Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

16 Жовтня 2020
3519

Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

3519
Які кремлівські меседжі поширювались у медіа та соцмережах Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей.
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 28 вересня — 4 жовтня 2020 року
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

У вересні-жовтні 2020 року протягом семи тижнів «Детектор медіа» проводить моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів у загальнонаціональних медіа та в регіональному медіапросторі восьми областей — Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. У кожній області ми аналізуємо онлайн-видання, новини телевізійних каналів, телеграм-канали та фейсбук-сторінки, що поширюють політичні новини. Готуючись до цього дослідження, експерти «Детектора медіа» склали перелік найпоширеніших дезінформаційних наративів, що трапляються в українських медіа та є суголосними з типовими меседжами кремлівської пропаганди. Методологію моніторингу та перелік типових наративів можна побачити тут. Щотижня на «Детекторі медіа» публікуватимуться окремо загальноукраїнський та регіональний звіти.

Попередні матеріали моніторингу: 21–27 вересня, 14–20 вересня, 7–13 вересня.

 

Примітка: під «дезінформаційним наративом» у цьому моніторингу мається на увазі сталий набір тверджень або оцінок, який, на думку авторів моніторингу, загалом покликаний впливати на громадську думку, перебільшуючи або спотворюючи картину дійсності. Усі наративи з переліку є типовими для російських пропагандистських ЗМІ, тому в моніторингу фіксуються співзвучні з ними твердження та оцінки. Оскільки неможливо з’ясувати мотивацію тих чи інших журналістів, медіа або інших поширювачів медіаконтенту, автори моніторингу не стверджують, що вони займаються цілеспрямованою проросійською пропагандою, а лише констатують, що в їхніх матеріалах з’являються меседжі, тотожні або близькі до наративів Кремля.

 

Луганська область (вільна частина)

Серед проаналізованих протягом тижня 12 онлайн-видань, трьох телеканалів, п’яти телеграм-каналів та 11 фейсбук-сторінок Луганської області найбільше (про)російських дезінформаційних наративів поширювали онлайн-видання «6451 — сайт города Лисичанска» й Ostrovok.lg.ua та міські фейсбук-групи, найбільше — «Типичный Старобельск», а також групи, пов’язані з партією «Опозиційна платформа — За життя».

Головною подією тижня були пожежі в Луганській області. В соцмережах на цю тему переважали два типи контенту: матеріали з місць подій та публікації про допомогу постраждалим та рятувальникам. Такі матеріали від медіа та користувачів не містили дезінформаційних наративів. Проте політики не проґавили шансу просунути свої меседжі, скориставшись надзвичайною ситуацією як інфоприводом. Найбільше в соцмережах помітна була «Опозиційна платформа — За життя», представники якої говорили, що влада не працює, натомість партійці готові мало не відродити спалений ліс. «ОПЗЖ» протягом тижня випустила щонайменше п’ять сюжетів, які дезінформують глядача, переконуючи, що тільки люди з їхньої команди допомагають погорільцям, натомість «зелені» не роблять нічого, щоб урятувати людей. Навіть у матеріалах про пожежі політики від «ОПЗЖ» не забували нагадати, що «влада позбавила жителів Донбасу права голосу». Загалом ця політична сила помітно активізувалася в медіа області, якщо порівняти з попередніми моніторинговими тижнями.

Російський пропагандист Дмітрій Кісельов випустив сюжет про військову допомогу США Україні й те, що в Сєверодонецьку на Луганщині будуватимуть військово-морську базу. Та в місцевих соцмережах та онлайн-виданнях цей сюжет репостили здебільшого іронічно, коментуючи можливість появи в регіоні моря.

Два найпоширеніші проросійські дезінформаційні наративи цього тижня на Луганщині — «Медведчук — надія України» (себто відверта агітація за «ОПЗЖ» в редакційних матеріалах медіа та нерекламних дописах у соцмережах) та «Україна — недодержава».

Зовнішнє управління (дві публікації). Зеленський веде країну до катастрофи, стверджують райтери «ОПЗЖ», бо реалізовує сценарій, «написаний для України за океаном». А лисичанське видання «6451» побачило в місцях пожеж розташування покладів сланцевого газу: «Відомо, що великі апетити на цю територію мають західні компанії». Тут-таки згадали про ринок землі і про «Порошенко-2»: «Від часів правління Порошенка і до нинішнього президента Зеленського влада активно рухається в напрямку продажу ресурсів та земель України зарубіжним корпораціям».

Майдан — це помилка (одна публікація). Тут проросійська дезінформація з’являється в темі протестів Білорусі. Відеоблогер Юрій Бурлан схвально висловлюється про Олександра Лукашенка, а поміж тим не оминає увагою Україну, «де також думали, [що буде] як у Європах. Від неї скоро пшика не залишиться, від України. Їх обдурили».

Україну врятує дружба з Росією (одна публікація). У тому ж відео, розповівши, як недалекоглядно чинили українці, від чиєї держави скоро лишиться «пшик», автор описує загрози від ЄС: «І всі поїдуть на підробітки. Втратять навіть те, що мали, не отримавши взамін нічого, от як з Україною». І далі як цілком очевидну річ: «зрозуміло, що Росія не дозволить, відтяпає назад весь свій південь, а Галичину здадуть назад Австрії, Польщі...». Тож Україні лишається мати добрі стосунки з Росією, яка є ніби єдиним майбутнім — принаймні для частини України.

Україна — нацистська держава (три публікації). Одна з них насправді про інше, але вирване з контексту речення, поміщене на картинку, яку й поширили у фейсбук-групі, саме так і може тлумачитися: «Перестаньте як фашисти спалювати наших людей. Якщо для скасування ваших кончених місцевих виборів потрібні наші людські життя – в пень ваші вибори… Відміняйте!»

Інші два приклади цього наративу — від «ОПЗЖ» на тему російської мови: публікація про законопроєкти, які має розглянути Верховна Рада цього тижня, де не забули нагадати, що «деякі норми чинного закону про освіту є дискримінаційними та суперечать Конституції України», підмінюючи факт оцінкою. Другий матеріал — привітання працівників освіти: «мільйонам громадян відмовили у праві отримувати освіту рідною мовою. “Опозиційна платформа — За життя” виступає за скасування цієї антинародної реформи освіти!»

Медведчук — надія України (вісім публікацій). Цей наратив стабільно просуває лисичанське видання «6451». Відзначилося цього тижня й видання Ostrovok.lg.ua завдяки репосту публікацій зі «Страни.ua»: «“Опоплатформа” підготувала “найбільш вірний юридично” законопроєкт, що дозволить розблокувати переговорний процес на Донбасі».

Кілька матеріалів спрямовані проти партії «Наш край», яку сайт «6451» звинувачує в «саботуванні» чесних виборів. Натомість не забули нагадати, що кандидати від «ОПЗЖ», а саме Сергій Дунаєв «відстоюють розвиток промисловості України».

І на тему пожеж, про що згадувалося вище, наприклад, «Запізніла реакція влади на пожежі говорить про те, що Луганщину хочуть випалити!», а представники «ОПЗЖ» «будуть завжди поруч з людьми, будемо продовжувати боротися за людські життя».

Україна — недодержава (вісім публікацій). Це неаргументована критика керівництва області — військово-цивільної адміністрації, наприклад, ствердження: «Я чітко бачу, що державна влада в області відсутня» у телеграм-каналі «proЛуганщину». Або така публікація у групі «Лисичанск-Северодонецк. Новости. Факты. События»: «Тож виходить, що або Гайдай або повний нуль, який не в змозі організувати координацію органів влади на території і вибудувати роботу системи, або злочинець, який це зробив чи то свідомо, чи через недбальство. Але у будь якому разі саме Гайдай, як голова ЛОДА, і Пшик, як керівник обласного ДСНС, є головною причиною трагедії в області!»

Сюди ж належить і стилістика заголовків (репостів Korrespondent.net i «Страни.uа») у виданні Ostrovok.lg.ua: «Відбулося чергове безрезультатне засідання Тристоронньої контактної групи в режимі відеоконференції, що відзначилося риторикою Кравчука» та інша публікація: «Влада продовжує тішити. Денис Шмигаль заявив: Українська держава не зможе виплачувати пенсії своїм громадянам через 15 років». В тексті другої новини: «Більше нічого втішного прем’єр-міністр не повідомив [...]. А збиралися повертати заробітчан, створювати умови для молоді. Все як завжди!»

Нарешті, відео про тарифи від Znaj.ua, яке поширила міська фейсбук-група «Типичный Старобельск», повторювало, що нічого не зміниться на краще, а тарифи зростуть: «І тут хочеться спитати тих, що в нас сидять нагорі. Разом із підвищенням цін, може, покращиться сервіс? [...] Чи може, труби лататимуть? Тому що міняти їх точно ніхто не буде. І лагодити теж. В найкращому випадку пофарбують».

Влада позбавляє жителів Донбасу права голосу (чотири публікації) — окремий проросійський дезінформаційний наратив цього тижня в Луганській області. Це три матеріали від «ОПЗЖ» та один — від «Нашого краю». «... Убивают свой украинский народ именно политики, лишили голосів мільйон»,сказав лідер цієї партії, народний депутат Сергій Шахов. В інших публікаціях цитували лідерів «ОПЗЖ» Вадима Рабиновича Панове “зелені”, ви вже позбавили права вибору сотні тисяч людей в Луганській і Донецькій областях [...] Ви хочете позбавити права голосу людей в інших областях України! Дозвольте запитати: хлопці, що ви творите з країною?»), Юрія Бойка Фальсифікаціям [...] поклав початок сам президент Зеленський, коли скасував вибори в абсолютно мирних містах Донецької та Луганської областей, і півмільйона громадян виявилися позбавлені свого конституційного права обирати...») та Ростислава Дубового Центр зриває проведення виборів на Донбасі та позбавляє людей права вибору»).

Про загрозу державного перевороту, Зеленського, який обманув виборців сходу України, Крим, «громадянську війну», православну церкву цього тижня не згадували.

Дніпропетровська область

Цього тижня у Дніпропетровській області активно просували наратив «Зеленський обманув виборців». Зокрема, в соцмережах активно просували допис сторінки під назвою «Зеленского обманывают», із якого випливає, що насправді всіх обманув Зеленський: «Мы все считали, что Зеленского обманывали, но правда оказалась более прозаичной — он сам обманул народ Украины, который ему доверял! Зеленский постоянно упрекал Порошенко за кумовство, и обещал, что при нем такого не будет, а сам только прийдя во власть  поставил принцип кумовства за основу кадровой политики! Начиная от Ермака и заканчивая Юзиком, все кто пришли с Зеленским протащили своих родственников на различные должности! Почти каждый народный депутат от Слуги Народа посчитал своим долгом взять себе в помощники либо брата, сестру, маму, папу, мужа, жену, дядю, кума, свата, зятя  да всех, кого угодно, деньги-то казенные им платить! Такого количества семейных династий во всех кабинетах Верховной Рады – Украина еще не видела. Особенно выделился сын Сергея Шефира, который всего за первые три месяца работы успел получить две премии по 20 тысяч и четырехкратное увеличение зарплаты из держбюджета! А это мы говорим только про Верховную Раду, а что будет творится на местах после выборов? Это приведет к созданию семейных кланов и полной узурпации власти на местах! Не этого мы хотели, когда голосовали за Зеленского. Теперь мы знаем, кто главный обманщик в стране!»

У програмі «За гранню», що виходить в ефірі «Першого Міського телеканалу. Кривий Ріг», президента називають зрадником, звинувачують у тому, що він не реагує на проблеми шахтарів і засуджують за те, що він не вкладає гроші у малу батьківщину: «Думаю, не для кого не секрет, что Янукович действительно поднимал Донбасс. На него уходило много денег. Строились стадионы, дороги. Тот самый мародер и политический спекулянт  Винницкую область. Предатель ничего не поднимает. Он предает и продает. Даже город в котором родиться».

Фейсбук-група «Кривой рог Кривий ріг» поширила картинку, на якій Зеленський показує дулю шахтарям, хоча нібито пообіцяв підвищення зарплати перед виборами до 4500 доларів. Звідки автори допису взяли цю цифру, з’ясувати не вдалося.

Також у соцмережах поширюють інформацію нібито з посиланням на Міністерство енергетики про зростання тарифів на воду та електрику з 1 жовтня. із фразою: «В Украине почти в 2 раза подорожает коммуналка с 1 октября», принагідно закидаючи президентові невиконання обіцянки про зниження тарифів. Цю інформацію також поширила низка проросійських «зливних бачків». Проте Міненерго спростувало цю інформацію, а Зеленський знижувати тарифи насправді не обіцяв.

Наратив «Україна — недодержава» традиційно найпопулярніший у медіа регіону.

Онлайн-видання «Днепр. Главное» опублікувало матеріал «Медицина від Зе: лише 1% грошей коронавірусного фонду витратили на закупівлю медичних засобів», у якому правдива інформація про те, що із фонду боротьби з коронавірусною епідемією гроші пішли на дороги, а не на медобладнання, проілюстрували карикатурами та доповнили висновком: «Авжеж, гроші для порятунку громадян спрямували на будівництво доріг, де тепер працюють фірми Коломойського та його посіпак в Дніпропетровській області. Вже писали про те, як близька до Святослава Олійника фірма УПС прекрасно освоює державні гроші на тому самому “великому будівництві”. Ось така медицина від Зе».

Це ж видання в матеріалі «Кількість хворих на коронавірус зростає, а карантин в освітніх закладах не запроваджують» пише: «Замість оперативної реакції і переходу на дистанційне навчання, центральна влада і керівництво вишів продовжує наражати студентів і викладачів на небезпеку.  Зрозуміло, що в цій ситуації, у випадку спалаху захворюваності у дніпровських вишах, відповідальність нестимуть згадані декани та керівники кафедр — дуже зручно для зе-влади». Але насправді саме керівництво вишів і місцева влада контролює питання переходу на дистанційне навчання під час спалаху хвороби, а аж ніяк не центральна влада. Окрім того видання поширює багато нерелевантної для регіону інформації, яка зображає президента й уряд у негативному світлі.

Панічні настрої і фейки поширюють у немодерованій фейсбук-групі «Кривой рог Кривий ріг»: що гроші на пенсії от-от закінчаться, про підписані президентом закони із припискою «НУ ВОТ и все... Зеленский поставил страну раком, без вазелина и презерватива…» тощо.

Окремо варто відзначити випуск програми «Не сегодня» «Накрыло волной ковид бушует в Украине» на «ДніпроTV». Ведуча Наталя Власова, яка раніше працювала на «Опозиційний блок», не приховує проросійської позиції. За її словами, захворюваність на коронавірусну хворобу в області зростає не без участі місцевого «слуги народу», який возить дніпрян у Харків, де вони, вочевидь, і заражаються. Державна ж влада взагалі нічого не робить: «Отметка в 4000 больных за сутки преодолена. При этом от центральной власти никто так и не услышал стратегию, как мы будем действовать дальше».

Потім ведуча висловлює версію, що центральна влада просто мріє роздмухати епідемію в регіоні: «Не погружают ли искусственно областной центр в красную зону?» Закінчується випуск тезою, що підживлює наратив «Зеленський — це Порошенко-2»: «Жаль, что при нынешней власти есть над чем смеяться, да вот мало чему можно радоваться. Коррупция в ближайшем окружении, показательный демарш депутатов, падение экономики, нерешенный вопрос с Донбассом, очередное поднятие коммунальных тарифов. Этакое дежавю, только усугубленное управленческим хаосом». На каналі «Рудана», де раніше працювала Наталя Власова, також побільшало чорного піару проти «Слуг народу», зокрема вийшов «спецрепортаж», який згодом видалили з сайту телекомпанії. Загалом прагнення дискредитувати конкурентів під час виборчої кампанії — явище типове, однак твердження про тотальну катастрофу в країні та області, які не підкріплюються жодними доказами, аж надто близькі до наративу «недодержави».

Харківська область

Попри активність «Опозиційної платформи — За життя» в регіоні, відверта прокремлівська пропаганда в місцевих медіа трапляється нечасто. Цього тижня медіа, прихильні до «ОПЗЖ», поширювали маніпулятивні рейтинги, оприлюднені компанією, яка належить нардепу від цієї партії Сергію Льовочкіну. Наголос у публікаціях, окрім успіхів «ОПЗЖ», робили на недовірі харків’ян до чинного президента і його команди: «Жители харьковской области негативно оценили работу нынешнего президента Украины, Владимира Зеленского, большинство (60,4%) ответили, что «негативно» или «скорее негативно» оценивают работу президента. Так же опрашиваемые критически оценили ситуацию в стране, ответив, что руководство страны ведет ее «однозначно в неправильном направлении» или «скорее в неправильном направлении». Приводом для масового піару став запуск «антикризової платформи» «ОПЗЖ» — у матеріалах у низці місцевих медіа та в соцмережах цей вочевидь агітаційний передвиборчий проєкт позиціонували як єдиний шлях до розв’язання проблем Харкова. Цей же меседж бачимо в публікації про готовність «ОПЗЖ» допомагати «кинутим напризволяще» харків’янам у виданні «Харьков. Комментарии». Усе це вочевидь складова агітаційної компанії «ОПЗЖ», однак матеріали публікуються як редакційні, а не рекламні, тому фактично просувають локальну версію наративу «Медведчук — надія України».

У соцмережах активно поширювали допис політика з «ОПЗЖ» Андрія Лесика про напад на агітаційний намет, що вписується в наратив «переслідування опозиції»: «… Власть и ее боевики в лице националистов стараются не допустить в местные советы прогрессивные политические силы. Они не заинтересованы в достижении мира и благополучия украинцев». Також за допомогою ботів у соцмережах та навіть коментарях у ютубі масово поширили повідомлення про обшук у представника «ОПЗЖ» в Чугуєві: «Правоохранительные органы проводят обыски у главы Чугуевской районной организации "ОПЗЖ" Руслана Овчаренко. День назад его зарегистрировали кандидатом в мэры города Чугуева. В квартире, где проводится обыск, находится 2-месячный ребенок. Сам Руслан Овчаренко считает эти действия политическим заказом». Нагадаємо, Руслан Овчаренко назвав українську мову «розумово відсталою», а під суд потрапив за побиття народного депутата. Втім жодного бекґраунду або навіть формальних причин обшуків у повідомленнях немає, тож вони вписуються в наратив «переслідування опозиції».

Перебіг справи нападників на автобус «Патріотів — За життя» місцеві медіа здебільшого висвітлювали нейтрально, натомість ЗМІ та сторінки в соцмережах «ОПЗЖ» трактували ситуацію як «тріумф безкарності нацистів», ототожнюючи «радикалів» і владу: «Это преступление "Нацкорпуса" и "Азова" является следствием безнаказанности национал-радикалов, которые действуют при прямом покровительстве и подстрекательстве власти, в частности президента Зеленского, который открыто заявляет о своей поддержке их позиции"». Одним із головних спікерів «ОПЗЖ» на цю тему в місцевих соцмережах і в загальнонаціональних проросійських медіа був той-таки Андрій Лесик. У його заявах, поширених у соцмережах, читаємо також про прибічника ОПЗЖ, «который хочет попасть на телеканал NewsOne и рассказать украинцам о преступной деятельности воинов ОУН-УПА». Зауважмо, що Олександр Фельдман — чинний нардеп і кандидат у мери Харкова від «ОПЗЖ» — послідовно утримується від різких політичних заяв та критики чинної міської влади, а його кампанія переважно зосереджена на позитиві та економічних обіцянках.

Сайт «Вечерний Харьков» більш розширено повторив свою публікацію, розміщену минулого тижня «Дмитрий Булах: о необходимости реформирования городских систем, covid-19, борьбе с коррупцией и единых правилах для инвестиций»: «Сначала Порошенко дискредитировал проевропейскую политику, а потом Зеленский добил проевропейский электорат, который за него голосовал из-за разочарования в Петре Алексеевиче».

Запорізька область

Протягом четвертого тижня моніторингу інформаційного простору Запорізької області ми виявили 11 публікацій у медіа та соціальних мережах, що містили та підсилювали проросійські наративи.

Меседжі, співзвучні з кремлівською пропагандою, як і в попередній тиждень моніторингу, були в публікаціях онлайн-видання «Голос Запоріжжя». Воно оприлюднило текст «От тихой ненависти — до насилия..» з посиланням на інформагенство «Форум». Автор пише про «гоніння» та «нападки» на Українсьску православну церкву Московського патріархату з боку політиків, а також активістів, які «не здатна зупити навіть пандемія». «Відповідальність за це несе держава», — цитують в тексті нардепку від «Опозиційної платформи — За життя» Тетяну Плачкову. Це ж видання 29 вересня опублікувало новину, що у Запоріжжі «ОПЗЖ» підтримала на виборах чинного мера Володимира Буряка, в якій процитували нардепа Володимира Кальцева: «з кожним кредитом ми [Україна] втрачаємо державність та суверенітет». За його словами, «ми стаємо сировинним придатком», а Україна розвивається «так, як хочуть інші країни».

Сайт газети «Запорізька Січ», керівницею якого є екс-очільниця партії міського голови Володимира Буряка «Єднання» Анастасія Богданова, а також сайт «Плотина», що з’явився нещодавно та піарить чинного мера, опублікували колонку політкоментатора Павла Скурського «Партії “реальних справ” проти партій “красивих слів”». Автор пише, що «для міст і областей перенесення “київської” політичної гризні на місцевий рівень не несе нічого хорошого», а «коефіцієнт корисної дії місцевої влади очевидно вище, ніж у центральної». З огляду на наближення виборів, цей текст можна трактувати як такий, що має переконати голосувати саме за місцеві партії, зокрема, за партію Буряка «Єднання». Водночас його меседж співзвучний із тезою «регіони мріють жити окремо від Києва», яку просуває російська пропаганда.

Лідерство у поширенні меседжів, співзвучних із російською пропагандою, утримує місцевий осередок «ОПЗЖ». Двічі за тиждень моніторингу в їхніх публікаціях в соцмережах йшлось про те, що Зеленський продовжує політику Порошенка, зокрема, «у забезпеченні інтересів зовнішніх покровителів», а також у небажанні відновити мир на Донбасі. Такий меседж містив і допис на фейсбук-сторінці «Опозиційного блоку» «Справедливость и Защита. ОБ Запорожская область» з репостом «Пресс-центра народного депутата Украины Вадима Новинского». Згідно з ним, чинний склад парламенту, як і попередній, «не зробив нічого для мирного процесу».

Як і в попередній тиждень моніторингу, публікації «ОПЗЖ. Запорожье», поширювані в місцевих фейсбук-групах, містили меседж про відмову влади проводити вибори у прифронтовій зоні Донеччини та Луганщини. Місцевий осередок партії поширив допис нардепа Юрія Бойка про те, що «жителів цих територій позбавили конституційного права». А до річниці розстрілів у Бабиному Яру на сторінці «ОПЗЖ. Запорожье» зробили публікацію, яка співзвучна з наративом «Україна — нацистська держава». У ній йдеться, що чинна влада «заграє з радикалами, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу», а на державному рівні в Україні провадять «політику утисків культурних та мовних прав».

Проросійські наративи на своїх сторінках у соціальних мережах транслює партія Шарія у Запорізькій області, яка за результатами соцопитування «Рейтингу» проходить і до Запорізької міської ради, і до облради. У своєму телеграм-каналі пишуть про «утиски російської мови». А кандидатка від партії Тетяна Гобрусєва аргументує свою участь у місцевих виборах тим, що нині Україна — «несамостійна держава, залежна від МВФ та керована годованцями Сороса».

Митрополит Запорізький та Мелітопольський церкви Московського патріархату Лука (Коваленко) у своєму телеграм-каналі «Лекарь.zp» звернувся до підписників із підіказкою, за кого голосувати на місцевих виборах. Порадив звертати увагу на наявність у партійних списках «відкритих ненависників канонічної церкви [УПЦ (МП)] та тих, хто розпалює ворожнечу проти неї», адже якщо такі кандидати будуть обрані, стане можливим «рейдерське захоплення приходу УПЦ».

Миколаївська область

Попри запеклу передвиборну боротьбу на Миколаївщині, відверта (про)російська пропаганда в місцевих ЗМІ — явище рідкісне, і прояви її поодинокі.

До прикладу, у виданні «НикВести» від 29 вересня вийшов матеріал під заголовком «От тихой ненависти до насилия: В Украине седьмой год продолжается религиозная дискриминация верующих УПЦ», який просуває типову, але не надто поширену зараз у медіа тезу російської пропаганди про «розкольників ПЦУ.» «С 2014 года УПЦ потеряла более 120 храмов, которые были захвачены и/или обманно-коварным способом переведены в УПЦ КП и ПЦУ. В последние полгода захваты храмов практически прекратились, однако это связано больше с карантинными мерами и ограничениями на собрания людей, чем с угасанием религиозных страстей. Только вот, никакая пандемия не в силах остановить религиозную ненависть, от которой православные украинцы продолжают страдать  как морально, так и физически», — йдеться в тексті. Ту також згадуються очі Порошенка, які «горели живой ненавистью», а період правління Зеленського названий «оттепелью». Однак автор матеріалу наголошує, що «агрессия в сторону УПЦ имеет неконтролируемый характер, но от этого не становится менее безопасной. И примером тому  избиение священника группой атошников в Киеве».

А 2 жовтня у виданні «Преступности.НЕТ» вийшов матеріал під заголовком «Российский пропагандист Киселев заявил, что Украина строит базу ВМС в Северодонецке  от этого города до моря 280 километров». Історія справді кумедна (і згадується в медіа інших регіонах як курйоз), однак, переказуючи її, загалом не проросійське видання поширило російську пропаганду, не пояснивши читачам, що з написаного правда, а що ні. «По программе “Иностранное военное финансирование” Украина получит 16 скоростных катеров с полным комплектом вооружения на сумму $600 миллионов. Часть этих катеров будет размещена на новой военно-морской базе “Восток’ в Бердянске, что на Азовском море. Новые военно-морские базы Украина создает также в Мариуполе Донецкой области, в Северодонецке Луганской области и в Очакове, что в Николаевской области, — заявил Киселев», — цитує видання російського телеведучого.

Цього тижня на Миколаївщині спалахнув скандал з реєстрацією кандидатів у депутати від «Опозиційної платформи — За життя». Тож увага до головної проросійської партії в місцевому інфопросторі була підвищена. В опублікованому 30 вересня на «ІншеТВ» зверненні голови обласного осередку «ОПЗЖ» Юрія Загороднього є ознаки наративу «недодержави»: «От имени областной организации партии “Оппозиционная платформа — За жизнь” выражаю решительный протест и требую, чтобы законность была восстановлена, а виновные  привлечены к ответственности. Произошедшее я расцениваю как еще один факт, свидетельствующий о том, что в стране сегодня царит беззаконие». Позиція влади в матеріалі не представлена.

Того ж дня вийшов текст з офіційною позицією «ОПЗЖ» під заголовком «Политический банкрот “Слуга народа” хочет сорвать выборы на Николаевщине — заявление "ОПЗЖ"»: «Власть “слуг народа”  политический банкрот в Николаевском регионе. Все, что они делают – попытка манипуляциями отстранить оппозицию от участия в выборах, сорвать демократический избирательный процесс и изменить реальные рейтинги партии власти». Тут до «недодержави» додається ще й наратив «Переслідування опозиції».

На ресурсі mk.mk.ua, що є рупором «ОПЗЖ» в регіоні, 28 вересня вийшов матеріал, републікований із онлайн-видання «Страна.ua», під заголовком «Верховная Рада рассмотрит взвращение русского языка в школы». У тексті йдеться: «В пояснительной записке депутаты напомнили, что некоторые нормы действующего закона об образовании являются дискриминационными и противоречат Конституции Украины. Они также отметили, что закон критиковали в Венгрии и Румынии. “Принятие законопроекта позволит обеспечить защиту языковых прав национальных меньшинств, позволит снять напряжение в обществе, которое вызвало принятие закона”,  говорится в пояснительной записке к документу». Твердження про дискримінацію, не обґрунтоване та не збалансоване позицією влади, є підміною фактів оцінкою, яка просуває кремлівський погляд на мовну ситуацію в Україні.

29 вересня видання «Шиповник», яке також, як і видання mk.mk.ua, є рупором «ОПЗЖ» на Миколаївщині, опублікувало звернення нардепа Вадима Рабиновича. Один із лідерів «ОПЗЖ» каже, що Зеленський зрадив своїх виборців: «Господа зеленые, вы уже лишили права выбора сотни тысяч людей в Луганской и Донецкий областях, напрочь забыв о том, что они голосовали за вашего президента. Тогда вам это было удобно, а сегодня вы их обманули, как и всю страну». Це ж видання публікує результати маніпулятивних соціологічних псевдоопитувань, які проводить організація, що належить народному депутату України від «ОПЗЖ» Сергію Льовочкіну — як і в загальнонаціональних медіа, проросійська партія рапортує про «лідерство у регіоні».

Одеська область

У медіа Одеси та Одеської області дезінформаційні наративи виявлені у матеріалах телеканалу «Репортер», сайтів «Таймер» та «Слово» (загалом 12). На сайті «Таймер» впродовж тижня опублікувати 10 таких матеріали, ще один виявлений на сайті «Слово» та один сюжет на телеканалі «Репортер».

Багато матеріалів містять одразу кілька проросійських пропагандистських наративів. Найбільше акцентів цього тижня на «зовнішньому управлінні Україною» («Гончарук уехал учиться в Вашингтон», блог «Настоящая чума XXI века», «В МИД Белоруссии заявили о дефиците доверия к Украине и задумались о профессионализме киевских коллег», «Дайджест международных новостей: карабахская война на фоне эпидемии конфликтов») та загальних антизахідних наративах («США хотят использовать белорусских священников в кровавой провокации — Служба внешней разведки РФ» — взагалі пряма ретрансляція пропаганди російських спецслужб, «Рецидив»: французский телеканал упорно считает Крым российским», «Соратник Труханова: Евросоюз рушится, а НАТО — геополитическое недоразумение»).

Слід відзначити низку матеріалів, які не увійшли у таблицю виявлених російських пропагандистських наративів, але важливі для розуміння деструктивного контексту, характерного для сайту «Таймер»: 30 вересня, «Просто Александр Лукашенко: украинские власти планируют «раскороновать» президента Белоруссии», «В Киеве убили сотрудницу посольства США» (використовують слово «вбили», хоча й наводять версію про можливі травми від потяга — нещасний випадок), «У американского военного самолёта в небе над Одессой отказал двигатель» (маніпулятивно зазначають «Что именно делал в небе над Одессой американский военный самолёт, не уточняется», хоча інші ЗМІ акцентували, що літак військово-транспортний та що «борт вылетел в Одессу с американской базы Рамштайн, расположенной в Германии»), 1 жовтня «У Лукашенко предложили считать столицей Украины село в Одесской области», (джерело — анонімний білоруський телеграм-канал, який повязують з пресслужбою Лукашенка), 2 жовтня «Нет денег: Кабмин планирует оставить учителей без повышения жалования», «В СНБО подтвердили: брать пользователей «Вконтакте» на учёт начнут в течение полугода», «Слуга народа» пообещала военную поддержку Азербайджану против Армении» (матеріал підважує міжнародні позиції України через маніпулятивну примітку: «Ранее глава МИД Дмитрий Кулеба заявил, что Украина «поддерживает территориальную целостность Азербайджана, как Азербайджан поддерживал нашу территориальную целостность в международно признанных границах». Тем самым Кулеба дал понять, что считает военную операцию Азербайджана по возвращению контроля над Нагорным Карабахом законной»).

Наратив «громадянської війни» в Україні просував матеріал «Говорил не то: Зеленский уволил Фокина из состава украинской делегации по Донбассу» Кроме того, Фокин сказал, что главным виновником продолжительного конфликта на востоке Украины является экс-президент Пётр Порошенко, а причастность России к военному конфликту на Донбассе не доказана»). Хоча сайт «Таймер» і додав у кінці матеріалу контекст ситуації, але поширив маніпулятивну тезу, яку тиражували прокремлівські медіа в Україні (ZIK, «Страна»), а також офіційні російські. Вітольд Фокін справді робив натяки в такому ключі, проте однозначно винуватцем війни Порошенка не називав: «Майже п'ятирічне топтання на одному місці стало наслідком [того]… що гарант Конституції на той час більше дбав про власний авторитет і владу, а не про народ. Я вже не кажу про величезну прибутковість військової справи».

Ще одне одеське ЗМІ — газета «Слово» (із посиланням на «Страну.ua») — в матеріалі «Фокина уволили с поста замглавы делегации Украины в Трехсторонней контактной группе» повторила маніпулятивну тезу про «главного виновника». До речі, газета «Слово» пов’язана із Сергієм Ківаловим, і всі сторінки номера заповнені фактично агітаційними матеріалами. За словами одеських медійників, студентів і викладачів Одеської юридичної академії багато років примушують передплачувати цю газету.

Україну як державу, де квітне антисемітизм, зображає матеріал «В молодёжном лагере «Правого сектора» подростки выложили своими телами свастику». «"Эти дети, весело изображающие нацистскую свастику, — участники молодёжного лагеря "Правого сектора" "Коммандос". В лагере дети изучают взрывное дело. Руководит лагерем сидевшая за убийство поэтесса Диана Виноградова (Камлюк)", — написал Долинский. Он добавил, что в 2013 году Виноградова-Камлюк выступала на киевском Майдане "против ж*дов. Джерелом новини є вже згаданий в попередніх звітах Едуард Долинський. Сайт «Таймер» неодноразово використовував специфічний контент із його особистої фейсбук-сторінки. Показово, що пост активно розійшовся по українських та іноземних маргінальних сайтах, гугл знаходить понад 40 публікацій з таким фото, зокрема на проросійських сайтах «Страна» та «Вести».

Прикладом якісної подачі матеріалів та належної модерації дискусії є ефір програми Live studio 30 вересня на 7 телеканалі. У студії зібралися гості проукраїнських та проросійських поглядів, тема – «Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ». Та один із диспутантів — протитрований громадським діячем Володимир Сівак — впродовж 35-хвилинної програми виголосив чи не всі тези проросійських пропагандистських наративів: «Если бы в Украине работал закон, а Генеральная прокуратура не обслуживала интересы группы людей, которые путем государственного переворота пришли к власти… Не знаю кому Президент сегодня симпатизирует – или этому фан-клубу господина Тищенко или каким то националистам…Украинское государство делает все чтобы подорвать наш авторитет на международной арене, по тому что сегодня непризнание выборов в Белорусы…Бандиты и государственные преступники – вот кто пришел к власти [після Майдану]…Как они к нам относятся…сказали что били на заднем дворе России…Страна.ua – один из наиболее честных ресурсов…Есть группа паразитов, которая присосалась к этому государству, которой выгодно отрезать Донецк, отрезать тот самый Крым им выгодно». Проукраїнські гості опонували, а ведучий програми Євген Салтан тримав запального гостя в належних рамках, заперечуючи пропагандистські тези чи забираючи слово через маніпуляції.

Херсонська область

Коронавірус міг піти не з Уханzя а з американських біолабораторій в Україні, Зеленський відкрито підтримує «порохоботів», «слуги народу» йдуть шляхом крайніх націоналістів і лише Медведчук має реалістичний мирний план. Подібні тези, співзвучні російській пропаганді, протягом тижня з’явилися у 25 матеріалах медіа Херсонської області. Найпоширеніші пропагандистські меседжі просувають дезінформаційні наративи про «зовнішнє управління», Зеленського як другого Порошенка, громадянську війну та «Медведчука — надію України».

Подібні матеріали, як і протягом минулих тижнів, публікували три інтернет-видання: «Kherson.life», «Надднепрянка» та «Новости Херсонщины». Більшість публыкацій — передруки повідомлень із сайтів телеканалів групи Медведчука, інтернет-видання «Голос.UA», блогів на Korrespondent.net і сайтів-сміттярок. Також видання публікують дослівні заяви партії «ОПЗЖ».

Найбільше матеріалів із тезами, співзвучними російській пропаганді, як і раніше, публікували на Kherson.life.

У статті, републікованій із сайту ZIK, нардеп від «ОПЗЖ» заявляє про півтора десятка американських біолабораторій, куди не допускають українських представників: «Мы живем в стране, которая на самом-то деле вроде как наша, но она не наша», — говорить нардеп, натякаючи на контроль США.

В інтерв’ю «Трудовая иммиграция — трагедия Украины» (передрук з «Голос.UA», це ж інтерв’ю з’явилося у блогах на Liga.net) «експерт із соціальних питань» Андрій Павловський озвучує «теорію», яка пояснює зменшення населення в Україні. Без «іноземних впливів» не обійшлося. Мовляв, транснаціональні корпорації підрахували — країнам третього світу, куди Павловський зараховує Україну, не потрібно багато населення, досить тих, хто обслуговуватиме трубопроводи й оброблюватиме землю, «которую скупят иностранные корпорации». Так і «подсчитали, что для Украины будет достаточно, если в ней останется 15–20 миллионов людей».

В іншому матеріалі чинну владу називають «слугами» «Джорджа Сороса и демократов из США и других стран Западной Европы». Того ж «зовнішнього управління» стосується заголовок матеріалу «“Хотелки” Запада: по требованию МВФ Украина начала менять структуру Налоговой службы».

У блозі на сайті Kherson.life, де часто публікують думки завсідників телеканалів, які входять до групи Медведчука, не вперше з’являється Андрій Портнов. Цього тижня — висловлювання ексзаступника голови адміністрації Януковича про «зовнішніх управлінців», котрі «не замечают нас и не признают нашу субъектность».

У матеріалі «Расстрел парламента из танков как признак “демократии” — мнение» озвучують тезу, буцім Україна пройшла через «кровавый государственный переворот во время Евромайдана», просуваючи наратив «Майдан — це помилка».

Протягом тижня на сайті «Kherson.life» з’явилося декілька матеріалів про відставку Вітольда Фокіна. Усі вони просувають однакові тези: відставка Фокіна свідчить про те, що влада «не хоче миру» або не може його досягти, на відміну від Медведчука.

Одна така публікація «Kherson.life» створена на основі слів Руслана Бортника, завсідника телеканалів Медведчука, якого видання «Texty.org» внесло до бази «псевдосоціологів». Бортник говорить: відставка Фокіна покаже людям, що Зеленський і його команда «не могут достигнуть мира». В матеріалі вкотре перераховують висловлювання Фокіна про амністію для бойовиків та відсутність доказів російської агресії, але немає офіційної позиції української влади.

У ще одному матеріалі на «Kherson.life» поширюють заяву Медведчука, буцім «расправа» над Фокінин означає, що «Зеленский и его окружение не признают Минские соглашения и отказываются от их выполнения». У публікації «Партия Медведчука готова обеспечить стабильность и уверенность украинцев в завтрашнем дне, — Стриженова» куму Путіна приписують «многолетний успешный опыт управления страной», особливо «во время “золотой эпохи” Кучмы Медведчука». Цей текст републікований з блогу Катерини Стриженової на Korrespondent.net. П’ять із шести дописів авторки у цьому виданні вихваляють Медведчука чи його дружину.

В іншій публікації про звільнення Фокіна йдеться, Зеленський миру не принесе, натомість «единственный реалистичный мирный план, основанный на Минских соглашениях, предложил именно Медведчук». У цьому ж матеріалі обміни полоненими приписують самому Медведчуку, а от «при Зеленском уже почти год нет никаких обменов». Автор публікації — Олександр Зубченко. Матеріали цього автора з’являються в херсонському інтернет-виданні не вперше. Людина із таким же ім’ям та прізвищем часто коментує події в Україні російській інформаційній агенції «Regnum». Як і раніше, «Kherson.life» використовує ілюстрації агенції у публікаціях із проросійськими наративами.

«Новости Херсонщины» протягом тижня опублікували чотири матеріали з тезами, співзвучними кремлівській пропаганді. У матеріалі «Кива: Намерение Билецкого избежать наказания для своих приспешников закончилось фиаско» є висловлювання нардепа про «псевдонационалистов, которых власть использовала для дискредитации и заказных преступлений». Також видання опублікувало лист свого читача, де автор, окрім місцевих справ, пише, що влада розділила віру за національною ознакою через «признаную государством» ПЦУ та «отверженнную» УПЦ МП.

У матеріалі «Кузьмин: Украина выбирает политику вместо экономики» інтернет-видання цитує допис нардепа від «ОПЗЖ» з антизахідною риторикою: «прозападный вектор разрушает Украину», а західні партнери «умышленно доводят до банкротства» країну, щоб забрати «за долги земли и предприятия». В цій же публікації просувають тезу, що лише «ОПЗЖ» та Медведчук можуть відстоювати інтереси країни.

Сайт «Новости Херсонщины» також опублікував заяву «ОПЗЖ» про «гідну поведінку» Фокіна і що українців «лишают конституционного права избирать и быть избранными, торгуют суверенитетом, выполняя распоряжения МВФ, душат людей неподъемными жилищно-коммунальными тарифами». Цю ж заяву «ОПЗЖ» «Kherson.life» опублікував під іншим заголовком.

У херсонському виданні «Надднепрянка» трапляються матеріали з тезами про «переписування історії». Наприклад, у публікації про день вшанування жертв Бабиного Яру пишуть, що попередній президент «учредил празднование юбилеев убийц, на руках которых кровь и тех, кто лежит в Бабьем Яру», а на західній Україні «их прислужникам» ставлять пам’ятники.

Інший матеріал на сайті «Надднепрянка» стосується законопроєкту, за яким державні діячі мали би понести відповідальність за заперечення, наприклад, російської агресії. З цього автор робить висновок: «“слуги народа” идут по пути крайних националистов». Мовляв, законопроєкт допоможе розправлятися з політисилами, які виступають «против войны и за нормализацию отношений с Россией». Автор маніпулює, коли пише, буцім переслідувати зможуть навіть тих, хто говоритиме, що кримський міст — існує, адже «націоналістичні» політики раніше «заявляли, что он никогда не будет построен». Погано вестиметься й Вітольду Фокіну, на думку автора, він не зможе «хоть с какой-то симпатией отзываться о жителях Донбасса».

До тез, які не входять до типового переліку проросійської пропаганди, можна віднести заяву, буцім коронавірус потрапив до Європи не з Уханя, а України. В інтернет-виданні «Kherson.life» опублікували слова представника «ОПЗЖ»: «Нужно провести международное расследование и выяснить, откуда вирус пошел по Европе: из Ухани или из Украины, где функционируют американские биологические лаборатории».

В одній із публікацій сайту «Надднепрянка» пишуть, що мовні квоти обвалили «рейтинги украинских телеканалов», а український контент виявився поганим. Також у публікації є неправдиві слова, буцім українська влада залякує населення в’язницею за «Яндекс-карту», штрафами за «скачанный российский сериал» й хоче заборонити телеграм.

Проросійський наратив про «зовнішнє управління» та «соросят» з’являвся у відео на ютуб-каналі херсонського блогера Кирила Стремоусова, який має 120 тисяч підписників. У серпні до нього приходили з обшуками у справі про агентурну мережу Росії у Херсоні.

У відео «Митинг под Верховной Зрадой против масочного режима» Кирило Стремоусов та його співрозмовник говорять, що із фракції «Слуга народу» вигнали двох депутатів, які проголосували не так, як «дали команду порохоботы, Международный валютный фонд и мировая закулиса». Між ними також відбувається такий діалог:

— И вот эти подоночные партии Блок Петра Порошенко, «Голос», «Батькивщина»…

— Шобла соросовская.

— Да, да. Вся гопота прозападная голосует в ущерб нашему народу. Наш народ должен отвергнуть этот порочный путь и пойти по пути подлинной независимости. Никаких европейских союзов, никакого НАТО, только самостоятельный путь, никакой продажи земли…

Раніше на ютуб-каналі блогера було більше матеріалів з тезами, співзвучними російській пропаганді, проте останні два тижні це рідкість. Стремоусов зайнятий конспірологічними заявами про коронавірус й саме збирає пул журналістів в регіонах, яким хоче видати посвідчення.

Проросійські наративи протягом тижня не траплялися на сайтах херсонських газет та на ютубі місцевих телеканалів. Не було їх і в популярних телеграм-каналах та фейсбук-спільнотах, куди медіа часто поширюють свій контент.

Донецька область (вільна частина)

Як і в попередні тижні, в медіа Донеччини порівняно небагато відвертих проросійських наративів. Більшість із них лунають у межах агітаційної кампанії «ОПЗЖ» або передвиборної боротьби цієї партії з іншими, часто також проросійськими партіями. Хоча частина агітаційних публікацій «ОПЗЖ» мають вигляд поміркованих і позбавлених прокремлівських спекуляцій — як оця.

У місцевих групах у соцмережах поширюють матеріали загальнонаціональних видань, телеканалів та сайтів-сміттярок із меседжами на кшталт «Власть запрещает выборы на Донбассе из-за страха проиграть ОПЗЖ» і «Власть боится роста рейтинга партии Медведчука». Також у сміттярках можна знайти матеріали про передвиборчу ситуацію в місті Лимані, де влада нібито об’єднала всі партії, аби не допустити до влади «єдину справжню опозицію — "ОПЗЖ"». Однак локальні медіа вільної частини України утримуються від публікації таких матеріалів, і навіть навпаки — багатьма з них цього тижня пройшли однакові новини з посиланням на рейтинги невідомої компанії «Система», що сповіщають про зростання рейтингів «Слуги народу» в порівнянні з «ОПЗЖ». Навіть телеканали Донеччини, які дотепер щотижня піарили «ОПЗЖ», цього тижня утримались від просування партії.

Деякі «найсміливіші» групи та користувачі у фейсбуку поширили матеріали ресурсу «Украина.ру» і «Антимайдан.інфо» «Гитлеризм в законе — лучшее, что могла сделать майданная Украина для популяризации своей истинной физиономии в мире» і «Самострел по-украински. Как сделать больно самим себе». У них ідеться про «нацизм» українців: «Пристрастие украинских "патриотов" к символике Третьего рейха может удивлять только стороннего наблюдателя. А теперь это увлечение официально санкционировано судьями Шестого апелляционного административном суда города Киева, которые определили, что символика дивизии СС "Галиция" нацистской не является в принципе. Как сообщил народный депутат Максим Бужанский, данное решение было принято не без давления "активистов Майдана"». У деяких групах ці матеріали згодом видалили адміністратори.

В одному з колумністичних матеріалів, які ми зафіксували в соцмережах, ідеться: «Жители территории Донбасса контролируемой Украиной видят изменения за линией разграничения и не хотят поддерживать алигархическую систему на местах. А из возможных кандидатов предпочитают представителей "ОПЗЖ". Боясь получить оппозиционный регион аферисты из "Слуги народа" запретили голосование в прифронтовой зоне». Ще один нашпигований прокремлівськими наративами матеріал під заголовком «10 дерзких планов ВСУ», автор якого назвався «Сергієм Донецьким», іронічно прогнозує наступ українського війська на Москву, наприклад. Однак локальні медіа не дозволяють собі такої риторики.

Як і в деяких інших регіонах та на загальнонаціональному рівні, на Донеччині «ОПЗЖ» використовує наратив «переслідування опозиції» для привернення уваги та підняття свого рейтингу. Інцидент у Маріуполі, де невідомі розмалювали фарбою офіс «ОПЗЖ», подається в соцмережах та на відданих партії ресурсах мало не як теракт: «… Я говорю конкретно о Мариуполе, в котором ночью разгромили офис партии "Оппозиционная платформа — За жизнь". Они разбили окна, расписали двери и стены угрозами типа "Смерть вам". По данным моих источников за всем этим беспределом стоит мэр города Вадим Бойченко, которому за рейтинг на "пол-шестого" крепко по шапке настучал хозяин Мариуполя — Ринат Ахметов. И вот таким мерзким способом Бойченко решил "отомстить" своим главным оппонентам». Версія «ОПЗЖ», що драматизує наслідки нападу і звинувачує в ньому владу і Ахметова, набула справді масового поширення — її публікували фейсбук-групи і телеграм-канали не тільки Донеччини й України загалом, а навіть Росії. Також масовим було поширення в соцмережах заяви Наталії Королевської, яка звинуватила «п’ять партій» в організації нападів на агітнамети «ОПЗЖ» на Донеччині.

Низка видань Донеччини, зокрема онлайн-видання «Карачун», републікували матеріал «Страни.ua» «Своя партия с краю. Как местные элиты на выборах поделят Украину» із типовими прокремлівськими маніпуляціями на зразок «С учетом того, что уже с ноября начинается внедрение наиболее драконовских норм закона о тотальной украинизации (например, об украинизации сфер услуг) позиция местной власти будет важна». Загалом головною тенденцією прокремлівської пропаганди на Донеччині можна назвати використання «аутсорсингу» — потрібні меседжі публікуються на платформах, формально не пов’язаних ані з областю, ані з самими політиками-пропагандистами, а частина меседжів потім повертається в інфопростір Донецької області в формі передруків із загальнонаціональних медіа.

Фото: Інтерфакс

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3519
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду