Активістку з докфільмом про Межигір’я затримали в аеропорту «Бориспіль» на кілька годин

Активістку з докфільмом про Межигір’я затримали в аеропорту «Бориспіль» на кілька годин

23 Серпня 2013
5273

Активістку з докфільмом про Межигір’я затримали в аеропорту «Бориспіль» на кілька годин

5273
Активістку з докфільмом про Межигір’я затримали в аеропорту «Бориспіль» на кілька годин
Активістку з докфільмом про Межигір’я затримали в аеропорту «Бориспіль» на кілька годин

23 серпня Алісу Рубан, активістку ГО «Центр UA» (організації, що координує рух «Чесно»), яка прямувала до Берліну на запланований сьогодні показ документального фільму-альманаху «Відкритий доступ», було затримано під час проходження митного контролю в аеропорту «Бориспіль» для проведення «додаткової ретельної перевірки» в службовому приміщенні митниці. Про це повідомила прес-служба «Чесно».

 

Увагу прикордонників привернув персональний лептоп Аліси Рубан та жорсткий диск з документальним фільмом «Відкритий доступ», одна з новел якого розповідає про скандально відому резиденцію президента Віктора Януковича «Межигір'я». За словами працівників митної служби, метою перевірки був пошук «державної таємниці», яка нібито знаходилась на вказаних носіях інформації.

 

Разом з Алісою Рубан була затримана юрист партії «Демократичний альянс» Ірина Іванків, яка також мала летіти до Берліну. Під час повторної перевірки вона зауважила, що в журналі перевірки вже зазначено, що порушень не виявлено і експертиза не має сенсу. Проте експерт митної служби заявив, що все одно буде проведено експертизу фільму з метою виявлення державної таємниці, про результати якої «ви дізнаєтесь при поверненні».

 

Незважаючи на заперечення активісток, експерт митної служби переглянув усю особисту інформацію на персональному комп'ютері Аліси Рубан та без дозволу скопіював фільм «Відкритий доступ», чим порушив право інтелектуальної власності на нього.

 

Попри затримку активісткам вдалося відлетіти до Берліну, де 23 серпня о 19.00 в приміщенні  Humboldt-Viadrina School of Governance (67, Wilhelm str.) відбудеться презентація та обговорення альманаху «Відкритий доступ».

 

Нагадаємо, документальний альманах «Відкритий доступ» створено за ініціативи громадської організації «Центр UA» (Партнерство «Новий громадянин) завдяки підтримці Omidyar Network, Internews Network. П'ять новел від відомих українських режисерів, які складають альманах, розповідають про проблеми, що виникають з реалізацією норм закону «Про доступ до публічної інформації».

 

Під час презентацій та обговорень фільму в різних регіонах України активісти неодноразово стикалися з адміністративним перешкоджанням у проведенні заходу. Зокрема, власники приміщень у Миколаєві та Феодосії  за кілька годин до прем'єри відмовили надати приміщення, в Донецьку зник електричний струм, у Сімферополі невідомі підкинули в залу димову шашку, тощо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду