Представник ДНР перейменував костянтинівську газету «Провинция» і змінив редакційну політику

Представник ДНР перейменував костянтинівську газету «Провинция» і змінив редакційну політику

15 Травня 2014
3766

Представник ДНР перейменував костянтинівську газету «Провинция» і змінив редакційну політику

3766
Представник ДНР перейменував костянтинівську газету «Провинция» і змінив редакційну політику
Представник ДНР перейменував костянтинівську газету «Провинция» і змінив редакційну політику

Приватну газету «Провинция» м. Костянтинівки (Донецька обл.), що перейшла під керівництво представника так званої «Донецької народної республіки» (ДНР), журналіста Володимира Аверіна, перейменовано на «Народную газету». Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Видання, що існує 23 роки, не тільки почало виходити під новою назвою, а й повністю змінило редакційну політику. Наразі засновниця газети Галина Разпутько та її син, головний редактор видання Михайло Разпутько перебувають у вимушеній відпустці.

 

«На сайті свого видання ми повідомили, що газеті дозволили жити «під Донецькою республікою». Прибув представник від них - Володимир Аверін, він працевлаштований на посаду заступника редактора. Нам поставлені умови - якщо хочемо зберегти газету і владнати ситуацію навколо неї, то краще нам зараз піти у відпустки. Редакційна політика буде повністю змінена», - заявила прес-службі НСЖУ Галина Разпутько.

 

За її словами, керівники газети не втручаються зараз у процес, їм навіть порадили не контактувати з редакцією. Назву газети змінено, але вихідні дані залишилися. Випуск «Народной газеты» від 14 травня вийшов під номером 20. Центральна тема на першій шпальті - про результати референдуму під красномовною назвою «Мы победили». Решта матеріалів так само демонструють підтримку ДНР.

 

Через незрозумілу ситуацію з виходом видання, газета втратила частину тиражу. Зараз наклад становить 6200 екземплярів, хоча зазвичай був більшим.  60% тиражу розповсюджується в роздрібній мережі.

 

За словами Галини Разпутько, нині колектив редакції становить близько 10 осіб. Раніше газета співпрацювала з багатьма позаштатними кореспондентами, тепер вони не працюють.

 

Володимир Аверін про своє керівництво колишньою газетою «Провинция» говорить як про вимушену тимчасову дію: «Мені зателефонували вночі представники народного ополчення і сказали, щоб я приїжджав, бо інакше редакцію спалять. Вранці я приїхав, запросив Галину і Михайла та сказав, що їм краще піти у відпустку, якщо хочуть зберегти газету. Зібрав колектив і спитав, чи вони не проти зміни редакційної політики. Ніхто не висловився проти».

 

Володимир Аверін переконує, що читачі та реалізатори реагують на зміну в газеті нормально. «Я все приймаю на себе. Сказав, що всі питання до мене, а людей не чіпайте. Коли все закінчиться, не збираюся тут залишатися. У мене свої видання в Донецьку, свій журнал. Я зараз живу в редакції», - каже Володимир Аверін.

 

Галина Разпутько теж сподівається, що ситуація з газетою владнається і вони з головним редактором повернуться на свої робочі місця. «Ми цим займалися 23 роки, вкладали у розвиток. Дивідендів ніяких не отримували - тільки зарплату. Свій бізнес, свої задумки, своє дітище - як його покинути? Єдине, про що я шкодую, і про це ми написали на сайті, - то це про надмірну політизацію. Завжди принципами нашої роботи була допомога людям. Ми прагнули бути корисними і практичними», - сказала Галина Разпутько.

 

Сайт газети «Провинция» наразі не змінив назву і не оновлюються. Після різкої публікації «"Провинции" дозволили жити. Під керівництвом ДНР» Галина Разпутько і Михайло Разпутько опублікували на сайті «заяву», у якій розкаялися і просили вибачення: «Події останніх днів в Донецькому регіоні та навколо нашої газети, зокрема, змусили нас переглянути політичні «програми», які ми довго вважали своїми переконаннями. Всі ми люди, і у кожного є свої переконання. Але головною нашою помилкою стало те, що ці переконання ми стали викладати не близькою і друзям «на кухні», а своїм читачам. Ми взяли на себе роль, яка личить політикам, які несуть відповідальність за те, що вони викладають в тих же ЗМІ, або проповідникам, уповноваженим нести в маси певні ідеї. Ми забули, що газета передусім залежить від читача, а не від «програми», яка сидить в голові у редактора або засновника. Про наслідки переказувати не будемо - про них розказано й на сторінках «Провинции», і на сайті газети. Сьогодні ми хочемо сказати всім , насамперед нашим постійним читачам , - вибачте нас . Ми теж люди, і ми виявилися не без гріха. Ми загралися в політику. Повірте, ми отримали урок. Ми бачимо свою помилку, дорого за неї заплатили і не маємо наміру повторювати її надалі».

 

Нагадаємо, заступником головного редактора міської газети «Провинция» призначено донецького журналіста, активного прихильника самопроголошеної «Донецької народної республіки» (ДНР) Володимира Аверіна. На такий крок керівництво видання вимушено було піти через загрозу закриття видання сепаратистами.

 

Перед цим сепаратисти здійснили дві спроби завадити випуску газети «Провинция». У ніч на 23 квітня невідомі підпалили приміщення редакції газети «Провинция» за критику сепатиратистів. 30 квітня тираж свіжого номера газета, що друкується у м. Горлівці, не був доставлений до редакції. Сепаратисти, погрожуючи зброєю, вилучили тираж.

 

Gazeta.ua зазначає, що «Провинция» - найпопулярніша газета в Константинівці, має наклад близько 7 тисяч. У газеті працюють громадські діячі і правозахисники. Один з них - Володимир Березін, директор еколого-культурного центру «Бахмат», відомий не тільки на Донбасі діяч. Через погрози він був змушений виїхати з Костянтинівки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду