеме, что противоречит Конституции. Как только возобновятся пленарные заседания парламента, я подниму вопрос расформирования этих бесполезных органов, которые несут угрозу нашим национальным интересам. Мы давно потеряли независимость, мы – колония! И присутствие иностранных структур за наши деньги должно прекратиться!" — сказал он. Илья Кива подчеркнул, что эти органы создавались для усиления иностранных позиций внутри Украины.

"Их организовали не для борьбы с коррупцией, а укрепления позиций американских агентов, сбора и передачи США нужной информации и контроля за правоохранительной и государственной системами. И ни для кого не секрет, что эта плеяда антикоррупционных органов, которые финансируются из нашего бюджета, не принесла никакой пользы нашей стране. Ведь их результат борьбы с коррупцией – нулевой!» (ZIK).

 

Україна — недодержава. Пропагандисти визбирують, перебільшують або й вигадують будь-який негатив про ситуацію в Україні, щоб довести, що вона неспроможна до самостійного існування. Цього разу для доведення неповноцінності й неспроможності української держави пропагандисти використали, зокрема, президентське опитування. Приміром, поширили пародію російського гумориста Максима Галкіна «П’ять запитань від президента» («Страна.юа», «112», «Вести»). Не на користь іміджу України зіграло й фейкове повідомлення, що під час поїздки Зеленського на Донбас його посадили за стіл разом із військовими, але їм «навіть тарілки не поставили». І хоча Офіс президента опублікував фото, на яких видно, що військові їдять поруч із президентом, фейк набув неабиякого поширення. Також ми зафіксували такі меседжі:

  • влада хоче зняти з себе відповідальність за опалювальний сезон («Эхо Киева»);
  • регіони ігнорують вказівки Києва щодо карантинних обмежень («Вести», «112», «Страна.юа»);
  • «освіту в Україні поставлено на паузу, а це катастрофа» («Страна.юа»), вчителі живуть у злиднях (NewsOne);
  • тарифи «піднімуть в рази» (хоча цю інформацію багато разів спростовували) («Страна.юа»);
  • влада хоче вкрасти пенсії («112», NewsOne, MigNews, ZIK);
  • реформа децентралізації провалена (ZIK);
  • «дороги між дагестанськими аулами краще, ніж між обласними центрами України» («Страна.юа»);
  • українців грабують під прикриттям коронавірусу (ZIK).

Приклад:

«А вы небось тоже думали, что на фоне войны, экономического кризиса, тотальной нищеты, упадка медицины и эпидемии коронавируса Верховная Рада сосредоточится на действительно важных законопроектах? Какие же мы с вами наивные!

Этой весной, пока вся страна карантинила, депутаты решали важнейшую проблему – переименовывали День защитника Украины в День защитникОВ Украины. Потому что женщины чувствуют себя ущемленными, скандалят и отказываются праздновать. Что абсолютно недопустимо! А самое забавное в том, что этот важнейший закон так и не приняли. В первом чтении не приняли и готовятся ко второму. Соберутся и будут всерьез обсуждать, спорить и голосовать» Страна»).

Україна — нацистська держава. Із наближенням виборів проросійським політикам особливо вигідно лякати свій цільовий електорат «нацистами», які, мовляв, дискримінують євреїв, російськомовних та інші групи населення. Тому проросійські медіа розповідають таке:

  • в Україні квітне антисемітизм («Страна.юа», «Вести»), нападають на хасидів (ZIK, «Подробности»);
  • націоналісти висувають свою вимоги владі («Страна.юа»), «під офіс Зеленського також принесли банки з імпровізованими головами політиків, які не подобається націоналістам» («Вести»);
  • «події 2 травня в Одесі мають всі ознаки спецоперації спецслужб» (ZIK);
  • «варто Україні зменшити свій націоналізм — і Польща до неї подобріє» («Страна.юа»);
  • через заборону навчання російською мовою Україна неприваблива для іноземних студентів (NewsOne).

Приклад:

«Ссылаясь на указ Порошенко от 2014 года, КГГА рекомендует еврейским общинам провести 14 октября, в день создания ОУН-УПА, молебен с целью Почтения защитников Украны всех поколений"... Долинский отметил, что под фразой "защитники Украны всех поколений" подразумевается: Богдан Хмельницкий, Симон Петлюра, Степан Бандера, Роман Шухевич и ОУН-УПА. "Праздник 14 октября был установлен Порошенко в 2014 году по инициативе Вятровича в честь основания ОУН-УПА, как замена 23 февраля» («Вести»).

Зеленський обманув виборців і Зеленський — це Порошенко-2. Перед виборами кількість матеріалів, спрямованих проти президента Зеленського, різко зросла. Меседжі, що формують цей наратив, водночас слугують передвиборчим потребам «Опозиційної платформи — За життя» і дискредитують інститут президента України. Зокрема ми зафіксували такі:

  • Зеленський обіцяв посадити Порошенка, але «не має ні політичної волі, ні морального натхнення» (ZIK);
  • Зеленський не знизив тарифи, як обіцяв («Подробности»), його не цікавлять реальні проблеми українців («112»);
  • у партії Зеленського є люди, які хотіли змін, але Зеленський публічно охрестив їх мікробами і бактеріями (Znaj.ua);
  • опитування Зеленського — трюк для виборців, яких він обманув (ZIK, «Страна.юа»);
  • пішли чутки про дострокову відставку Зеленського з поста президента («Страна.юа»);
  • ідея Зеленського про вільну економічну зону на Донбасі — вкрадена («Вести»);
  • Зеленський не виконав обіцянку створити нові робочі місця (ZIK);
  • Зеленський не знає, як повернути мир на Донбас (NewsOne);
  • візит Зеленського у Стамбул та його зустріч із Варфоломієм — це повернення політики Порошенка («Страна.юа»).

Приклад:

«Юрій Загородній: Когда-то Зеленский громко заявлял, что хочет войти в историю Украины. Он и сегодня не скупится на громкие заявления. Он займет свое место  в скорбном ряду наших антиреформаторов. Его сценический герой  уже красноречивый упрек его эпохи» Капитал»).

Громадянська війна — наратив, що допомагає водночас зняти відповідальність за агресію на Донбасі з Росії та маніпулювати поняттями війни й миру, чим перед виборами активно займається «Опозиційна платформа — За життя». А після озвучення запитань президентського опитування у пропагандистів з’явилася нова тема: неможливість застосування Будапештського меморандуму, в якому Росія гарантувала Україні непорушність кордону. Проросійські медіа стверджують:

  • «питання про Будапештський меморандум просто смішне» («112»);
  • Зеленський не хоче виконувати мінські домовленості («Вести»), а «бази Британії або НАТО на території України використовує як червону ганчірку для Росії» (ZIK);
  • мінські угоди — єдиний шлях до миру («112»);
  • Росія допомагає Україні вирішити «проблему Південного Сходу» («Подробности»);
  • українська армія порушує режим припинення тиші, а «влада в особі партії війни в парламенті забила цвях, цвях у кришку труни встановлення миру» 112», ZIK, NewsOne, MigNews).

Приклад:

«Вопрос о Будапештском меморандуме просто смешон, но в то же время демонстрирует глубокое невежество власти. Этот документ не предполагает обязанность его подписантов воевать за Украину. И никакие результаты опроса это не изменят. Разве что послужат оправданием для продавливания Зеленским вопроса, связанного с предоставлением Великобритании и США возможности размещать военные базы на территории нашей страны.

Другое дело, что это может быть неуклюжей попыткой обманным путем выйти из Минских соглашений. Право на использование меморандума у Украины было, есть и будет всегда. Он уже давно используется властями для политической риторики. Но если Президент намерен воспользоваться результатами опроса для оправдания выхода из Минских соглашений и нормандского формата с последующей сомнительной попыткой перехода в формат Будапештского меморандума, то понимает ли он, что такие игры  это прямой путь к эскалации конфликта, возобновлению боевых действий, потере Донбасса.

Почему именно Будапештский меморандум, который касается неядерного статуса Украины? Зеленский намерен нарушить Договор о нераспространении ядерного оружия? Создать собственную атомную бомбу? Превратить Украину в Северную Корею?

Зачем вообще использовать такие сложные пути, формулировать непонятный для большинства граждан вопрос? Задайте прямой вопрос: поддерживают ли граждане Украины выход из Минских соглашений? Только задать его надо прежде всего тем, кто живет по ту сторону линии соприкосновения, кто живет в зоне ООС и знает, что такое боевые действия и их последствия. Или Президент Зеленский уже не считает их гражданами Украины и готов уничтожить всех этих людей во имя своих политических амбиций? Тогда где его обещания мира и чем он лучше Порошенко?» («112», ZIK, «Подробности», NewsOne, «Вести»).

Зрив місцевих виборів і переслідування опозиції в Україні. «Передвиборчі» наративи передусім вигідні «ОПЗЖ», однак і Кремль може бути зацікавлений у поширенні фейків на ці теми. Попри те, що до виборів залишається менше двох тижнів, проросійські медіа повторюють, що влада може використати коронавірусну епідемію для скасування виборів (хоч є й протилежна версія — приховує масштаби епідемії, щоб провести вибори). Лунає також уже звичний меседж: Зеленський «позбавив права голосу жителів Донбасу». Атаками, нападами, замахами, репресіями і переслідуваннями проросійські медіа називають будь-які рухи, невигідні опозиції — від відмови кандидатові в реєстрації до псування агітаційних плакатів «ОПЗЖ». Зокрема у проросійських медіа можна було почути таке:

  • «влада не тільки бере участь у фальсифікаціях, а й очолює їх» (ZIK);
  • «влада применшує статистику захворюваності на коронавірусну хворобу, бо треба провести вибори» (ZIK);
  • «виборчий кодекс не розрахований на людей. Він розрахований на те, як у латентний спосіб прокрастися до влади» (ZIK);
  • влада відмовляє небажаним кандидатам у реєстрації, а деяких намагається залякати, посадити і навіть вбити  (NewsOne, «112», «Вести»);
  • вибори брудні — фальсифікації вже почались («Подробности», «Подроности»);
  • влада думає про перенесення виборів («Вести»);
  • «Донбас не забуде тих, хто позбавив їх можливості голосувати» («112»);
  • радикали нападають на агітаційні намети «ОПЗЖ», погрожуючи ножем («Вести»).

Приклад:

«Отказ в регистрации, открытие уголовных дел, угрозы кандидату, его близким и членам команды  это звенья одной цепи. И работа на одну цель  не допустить самого рейтингового кандидата к участию в выборах. Согласно социологическим исследованиям, Павел Придворов является абсолютным лидером предвыборной гонки. И теперь его жизнь находится в серьезной опасности. Сегодня силы, заинтересованные в продолжении войны и отсутствии стабильности на Донбассе, перешли Рубикон» (ZIK).

Матеріал підготовлений у співпраці з інформаційною агенцією Guildhall.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду